Moederbedrijf Thuisbezorgd.nl uitblinker in licht hogere AEX

Nieuws
Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway was vrijdag een positieve uitschieter in de AEX-index, die een kleine winst liet zien. Het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl werd ruim een derde meer waard na de aankondiging zijn belang in het Braziliaanse bezorgbedrijf iFood te verkopen aan techinvesteerder Prosus. De overnamesom kan oplopen tot 1,8 miljard euro afhankelijk van de prestaties van het onderdeel in de komende maanden. Prosus (plus 0,6 procent) krijgt iFood daarmee volledig in handen.
anp
vrijdag 19 augustus 2022 om 12:01
Afbeelding
beeld anp

Just Eat Takeaway had eerder al gezegd van de iFood-aandelen af te willen. Maar alleen voor het juiste bedrag. Zo werd vorig jaar nog een bod van 2,3 miljard euro afgeslagen. Door het uitblijven van nieuwe biedingen is het bedrijf nu akkoord gegaan met een lagere prijs. Het geld zal worden gebruikt om de balans te versterken en schulden af te lossen. Just Eat heeft zijn aandelenkoers dit jaar hard zien dalen. Het bedrijf groeide sterk tijdens de coronapandemie maar kampt nu met een groeivertraging doordat mensen minder maaltijden bestellen en weer vaker buiten de deur eten.

De hoofdindex op Beursplein 5 stond rond het middaguur 0,2 procent hoger op 727,40 punten. De MidKap zakte 1 procent tot 960,71 punten. De beurs in Londen won 0,1 procent en Parijs verloor 0,3 procent. De DAX in Frankfurt bleef vlak. In Duitsland zijn de prijzen die fabrikanten voor hun producten vragen in juli met dik 37 procent gestegen ten opzichte van een jaar geleden. Dat is de sterkste stijging ooit.

Basic-Fit

Adyen (min 2,4 procent) ging verder omlaag en was de grootste daler in de AEX. Het betaalbedrijf zakte een dag eerder al 3,7 procent na tegenvallende resultaten. Vastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield en staalmaker ArcelorMittal volgden met verliezen van 2 procent.

In de MidKap stonden luchtvaartcombinatie Air France-KLM en fitnessketen Basic-Fit onderaan, met verliezen van dik 3 procent. Roestvrijstaalmaker Aperam (min 4,2 procent) noteerde ex dividend. Dat betekent dat een aandeel geen recht meer geeft op het dividend van de afgelopen periode.

Accell

Voor fietsenfabrikant Accell (plus 0,5 procent) is het de laatste handelsdag op het Damrak. Het bedrijf achter merken als Batavus en Sparta wordt door een groep investeerders onder leiding van het Amerikaanse KKR overgenomen en van de beurs gehaald.

De euro was 1,0078 dollar waard, tegen 1,0117 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,2 procent minder 89,40 dollar. Brentolie werd 1,3 procent goedkoper op 95,41 dollar per vat.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Beurs Amsterdam sluit lager in aanloop naar pakjesavond

De aandelenbeurs in Amsterdam is maandag lager gesloten in aanloop naar pakjesavond. Op de andere Europese markten waren eveneens overwegend minnen te zien.

Afbeelding

Rechter: nareisbeperking onwettig, Syrisch gezin mag herenigd

De nareisbeperking die het kabinet heeft ingevoerd om de instroom van familieleden van toegelaten asielzoekers tijdelijk te beperken kent geen wettelijke basis. Dat concludeert de voorzieningenrechter in Haarlem.

Afbeelding

Kaag verdedigt 'expansieve begroting' tegen Brusselse kritiek

Minister Sigrid Kaag (Financiën) zal de Nederlandse begroting in Brussel verdedigen en uitleggen dat het kabinet het belangrijk vindt om miljarden extra geld uit te geven.

Afbeelding

Poetin rijdt over deels beschadigde brug naar de Krim

De Russische president Vladimir Poetin heeft maandag een bezoek gebracht aan de brug die het door Rusland ingelijfde schiereiland de Krim verbindt met het Zuid-Russische vasteland.

Afbeelding

Adfact: adverteerders terughoudender rond WK dan bij EK

Adverteerders in Nederland zijn veel terughoudender met advertenties rond het WK voetbal in Qatar dan ze waren bij het EK voetbal dat in 2021 werd gehouden. Dat meldt mediaregistratiebureau Adfac, dat keek naar de weken voorafgaand aan het WK en de eerste wedstrijd.

Afbeelding

Russische aanklagers eisen 9 jaar cel tegen oorlogscriticus

De Russische oppositiefiguur Ilja Jasjin kan een jarenlange celstraf krijgen voor zijn kritiek op president Vladimir Poetin en de oorlog in Oekraïne. De aanklagers hebben negen jaar gevangenisstraf tegen hem geëist, zo staat te lezen op het Telegramkanaal van Jasjin.