Duitse bondskanselier moet getuigen in belastingfraudeschandaal

Nieuws
De Duitse bondskanselier Olaf Scholz moet zich vrijdag opnieuw voor een commissie verantwoorden in een onderzoek naar een belastingschandaal dat de Duitse regering miljarden heeft gekost. Het is de tweede keer dat Scholz bij de parlementaire commissie in Hamburg zal opdraven.
anp
vrijdag 19 augustus 2022 om 08:27
Afbeelding
beeld anp

De bondskanselier heeft grote moeite om verdenkingen over hem in het schandaal van zich af te schudden. De commissie onderzoekt of lokale politici een bank hebben geholpen om ten onrechte geclaimde belastingteruggaven niet terug te hoeven betalen, de zogeheten cum/ex-fraude. Scholz was in de periode 2011 tot 2018 burgemeester van Hamburg waarna hij minister van Financiën werd in het kabinet van toenmalig bondskanselier Angela Merkel.

De cum/ex-zwendel kwam in 2017 aan het licht. De fraude bestond uit het heel snel kopen en verkopen van grote pakketten aandelen rond de datum dat dividend wordt uitbetaald. Daarbij werd maar één keer dividendbelasting betaald, maar vroegen zowel verkopers als kopers van de aandelen om een teruggave van die belasting. Op die manier wisten betrokkenen bij de dividendconstructies tussen 2001 en 2016 naar verluidt ruim 55 miljard euro te ontfutselen.

E-mailverkeer uitpluizen

Tientallen mensen zijn vanwege het schandaal al aangeklaagd, onder wie bankiers, aandelenhandelaren, advocaten en financiële consultants. De commissie in Hamburg onderzoekt waarom de lokale financiële autoriteiten in 2016 een poging om 47 miljoen euro aan belastingen terug te vorderen van de private bank M.M. Warburg over cum-ex transacties niet hebben doorgezet. Onder druk van Berlijn moest de bank destijds tientallen miljoenen terugbetalen.

Duitse media meldden dat de onderzoekers onder andere het e-mailverkeer van Scholz in zijn periode als burgemeester aan het uitpluizen zijn op zoek naar aanwijzingen voor zijn betrokkenheid bij de zwendel. Scholz heeft ontkend druk te hebben uitgeoefend op de belastingdienst van Hamburg in verband met de cum-ex-activiteiten van Warburg. De nieuwe aantijgingen van de afgelopen dagen doen vermoeden dat hij mogelijk toch iets verbergt.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Heijnen benadrukt: statiegeld op blikjes gewoon per 31 december

Het statiegeldsysteem voor blikjes gaat gewoon in per 31 december van dit jaar, benadrukt staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu). Vanuit de sector klinkt dat die datum niet haalbaar is, en mogelijk er pas vanaf 1 april of zelfs 1 juli volgend jaar klaar voor is.

Afbeelding

Netflix bij stijgers op Wall Street, Salesforce verliest fors

Netflix heeft de handelsdag donderdag in New York met een flinke plus afgesloten. Beleggers lijken in toenemende mate vertrouwen te hebben in de goedkopere abonnementen van de streamingdienst. Softwarebedijf Salesforce behoorde tot de grootste dalers.

Afbeelding

Yesilgöz haalt weer fel uit naar relschoppers na WK-zege Marokko

Justitieminister Dilan Yesilgöz heeft opnieuw hard uitgehaald naar relschoppers die zich schuldig maakten aan geweld en vernielingen na de overwinning van Marokko tegen Canada op het WK voetbal in Qatar.

Afbeelding

Aardgasprijzen uiteindelijk omlaag na eerdere sprong omhoog

De aardgasprijzen zijn donderdag in een sterk schommelende sessie uiteindelijk wat gedaald. Handelaren wogen de inspanningen van de Europese Unie om de last van hoge rekeningen voor consumenten te verlichten af tegen de vooruitzichten voor kouder weer.

Afbeelding

Polen gaat olie leveren aan belangrijke raffinaderij Duitsland

Duitsland en Polen hebben een overeenkomst getekend over de levering van ruwe olie via Gdansk. De olie is bestemd voor de PCK-raffinaderij in het Oost-Duitse Schwedt. Om hoeveel olie het gaat, is nog niet bekend.

Afbeelding

Politie treedt op in Amsterdam vanwege onrust na winst Marokko

Op het Mercatorplein in Amsterdam-West heeft de politie donderdagavond ingegrepen na onlusten rond de winst van Marokko op Canada tijdens het WK in Qatar. Dat laat een woordvoerder weten. Er werd zwaar vuurwerk afgestoken en de politie riep iedereen op te vertrekken.