Japanse consumentenprijzen stijgen in snelste tempo in zeven jaar

Nieuws
Ook in Japan wordt het leven snel duurder. Al zijn de prijsstijgingen nog niet te vergelijken met die elders in de wereld, zoals Europa en de Verenigde Staten. Evengoed is met een stijging van de consumentenprijzen, exclusief verse producten, van 2,4 procent in juli sprake van de hoogste stijging in zeven jaar. Daarmee stijgen de prijzen al vier maanden op rij met meer dan de gewenste 2 procent.
anp
vrijdag 19 augustus 2022 om 06:55
Afbeelding
beeld anp

De stijgende energieprijzen zijn ook in Japan een belangrijke aanjager van de inflatie. De afgelopen maand werd de prijsdruk hier volgens de laatste cijfers van het Japanse ministerie van Binnenlandse Zaken wel minder. Daartegenover werden veel levensmiddelen snel duurder.

Wereldwijd verhogen de centrale banken hun rentetarieven om de stijgende inflatie te bestrijden. De Bank of Japan ziet de recente prijsstijgingen als tijdelijk en past de rentes niet aan en grijpt ook op andere vlakken nauwelijks in. Daardoor heeft de yen de afgelopen maanden flink verloren ten opzichte van de dollar. Geïmporteerde producten werden daardoor flink duurder voor Japanners.

De centrale bank van Japan zegt vast te willen houden aan het huidige beleid. Dat is erop gericht duurzame groei te creëren door middel van stijgende bedrijfswinsten, stijgende lonen en een aanhoudende inflatie van rond de2 procent.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bloomberg: Musk is toch bereid Twitter te kopen voor 44 miljard

Tesla-topman Elon Musk is nu toch bereid Twitter te kopen voor dezelfde prijs die hij eerder had geboden. De miljardair heeft dat in een brief aan het bestuur van Twitter aangegeven, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

Afbeelding

Forse dagwinst voor hoofdindex Amsterdam door optimisme beleggers

De hoofdindex op de beurs in Amsterdam is dinsdag fors hoger gesloten. De AEX eindigde de handelsdag met een plus van 3,7 procent. Het sentiment werd geholpen door de hoop bij beleggers dat de Amerikaanse centrale bank het mogelijk wat rustiger aan gaat doen met het verhogen va..

Afbeelding

Biden springt weer in de bres voor recht op abortus

Honderd dagen nadat de hoogste Amerikaanse rechters een einde maakten aan het landelijk recht op abortus, kondigt president Joe Biden nieuwe maatregelen aan om de toegang tot abortus zoveel mogelijk te beschermen.

Afbeelding

Schiphol: donderdag meer bekend over betere arbeidsvoorwaarden

Luchthaven Schiphol maakt donderdag meer bekend over betere arbeidsvoorwaarden voor beveiligingspersoneel, zegt Schiphol-bestuurder Hanne Buis tijdens een bijpraatsessie in de Tweede Kamer. Het gaat dan onder meer om betere roosters, betere rustruimtes en ook meer salaris.

Afbeelding

Kaag niet enthousiast over meer gezamenlijk lenen in EU

Minister Sigrid Kaag (Financiën) is weinig enthousiast over stemmen die in Brussel opgaan om als EU opnieuw gezamenlijk te gaan lenen om de energiecrisis te bestrijden.

Afbeelding

Kabinet worstelt met steun aan mkb’ers met hoge energierekening

Het kabinet worstelt met zijn wens om ook bakkers, slagers, tuinders en andere middelgrote en kleine bedrijven die veel energie verbruiken, tegemoet te komen deze winter.