Indonesië: Xi en Poetin bij G20 op Bali in november

Nieuws
Het Chinese staatshoofd Xi Jinping en de Russische president Vladimir Poetin zullen in november de G20-top bijwonen. Die vindt dan plaats op het Indonesische eiland Bali. Dat heeft een adviseur van de Indonesische president Joko Widodo aan persbureau Reuters verteld.
anp
vrijdag 19 augustus 2022 om 08:06
Afbeelding
beeld anp

‘Widodo heeft me gezegd dat Xi en Poetin allebei van plan zijn om naar Bali te komen’, aldus Andi Widjajanto, voormalig kabinetschef en nu hoofd van het Nationale Veiligheidsinstituut van Indonesië.

Donderdag liet Widodo zelf nog weten dat beide leiders hem verzekerd hadden dat ze bij de top zouden zijn, maar woordvoerders van de president wilden dit bericht niet meteen bevestigen. Ook woordvoerders van het Kremlin en het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken wilden niet direct reageren. Een andere bron dicht bij het Kremlin wilde wel zeggen dat Poetin van plan is te komen.

Zelenski ook uitgenodigd

Indonesië, dit jaar gastheer van de G20, staat onder druk van andere westerse landen om de uitnodiging aan Poetin in te trekken vanwege de inval van Rusland in Oekraïne. De Oekraïense president Volodimir Zelenski is ook uitgenodigd voor de top. De Indonesische president heeft zich de afgelopen tijd opgeworpen als bemiddelaar tussen de twee leiders, om via gesprekken met de twee een eind te proberen te maken aan de wereldwijde voedselcrisis die door de oorlog ontstaan is.

Het afreizen van de Chinese president is ook van belang, omdat Xi Jinping sinds de uitbraak van de coronapandemie in het land, in januari 2020, geen buitenlandse reizen meer heeft gemaakt. China houdt sindsdien de grenzen grotendeels dicht ter voorkoming van verdere uitbraken van het coronavirus in het land. De enige reis die Xi nog heeft ondernomen in coronatijd was op 30 juni, toen hij naar Hongkong ging voor de viering van de overdracht van het grondgebied van de Britten. Dat was toen 25 jaar geleden.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

VS: Cuba, Nicaragua en Wagner op zwarte lijst godsdienstvrijheid

De regering van VS-president Joe Biden heeft Cuba, Nicaragua en de Russische Wagner-groep aan een zwarte lijst van internationale godsdienstvrijheid toegevoegd. Dat maakt de weg vrij voor (bijkomende) sancties tegen de twee Latijns-Amerikaanse landen en het huurlingenbedrijf.

Afbeelding

Finse premier: Europa kan niet zonder de VS

Sanna Marin, de premier van Finland, zegt dat Europa ‘niet sterk genoeg’ is om de Russische invasie van Oekraïne alleen te trotseren, en daarom de hulp van de VS nodig heeft.

Afbeelding

Macron wijst Musk op noodzaak regels bij Twitter

De Franse president Emmanuel Macron heeft met de nieuwe eigenaar van Twitter, Elon Musk, een ‘helder en eerlijk’ gesprek gehad over de regels rond content op het socialemediaplatform. Beiden ontmoetten elkaar in de VS, waar Macron op staatsbezoek is.

Afbeelding

EU-landen en G7 akkoord over prijsplafond Russische olie

De EU-landen hebben een akkoord bereikt over een prijsplafond voor Russische olie die per zee naar Europa wordt vervoerd. De Poolse regering, die een tijd dwarslag, heeft formeel ingestemd met de invoering van een prijsplafond van 60 dollar (57 euro) per vat, bevestigen diploma..

Afbeelding

Assange maakt uitlevering aan VS aanhangig bij Europees Hof

WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft zijn uitlevering aan de Verenigde Staten aanhangig gemaakt bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), zo heeft het hof vrijdag bevestigd.

Afbeelding

WHO: minder aandacht corona kan leiden tot nieuwe fatale variant

Tedros Adhanom Ghebreyesus, de baas van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, waarschuwt dat de verminderde aandacht voor de bestrijding van COVID-19 kan leiden tot het ontstaan van een nieuwe dodelijke variant van het coronavirus.