Just Eat Takeaway accepteert lagere prijs voor belang in iFood

Nieuws
Maaltijdbestelbedrijf Just Eat Takeaway verkoopt zijn belang in het Braziliaanse bezorgbedrijf iFood aan techinvesteerder Prosus. De in Amsterdam genoteerde onderneming, moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl, vangt een bedrag van maximaal 1,8 miljard euro voor de 33 procent van de aandelen die het bezit. Prosus krijgt iFood daarmee volledig in handen.
anp
vrijdag 19 augustus 2022 om 08:28 aangepast 11:02
Afbeelding
beeld anp

Just Eat Takeaway heeft al eerder gezegd van de iFood-aandelen af te willen. Maar alleen voor het juiste bedrag. Een eerder bod van 2,3 miljard euro werd eerder nog afgeslagen. Maar met het uitblijven van verdere biedingen is Just Eat Takeaway nu akkoord met een lagere prijs.

Koper van de stukken is Moville, dat onderdeel is van Prosus. De transactie bestaat uit 1,5 miljard euro aan contanten. Afhankelijk van de prestaties van het onderdeel komt daar nog eens maximaal 300 miljoen euro bij. De deal is nog wel afhankelijk van goedkeuring door aandeelhouders.

Schulden aflossen

Just Eat Takeaway zal de opbrengsten gebruiken om de eigen balans te versterken en schulden af te lossen.

Hoewel Just Eat Takeaway een lagere prijs krijgt voor zijn belang in iFood wordt de verkoop goed ontvangen op de Amsterdamse aandelenbeurs. Het aandeel Just Eat Takeaway werd ruim een kwart meer waard. De opleving volgt op de forse koersdruk eerder dit jaar, waarbij het bedrijf sinds de start van 2022 zo'n 65 procent aan beurswaarde zag verdampen.

Grubhub weer verkopen

Na de sterke groei van de sector tijdens de coronapandemie kampen maaltijdbezorgers nu met een groeivertraging doordat de bestellingen teruglopen vanwege de versoepelingen van de coronamaatregelen en mensen niet meer aan huis gekluisterd zijn. Just Eat Takeaway moest daardoor al 3 miljard euro afschrijven op de boekwaarde van zijn Amerikaanse dochter Grubhub. Met de overname van Grubhub was vorig jaar meer dan 7 miljard dollar gemoeid.

Onder druk van aandeelhouders, die niet tevreden zijn met de prestaties en de aandelenkoers van Just Eat Takeaway, heeft het bedrijf inmiddels besloten om Grubhub weer te verkopen. Het bedrijf herhaalde dan ook bij de bekendmaking van de deal met Prosus dat het actief werkt aan een volledige of gedeeltelijke verkoop van Grubhub.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Beurs Amsterdam sluit lager in aanloop naar pakjesavond

De aandelenbeurs in Amsterdam is maandag lager gesloten in aanloop naar pakjesavond. Op de andere Europese markten waren eveneens overwegend minnen te zien.

Afbeelding

Rechter: nareisbeperking onwettig, Syrisch gezin mag herenigd

De nareisbeperking die het kabinet heeft ingevoerd om de instroom van familieleden van toegelaten asielzoekers tijdelijk te beperken kent geen wettelijke basis. Dat concludeert de voorzieningenrechter in Haarlem.

Afbeelding

Kaag verdedigt 'expansieve begroting' tegen Brusselse kritiek

Minister Sigrid Kaag (Financiën) zal de Nederlandse begroting in Brussel verdedigen en uitleggen dat het kabinet het belangrijk vindt om miljarden extra geld uit te geven.

Afbeelding

Poetin rijdt over deels beschadigde brug naar de Krim

De Russische president Vladimir Poetin heeft maandag een bezoek gebracht aan de brug die het door Rusland ingelijfde schiereiland de Krim verbindt met het Zuid-Russische vasteland.

Afbeelding

Adfact: adverteerders terughoudender rond WK dan bij EK

Adverteerders in Nederland zijn veel terughoudender met advertenties rond het WK voetbal in Qatar dan ze waren bij het EK voetbal dat in 2021 werd gehouden. Dat meldt mediaregistratiebureau Adfac, dat keek naar de weken voorafgaand aan het WK en de eerste wedstrijd.

Afbeelding

Russische aanklagers eisen 9 jaar cel tegen oorlogscriticus

De Russische oppositiefiguur Ilja Jasjin kan een jarenlange celstraf krijgen voor zijn kritiek op president Vladimir Poetin en de oorlog in Oekraïne. De aanklagers hebben negen jaar gevangenisstraf tegen hem geëist, zo staat te lezen op het Telegramkanaal van Jasjin.