Japanse consumentenprijzen stijgen in snelste tempo in zeven jaar

Nieuws
Ook in Japan wordt het leven snel duurder. Al zijn de prijsstijgingen nog niet te vergelijken met die elders in de wereld, zoals Europa en de Verenigde Staten. Evengoed is met een stijging van de consumentenprijzen, exclusief verse producten, van 2,4 procent in juli sprake van de hoogste stijging in zeven jaar. Daarmee stijgen de prijzen al vier maanden op rij met meer dan de gewenste 2 procent.
anp
vrijdag 19 augustus 2022 om 06:55
Afbeelding
beeld anp

De stijgende energieprijzen zijn ook in Japan een belangrijke aanjager van de inflatie. De afgelopen maand werd de prijsdruk hier volgens de laatste cijfers van het Japanse ministerie van Binnenlandse Zaken wel minder. Daartegenover werden veel levensmiddelen snel duurder.

Wereldwijd verhogen de centrale banken hun rentetarieven om de stijgende inflatie te bestrijden. De Bank of Japan ziet de recente prijsstijgingen als tijdelijk en past de rentes niet aan en grijpt ook op andere vlakken nauwelijks in. Daardoor heeft de yen de afgelopen maanden flink verloren ten opzichte van de dollar. Geïmporteerde producten werden daardoor flink duurder voor Japanners.

De centrale bank van Japan zegt vast te willen houden aan het huidige beleid. Dat is erop gericht duurzame groei te creëren door middel van stijgende bedrijfswinsten, stijgende lonen en een aanhoudende inflatie van rond de2 procent.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Yesilgöz over 'relschoppers' rond duel Marokko: schaam jullie

Minister van Justitie Dilan Yeşilgöz vindt dat de "relschoppers" die zondag zorgden voor ongeregeldheden na de overwinning van Marokko op België tijdens het WK van Qatar zich moeten schamen. "Relschoppers, echt, schaam jullie", aldus de minister.

Afbeelding

Westerse journalist opgepakt bij zeldzame massaprotesten in China

Een vermoedelijk westerse journalist is opgepakt tijdens een straatprotest in de Chinese stad Shanghai. Volgens onbevestigde berichten gaat het om BBC-journalist Edward Lawrence.

Afbeelding

Ruim 37.000 kunstliefhebbers hebben PAN Amsterdam bezocht

De afgelopen week hebben in totaal ruim 37.000 kunstliefhebbers de 35e editie van de kunstbeurs PAN Amsterdam bezocht. De directeur van PAN Amsterdam, Mark Grol, noemt deze editie ‘in alle opzichten geslaagd’.

Afbeelding

Rellen in Brussel na WK-wedstrijd België - Marokko

In Brussel zijn onlusten uitgebroken vanwege de WK-wedstrijd in Qatar tussen België en Marokko. Relschoppers, van wie sommigen zijn getooid met de Marokkaanse vlag, gooien met vuurwerk en flessen, slaan met stokken en stichten brandjes.

Afbeelding

ME Den Haag grijpt in bij onlusten na WK-overwinning Marokko

In Den Haag grijpt de ME zondagavond in omdat er onlusten zijn ontstaan na de overwinning van Marokko op België tijdens het WK voetbal in Qatar, meldt de politie. ‘De sfeer is wat grimmiger geworden’, aldus een woordvoerder.

Afbeelding

Italiaanse hulpdiensten vinden slachtoffers na aardverschuiving

De hulpdiensten op het Italiaanse eiland Ischia hebben zondag zes overleden slachtoffers gevonden na de verwoestende storm en aardverschuiving van zaterdag, melden Italiaanse media. Daarmee komt het dodental op zeven.