Japanse consumentenprijzen stijgen in snelste tempo in zeven jaar

Nieuws
Ook in Japan wordt het leven snel duurder. Al zijn de prijsstijgingen nog niet te vergelijken met die elders in de wereld, zoals Europa en de Verenigde Staten. Evengoed is met een stijging van de consumentenprijzen, exclusief verse producten, van 2,4 procent in juli sprake van de hoogste stijging in zeven jaar. Daarmee stijgen de prijzen al vier maanden op rij met meer dan de gewenste 2 procent.
anp
vrijdag 19 augustus 2022 om 06:55
Afbeelding
beeld anp

De stijgende energieprijzen zijn ook in Japan een belangrijke aanjager van de inflatie. De afgelopen maand werd de prijsdruk hier volgens de laatste cijfers van het Japanse ministerie van Binnenlandse Zaken wel minder. Daartegenover werden veel levensmiddelen snel duurder.

Wereldwijd verhogen de centrale banken hun rentetarieven om de stijgende inflatie te bestrijden. De Bank of Japan ziet de recente prijsstijgingen als tijdelijk en past de rentes niet aan en grijpt ook op andere vlakken nauwelijks in. Daardoor heeft de yen de afgelopen maanden flink verloren ten opzichte van de dollar. Geïmporteerde producten werden daardoor flink duurder voor Japanners.

De centrale bank van Japan zegt vast te willen houden aan het huidige beleid. Dat is erop gericht duurzame groei te creëren door middel van stijgende bedrijfswinsten, stijgende lonen en een aanhoudende inflatie van rond de2 procent.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Onderzoek: bestuurders grote bedrijven rekenen op milde recessie

Een recessie lijkt onafwendbaar voor de wereldeconomie. Bijna negen op de tien bestuurders van ‘s werelds grootste bedrijven verwachten dat de wereldeconomie binnen nu en een jaar in een recessie valt.

Afbeelding

Hof in België schrapt uitleveringsverbod Iraanse terrorist

Een Belgische rechtbank heeft voorlopig een streep gehaald door het verbod een wegens terrorisme veroordeelde Iraniër uit te leveren aan Iran.

Afbeelding

Twitter grote winnaar op Wall Street na ommezwaai Musk

Twitter heeft dinsdag een grote koerssprong gemaakt op Wall Street omdat Elon Musk het bedrijf toch wil overnemen. Beleggers reageerden enthousiast, maar het nieuws was eerst alleen nog gebaseerd op een onbevestigd bericht.

Afbeelding

Rapport: NL-Alert om overbelaste 112 tijdens storm kwam laat

Het duurde ongeveer anderhalf uur voordat er een NL-Alert werd verstuurd toen eerder dit jaar het alarmnummer 112 overbelast raakte tijdens storm Eunice.

Afbeelding

Primeur voor Oost-Europa: Slovenië opent huwelijk voor homo’s

Als eerste Oost-Europese land heeft Slovenië het huwelijk opengesteld voor partners van hetzelfde geslacht. Het Sloveense parlement legaliseerde het zogenoemde homohuwelijk en adoptie door gays.

Afbeelding

Piloten Lufthansa-dochter Eurowings gaan donderdag staken

Piloten van de Duitse luchtvaartmaatschappij Eurowings willen donderdag gaan staken. Volgens pilotenvakbond Cockpit proberen ze op die manier aan te dringen op onder meer extra vrije dagen en langere rusttijden.