Milieuclub MOB mogelijk naar Europa bij uitstel stikstofdeadline

Nieuws
Mobilisation for the Environment (MOB) gaat mogelijk een klacht indienen bij de Europese Commissie als de deadline voor de vermindering van de stikstofuitstoot verschoven wordt. Voorzitter van de milieuclub Johan Vollenbroek reageert daarmee op uitspraken van CDA-leider Wopke Hoekstra in het AD.
anp
vrijdag 19 augustus 2022 om 11:55
Afbeelding
beeld anp

Hoekstra - tevens minister van Buitenlandse Zaken en vicepremier in het kabinet - zegt vrijdag in die krant dat het CDA niet per se meer vast wil houden aan 2030 als deadline voor het halveren van de stikstofuitstoot in Nederland, zoals is afgesproken in het regeerakkoord. En dat terwijl 2030 eigenlijk al rijkelijk laat is, aldus Vollenbroek.

Als het aanpakken van de stikstofuitstoot nog verder wordt uitgesteld, zal dat volgens hem dan ook een ‘juridisch drama’ worden. Europese wetgeving eist immers dat natuurgebieden in een gezonde staat moeten zijn, ‘terwijl: driekwart van de Nederlandse natuur is in een beroerde staat.’ MOB voerde onder meer met succes een juridische strijd tegen het Programma Aanpak Stikstof (PAS), dat in 2019 sneuvelde voor de Raad van State. Ook tegen provinciaal stikstofbeleid won de organisatie veel zaken.

Als de CDA-leider met zijn uitspraken probeert om de achterban tevreden te stellen dan is hij ook niet handig bezig, meent Vollenbroek. ‘Nog los van het milieu: er staan miljardeninvesteringen voor de bouw en de industrie on hold.’ Als Hoekstra geeft om die sectoren, dan is het interview in de krant volgens Vollenbroek een ‘hele domme’ zet.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Onderzoek: voedselverpakkingen afhaalzaken amper gerecycled

Voedselverpakkingen om mee te nemen worden nauwelijks gerecycled: zo’n 85 procent belandt in de verbrandingsoven, constateert Natuur & Milieu in een onderzoek.

Afbeelding

Ambulance gestolen in Utrecht, botst daarna tegen meerdere auto’s

In Utrecht heeft iemand woensdagavond een ambulance gestolen en is er vervolgens mee gebotst tegen meerdere auto’s. De politie, die de dader wist in te rekenen, bevestigt berichtgeving hierover door Hart van Nederland.

Afbeelding

Nederland verbruikte 17 procent minder gas, EU-doel ruim gehaald

Nederlandse huishoudens en bedrijven hebben van juli tot en met oktober 17 procent minder aardgas verbruikt dan in dezelfde periode vorig jaar.

Afbeelding

Peter Rehwinkel waarnemend burgemeester gemeente Voorne aan Zee

Peter Rehwinkel wordt per 1 januari waarnemend burgemeester van de nieuwe gemeente Voorne aan Zee, meldt de provincie Zuid-Holland woensdag. De nieuwe gemeente wordt vanaf die datum gevormd door het samengaan van de huidige gemeenten Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne.

Afbeelding

Nederland verbruikte 17 procent minder gas, EU-doel ruim gehaald

Nederlandse huishoudens en bedrijven hebben van juli tot en met oktober 17 procent minder aardgas verbruikt dan in dezelfde periode vorig jaar.

Afbeelding

Krant: Amerikaanse staat Indiana klaagt TikTok aan

De Amerikaanse staat Indiana sleept TikTok voor de rechter vanwege het overtreden van regels die de veiligheid van kinderen op sociale media moeten waarborgen, meldt de New York Times.