Nederland en Duitsland mogen energieslurpers te hulp schieten

Nieuws
Nederland, Duitsland en Finland mogen bedrijven die veel energie verbruiken met tientallen miljarden euro's helpen om de kosten te dragen van hun CO2-uitstoot. De Europese Commissie staat de staatssteun toe, onder meer om te voorkomen dat bijvoorbeeld hoogovens of chemische fabrieken uitwijken naar het buitenland.
anp
vrijdag 19 augustus 2022 om 12:05 aangepast 18:45
Afbeelding
beeld anp

Het bedrijfsleven in Nederland, de belangrijkste handelspartner Duitsland en andere EU-landen voelen de hoge energieprijzen stevig. Energiebedrijven in de Europese Unie moeten bovendien rechten kopen om CO2 te mogen uitstoten en berekenen die kosten door in hun prijzen. Voor onder meer de kunstmest-, metaal- en chemische industrie wordt verhuizen naar oorden buiten de EU die het minder nauw nemen met het klimaat, zo wel heel aantrekkelijk, vrezen de EU-lidstaten en Brussel. Dat kost banen én schaadt de strijd tegen klimaatverandering. Daarom laat de Europese Commissie, die strenge staatssteunregels handhaaft om de vrije markt te beschermen, de steun bij uitzondering toe.

Nederland trekt voor de steunregeling bijna 835 miljoen euro uit. Dat bedrag verbleekt nog bij dat van Duitsland, de grootste economie en de industriële motor van Europa. Berlijn zet 27,5 miljard euro opzij tot 2030. De bedrijven die voor de steun in aanmerking komen, zouden tot ongeveer driekwart van hun zogeheten indirecte uitstootkosten kunnen terugkrijgen. Finland houdt het bij 687 miljoen euro en vergoedt hooguit 25 procent van de extra kosten door de handel in CO2-rechten.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

IND gaat snel visum regelen voor Syrisch gezin na vonnis rechter

De Immigratie- en Naturalisatiedienst IND gaat meteen een visum regelen voor een Syrisch gezin om naar Nederland te komen. Een woordvoerster van de dienst meldt dat in een reactie op de uitspraak van een rechter in Haarlem, die maandag bepaalde dat een hier erkende vluchtelinge..

Afbeelding

Beurs Amsterdam sluit lager in aanloop naar pakjesavond

De aandelenbeurs in Amsterdam is maandag lager gesloten in aanloop naar pakjesavond. Op de andere Europese markten waren eveneens overwegend minnen te zien.

Afbeelding

Rechter: nareisbeperking onwettig, Syrisch gezin mag herenigd

De nareisbeperking die het kabinet heeft ingevoerd om de instroom van familieleden van toegelaten asielzoekers tijdelijk te beperken kent geen wettelijke basis. Dat concludeert de voorzieningenrechter in Haarlem.

Afbeelding

Kaag verdedigt 'expansieve begroting' tegen Brusselse kritiek

Minister Sigrid Kaag (Financiën) zal de Nederlandse begroting in Brussel verdedigen en uitleggen dat het kabinet het belangrijk vindt om miljarden extra geld uit te geven.

Afbeelding

Poetin rijdt over deels beschadigde brug naar de Krim

De Russische president Vladimir Poetin heeft maandag een bezoek gebracht aan de brug die het door Rusland ingelijfde schiereiland de Krim verbindt met het Zuid-Russische vasteland.

Afbeelding

Adfact: adverteerders terughoudender rond WK dan bij EK

Adverteerders in Nederland zijn veel terughoudender met advertenties rond het WK voetbal in Qatar dan ze waren bij het EK voetbal dat in 2021 werd gehouden. Dat meldt mediaregistratiebureau Adfac, dat keek naar de weken voorafgaand aan het WK en de eerste wedstrijd.