LTO: mooi dat coalitiepartij eerste stap zet over stikstofdoel

Nieuws
‘Het is mooi dat een van de coalitiepartijen een eerste stap zet’ in de richting van het loslaten van het jaartal van het stikstofdoel. Dat zegt land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland over de uitspraken van minister Wopke Hoekstra, die vrijdag in het AD het kabinetsdoel om tegen 2030 de stikstofuitstoot met de helft verminderd te hebben ‘niet heilig’ noemde.
anp
vrijdag 19 augustus 2022 om 12:17
Afbeelding
beeld anp

LTO noemt het ook ‘mooi’ dat CDA-leider Hoekstra natuurherstel centraal stelt, ‘in plaats van kdw’, oftewel de zogeheten kritische depositiewaarde. Dat is de grens aan de hoeveelheid stikstof die een specifiek natuurgebied aankan.

De landbouworganisatie benadrukt wel dat Hoekstra als partijleider spreekt, niet namens het kabinet. ‘Dit is geen uitspraak van het kabinet. We gaan pas de volgende stap zetten bij een handreiking van het kabinet. Tot die tijd wachten we af’, zegt de woordvoerder.

‘Essentiële stap van het CDA’

Volgens LTO moet Hoekstra nu ‘om tafel met zijn coalitiepartners om tot een standpunt vanuit het kabinet te komen’, aldus de woordvoerder.

‘Het hele stikstofproces moet breder getrokken worden’, voegt LTO-voorzitter Sjaak van der Tak, zelf ook van CDA-huize, toe. ‘Het is een belangrijke, serieuze en essentiële stap van het CDA en dat helpt het proces dat loopt zodat ook andere partijen een kans zien om aan tafel te komen. Uiteraard is dat aan de partijen zelf.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Rechter: nareisbeperking onwettig, Syrisch gezin mag herenigd

De nareisbeperking die het kabinet heeft ingevoerd om de instroom van familieleden van toegelaten asielzoekers tijdelijk te beperken kent geen wettelijke basis. Dat concludeert de voorzieningenrechter in Haarlem.

Afbeelding

Kaag verdedigt 'expansieve begroting' tegen Brusselse kritiek

Minister Sigrid Kaag (Financiën) zal de Nederlandse begroting in Brussel verdedigen en uitleggen dat het kabinet het belangrijk vindt om miljarden extra geld uit te geven.

Afbeelding

Poetin rijdt over deels beschadigde brug naar de Krim

De Russische president Vladimir Poetin heeft maandag een bezoek gebracht aan de brug die het door Rusland ingelijfde schiereiland de Krim verbindt met het Zuid-Russische vasteland.

Afbeelding

Adfact: adverteerders terughoudender rond WK dan bij EK

Adverteerders in Nederland zijn veel terughoudender met advertenties rond het WK voetbal in Qatar dan ze waren bij het EK voetbal dat in 2021 werd gehouden. Dat meldt mediaregistratiebureau Adfac, dat keek naar de weken voorafgaand aan het WK en de eerste wedstrijd.

Afbeelding

Russische aanklagers eisen 9 jaar cel tegen oorlogscriticus

De Russische oppositiefiguur Ilja Jasjin kan een jarenlange celstraf krijgen voor zijn kritiek op president Vladimir Poetin en de oorlog in Oekraïne. De aanklagers hebben negen jaar gevangenisstraf tegen hem geëist, zo staat te lezen op het Telegramkanaal van Jasjin.

Afbeelding

Radicaal-islamitisch Iran executeert meer mensen dan vorig jaar

In het radicaal-islamitische Iran zijn dit jaar tot nu toe meer dan vijfhonderd mensen geëxecuteerd, veel meer dan in heel 2021. Dit is het hoogste aantal in vijf jaar. Volgens de in Noorwegen gevestigde mensenrechtengroep Iran Human Rights (IHR) gaat het al om 504 personen.