Duitse bondskanselier moet getuigen in belastingfraudeschandaal

Nieuws
De Duitse bondskanselier Olaf Scholz moet zich vrijdag opnieuw voor een commissie verantwoorden in een onderzoek naar een belastingschandaal dat de Duitse regering miljarden heeft gekost. Het is de tweede keer dat Scholz bij de parlementaire commissie in Hamburg zal opdraven.
anp
vrijdag 19 augustus 2022 om 08:27
Afbeelding
beeld anp

De bondskanselier heeft grote moeite om verdenkingen over hem in het schandaal van zich af te schudden. De commissie onderzoekt of lokale politici een bank hebben geholpen om ten onrechte geclaimde belastingteruggaven niet terug te hoeven betalen, de zogeheten cum/ex-fraude. Scholz was in de periode 2011 tot 2018 burgemeester van Hamburg waarna hij minister van Financiën werd in het kabinet van toenmalig bondskanselier Angela Merkel.

De cum/ex-zwendel kwam in 2017 aan het licht. De fraude bestond uit het heel snel kopen en verkopen van grote pakketten aandelen rond de datum dat dividend wordt uitbetaald. Daarbij werd maar één keer dividendbelasting betaald, maar vroegen zowel verkopers als kopers van de aandelen om een teruggave van die belasting. Op die manier wisten betrokkenen bij de dividendconstructies tussen 2001 en 2016 naar verluidt ruim 55 miljard euro te ontfutselen.

E-mailverkeer uitpluizen

Tientallen mensen zijn vanwege het schandaal al aangeklaagd, onder wie bankiers, aandelenhandelaren, advocaten en financiële consultants. De commissie in Hamburg onderzoekt waarom de lokale financiële autoriteiten in 2016 een poging om 47 miljoen euro aan belastingen terug te vorderen van de private bank M.M. Warburg over cum-ex transacties niet hebben doorgezet. Onder druk van Berlijn moest de bank destijds tientallen miljoenen terugbetalen.

Duitse media meldden dat de onderzoekers onder andere het e-mailverkeer van Scholz in zijn periode als burgemeester aan het uitpluizen zijn op zoek naar aanwijzingen voor zijn betrokkenheid bij de zwendel. Scholz heeft ontkend druk te hebben uitgeoefend op de belastingdienst van Hamburg in verband met de cum-ex-activiteiten van Warburg. De nieuwe aantijgingen van de afgelopen dagen doen vermoeden dat hij mogelijk toch iets verbergt.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ierse minister Donohoe formeel herkozen als Eurogroepvoorzitter

De EU-ministers van de eurolanden (Eurogroep) hebben formeel de Ier Paschal Donohoe voor een tweede termijn als hun voorzitter aangesteld. Hoewel Donohoe binnenkort een andere functie binnen de Ierse regering krijgt, kan hij nog 2,5 jaar aanblijven.

Afbeelding

VVD vindt aangifte tegen Wiersma om weekendscholen ‘bizar’

Kamerlid Mariëlle Paul van de VVD vindt het ‘tamelijk bizar’ dat honderden moskeeën en islamitische organisaties aangifte hebben gedaan tegen onderwijsminister en haar partijgenoot Dennis Wiersma.

Afbeelding

Schiphol Group verkoopt resterende aandelen Aéroports des Paris

Luchthavenbedrijf Schiphol Group gaat zijn resterende aandelen in het Franse Aéroports des Paris (ADP) verkopen. Het gaat om een belang van bijna 3,9 procent dat Schiphol nog heeft in de uitbater van onder meer de grote Parijse luchthaven Charles de Gaulle.

Afbeelding

Kaag bepleit dialoog voor oplossing marktverstorende subsidies VS

Minister Sigrid Kaag van Financiën wil het liefst dat de EU in gesprek met de Amerikanen een oplossing kan vinden voor marktverstorende groene subsidies die Washington volgende maand invoert.

Afbeelding

IND gaat snel visum regelen voor Syrisch gezin na vonnis rechter

De Immigratie- en Naturalisatiedienst IND gaat meteen een visum regelen voor een Syrisch gezin om naar Nederland te komen. Een woordvoerster van de dienst meldt dat in een reactie op de uitspraak van een rechter in Haarlem, die maandag bepaalde dat een hier erkende vluchtelinge..

Afbeelding

Beurs Amsterdam sluit lager in aanloop naar pakjesavond

De aandelenbeurs in Amsterdam is maandag lager gesloten in aanloop naar pakjesavond. Op de andere Europese markten waren eveneens overwegend minnen te zien.