Just Eat Takeaway en Prosus in belangstelling op rustig Damrak

Nieuws
Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht vrijdag onder meer uit naar maaltijdbezorger Just Eat Takeaway en techinvesteerder Prosus. Het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl verkoopt zijn belang in iFood aan Prosus voor 1,5 miljard euro. Bij goede prestaties van iFood kan de overnamesom oplopen tot 1,8 miljard euro. Just Eat Takeaway herhaalde tevens actief te blijven werken aan een volledige of gedeeltelijke verkoop van het Amerikaanse dochterbedrijf Grubhub.
anp
vrijdag 19 augustus 2022 om 08:26
Afbeelding
beeld anp

Daarnaast houden beleggers de aanhoudende stijging van de gasprijs, die een nieuw slotrecord bereikte, in de gaten. Verder is het vrij rustig op het Damrak nu het cijferseizoen op zijn einde loopt. Voor fietsenfabrikant Accell is het de laatste handelsdag. Het bedrijf achter merken als Batavus en Sparta wordt door een groep investeerders onder leiding van het Amerikaanse KKR overgenomen en van de beurs gehaald.

De prijs van een megawattuur gas kostte donderdag bij het slot van de handel op de toonaangevende beurs in Amsterdam 241 euro. Dat is de hoogste slotprijs ooit en bijna elf keer zoveel als het normale niveau in deze tijd van het jaar. De prijs voor aardgas in Europa zit in de lift doordat Rusland de export van de brandstof nog altijd beperkt en er door het warme weer veel energie nodig is voor koeling.

Olie

De AEX-index op Beursplein 5 koerst af op een licht hoger begin van de laatste dag van de week. Ook elders in Europa lijken de beurzen met kleine koersuitslagen te openen. De aandelenmarkten in Azië lieten vrijdag een gemengd beeld zien waarbij de koersuitslagen beperkt bleven. De beurs in Shanghai daalde 0,1 procent en de Hang Seng-index in Hongkong klom 0,3 procent.

De Nikkei in Tokio ging een fractie lager het weekeinde in. Ook in Japan wordt het leven snel duurder en steeg de inflatie tot het hoogste niveau in zeven jaar. Met een stijging van de consumentenprijzen van 2,4 procent in juli is de Japanse inflatie wel veel lager dan bijvoorbeeld in Europa of de Verenigde Staten. In tegenstelling tot veel andere centrale banken in de wereld heeft de Bank of Japan de rente in het land dan ook niet verhoogd om de inflatie te bestrijden. De Japanse yen staat daardoor wel onder druk ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Geïmporteerde producten worden daardoor flink duurder voor Japanners.

De euro was 1,0078 dollar waard, tegen 1,0117 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie daalde 0,5 procent in prijs tot 90,01 dollar. Brentolie werd ook 0,5 procent goedkoper, op 96,13 dollar per vat.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vliegtuig maakt noodlanding in Praag door mogelijk explosief

Een toestel van de Britse luchtvaartmaatschappij easyJet onderweg naar de stad Bristol maakte zondagavond een noodlanding in Praag nadat melding was gemaakt van een mogelijk explosief aan boord. Dat zegt de luchthaven van de Tsjechische hoofdstad.

Afbeelding

Tsunamigevaar voor Amerikaans Samoa na zeebeving in Stille Oceaan

Het Pacific Tsunami Warning Center (PTWC) waarschuwt voor een tsunami die onder meer Samoa zou kunnen treffen, een buitengebied van de Verenigde Staten. De mogelijke tsunami is het gevolg van een zeebeving op ongeveer 100 kilometer ten zuidwesten van Tonga in de Stille Oceaan.

Afbeelding

Kap van onveilige Mandelabrug in Zoetermeer met spoed ontmanteld

De glazen overkapping van de onveilige brug over de A12 in Zoetermeer wordt met spoed ontmanteld. Daartoe is besloten na een eerste advies van Rijkswaterstaat. Het verkeer onder de fiets- en loopbrug hoeft niet te worden stilgelegd, meldt de gemeente.

Afbeelding

VS tegen nieuwe nederzettingen Israël op Westelijke Jordaanoever

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft zondag gewaarschuwd dat de Verenigde Staten zich zullen verzetten tegen de vestiging van nieuwe nederzettingen door de volgende Israëlische regering.

Afbeelding

Oud-Unilevertopman Floris Maljers (89) overleden

Oud-topman Floris Maljers van Unilever is vrijdag op 89-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie aan de Volkskrant laten weten. Maljers leidde het levensmiddelenconcern van 1984 tot 1994. Ook was hij commissaris bij diverse grote bedrijven zoals KLM, Philips en ABN AMRO.

Afbeelding

Von der Leyen wil actie tegen marktverstorende subsidies VS

Ook de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft problemen met economische plannen van de Verenigde Staten. Een wet waarmee de Amerikaanse president Joe Biden honderden miljarden dollars vrijmaakt voor de overgang naar milieuvriendelijkere technologieën..