Nederlandse parlement legt krans bij Tula-monument

Nieuws
Tweede Kamerlid Kiki Hagen (D66) heeft woensdagavond op Curaçao namens het Nederlandse parlement een krans gelegd bij het monument van de slavenleider Tula (overleden in 1795).
anp
vrijdag 19 augustus 2022 om 04:21
Renske Leijten (2e van links) en Kiki Hagen (m.) tijdens een kranslegging ter nagedachtenis aan de slavenopstand.
Renske Leijten (2e van links) en Kiki Hagen (m.) tijdens een kranslegging ter nagedachtenis aan de slavenopstand. beeld anp / Prince Victor

Willemstad

Negen parlementariërs zijn er op werkbezoek. Namens het Europees Parlement heeft Samira Rafaela (D66) een krans gelegd. Zij is momenteel eveneens op werkbezoek op het eiland.

Curaçao herdenkt elk jaar op 17 augustus dat in 1795 Tula in opstand kwam tegen de slavernij. Samen met andere slaven bond hij de strijd aan tegen de Nederlandse heersers, die hem uiteindelijk gevangen wisten te nemen en ter dood veroordeelden. Tula werd in 2010 officieel tot nationale held verklaard op Curaçao.

Het is voor het eerst dat leden van het Nederlandse en Europees Parlement een krans hebben gelegd bij het monument op Curaçao. De herdenking was, mede door de aanwezigheid van de delegatie, veel drukker bezocht dan normaal.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Assange maakt uitlevering aan VS aanhangig bij Europees Hof

WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft zijn uitlevering aan de Verenigde Staten aanhangig gemaakt bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), zo heeft het hof vrijdag bevestigd.

Afbeelding

WHO: minder aandacht corona kan leiden tot nieuwe fatale variant

Tedros Adhanom Ghebreyesus, de baas van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, waarschuwt dat de verminderde aandacht voor de bestrijding van COVID-19 kan leiden tot het ontstaan van een nieuwe dodelijke variant van het coronavirus.

Afbeelding

Onderzoek: meeste oudere boeren hebben geen opvolger klaarstaan

De meeste boeren van 60 jaar of ouder hebben geen opvolger klaarstaan om hun bedrijf over te nemen. Dat volgt uit onderzoek door AgriDirect dat informatie heeft verzameld over de leeftijd en opvolgsituatie van ruim 14.500 agrarische bedrijven.

Afbeelding

Halsema: Amsterdam wil wantrouwen tegen burgers verminderen

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema wil dat het gemeentebestuur burgers minder wantrouwt, want dat gebeurt nu nog te veel, zegt ze in gesprek met de lokale omroep AT5.

Afbeelding

Akkoord EU-landen over prijsplafond Russische olie

De EU-landen hebben een akkoord bereikt over een prijsplafond voor Russische olie die per zee naar Europa wordt vervoerd. De Poolse regering, die een tijd dwarslag, heeft formeel ingestemd met de invoering van een prijsplafond van 60 dollar (57 euro) per vat, bevestigen diploma..

Afbeelding

Hooggerechtshof Nigeria kijkt naar verzet Shell tegen compensatie

Olie- en gasconcern Shell mag van het Nigeriaanse Hooggerechtshof een eerdere uitspraak aanvechten over een grote vergoeding voor een vermeende lekkage.