Erdogan bespreekt situatie rond kerncentrale Zaporizja met Poetin

Nieuws
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zegt dat hij de situatie rondom de kerncentrale in de Oekraïense regio Zaporizja met de Russische president Vladimir Poetin gaat bespreken, nu hij ook de Oekraïense president Volodimir Zelenski erover heeft gesproken. De Oekraïense kerncentrale is sinds maart in Russische handen. Beide strijdende partijen beschuldigen elkaar ervan het complex te beschieten en ‘provocaties’ voor te bereiden.
anp
vrijdag 19 augustus 2022 om 12:04
Afbeelding
beeld anp

Erdogan stond verslaggevers te woord tijdens zijn vlucht terug naar Turkije. De Turkse president was donderdag in de Oekraïense stad Lviv voor een ontmoeting met Zelenski en de VN-chef António Guterres.

Volgens Erdogan heeft Zelenski tijdens hun ontmoeting onder meer geëist dat Rusland alle mijnen in het gebied waar de kerncentrale ligt, verwijdert. ‘We gaan de kwestie met Poetin bespreken en hem vragen om specifiek voor Rusland te doen wat nodig is om een belangrijke stap richting wereldvrede te zetten’, zei hij.

Militaire inval in Noord-Syrië

Erdogan ontkende tegenover de verslaggevers ook dat hij een militaire inval in Noord-Syrië plant om daar om een ​​Koerdische militie aan te vallen. Turkije bezet al stukken land langs de grens in Noord-Syrië en kondigde onlangs een nieuw offensief aan tegen de ‘terroristische’ dreiging van de Syrisch-Koerdische YPG-militie.

‘Wij hebben geen zicht op het grondgebied van Syrië. Het regime in Damascus moet zich daar bewust van zijn’, zei hij. Ook zei hij een dialoog en diplomatie met Syrië niet uit te sluiten.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Beurs Amsterdam sluit lager in aanloop naar pakjesavond

De aandelenbeurs in Amsterdam is maandag lager gesloten in aanloop naar pakjesavond. Op de andere Europese markten waren eveneens overwegend minnen te zien.

Afbeelding

Rechter: nareisbeperking onwettig, Syrisch gezin mag herenigd

De nareisbeperking die het kabinet heeft ingevoerd om de instroom van familieleden van toegelaten asielzoekers tijdelijk te beperken kent geen wettelijke basis. Dat concludeert de voorzieningenrechter in Haarlem.

Afbeelding

Kaag verdedigt 'expansieve begroting' tegen Brusselse kritiek

Minister Sigrid Kaag (Financiën) zal de Nederlandse begroting in Brussel verdedigen en uitleggen dat het kabinet het belangrijk vindt om miljarden extra geld uit te geven.

Afbeelding

Poetin rijdt over deels beschadigde brug naar de Krim

De Russische president Vladimir Poetin heeft maandag een bezoek gebracht aan de brug die het door Rusland ingelijfde schiereiland de Krim verbindt met het Zuid-Russische vasteland.

Afbeelding

Adfact: adverteerders terughoudender rond WK dan bij EK

Adverteerders in Nederland zijn veel terughoudender met advertenties rond het WK voetbal in Qatar dan ze waren bij het EK voetbal dat in 2021 werd gehouden. Dat meldt mediaregistratiebureau Adfac, dat keek naar de weken voorafgaand aan het WK en de eerste wedstrijd.

Afbeelding

Russische aanklagers eisen 9 jaar cel tegen oorlogscriticus

De Russische oppositiefiguur Ilja Jasjin kan een jarenlange celstraf krijgen voor zijn kritiek op president Vladimir Poetin en de oorlog in Oekraïne. De aanklagers hebben negen jaar gevangenisstraf tegen hem geëist, zo staat te lezen op het Telegramkanaal van Jasjin.