Nederlandse parlement legt krans bij Tula-monument

Nieuws
Tweede Kamerlid Kiki Hagen (D66) heeft woensdagavond op Curaçao namens het Nederlandse parlement een krans gelegd bij het monument van de slavenleider Tula (overleden in 1795).
anp
vrijdag 19 augustus 2022 om 04:21
Renske Leijten (2e van links) en Kiki Hagen (m.) tijdens een kranslegging ter nagedachtenis aan de slavenopstand.
Renske Leijten (2e van links) en Kiki Hagen (m.) tijdens een kranslegging ter nagedachtenis aan de slavenopstand. beeld anp / Prince Victor

Willemstad

Negen parlementariërs zijn er op werkbezoek. Namens het Europees Parlement heeft Samira Rafaela (D66) een krans gelegd. Zij is momenteel eveneens op werkbezoek op het eiland.

Curaçao herdenkt elk jaar op 17 augustus dat in 1795 Tula in opstand kwam tegen de slavernij. Samen met andere slaven bond hij de strijd aan tegen de Nederlandse heersers, die hem uiteindelijk gevangen wisten te nemen en ter dood veroordeelden. Tula werd in 2010 officieel tot nationale held verklaard op Curaçao.

Het is voor het eerst dat leden van het Nederlandse en Europees Parlement een krans hebben gelegd bij het monument op Curaçao. De herdenking was, mede door de aanwezigheid van de delegatie, veel drukker bezocht dan normaal.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vliegtuig maakt noodlanding in Praag door mogelijk explosief

Een toestel van de Britse luchtvaartmaatschappij easyJet onderweg naar de stad Bristol maakte zondagavond een noodlanding in Praag nadat melding was gemaakt van een mogelijk explosief aan boord. Dat zegt de luchthaven van de Tsjechische hoofdstad.

Afbeelding

Tsunamigevaar voor Amerikaans Samoa na zeebeving in Stille Oceaan

Het Pacific Tsunami Warning Center (PTWC) waarschuwt voor een tsunami die onder meer Samoa zou kunnen treffen, een buitengebied van de Verenigde Staten. De mogelijke tsunami is het gevolg van een zeebeving op ongeveer 100 kilometer ten zuidwesten van Tonga in de Stille Oceaan.

Afbeelding

Kap van onveilige Mandelabrug in Zoetermeer met spoed ontmanteld

De glazen overkapping van de onveilige brug over de A12 in Zoetermeer wordt met spoed ontmanteld. Daartoe is besloten na een eerste advies van Rijkswaterstaat. Het verkeer onder de fiets- en loopbrug hoeft niet te worden stilgelegd, meldt de gemeente.

Afbeelding

VS tegen nieuwe nederzettingen Israël op Westelijke Jordaanoever

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft zondag gewaarschuwd dat de Verenigde Staten zich zullen verzetten tegen de vestiging van nieuwe nederzettingen door de volgende Israëlische regering.

Afbeelding

Oud-Unilevertopman Floris Maljers (89) overleden

Oud-topman Floris Maljers van Unilever is vrijdag op 89-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie aan de Volkskrant laten weten. Maljers leidde het levensmiddelenconcern van 1984 tot 1994. Ook was hij commissaris bij diverse grote bedrijven zoals KLM, Philips en ABN AMRO.

Afbeelding

Von der Leyen wil actie tegen marktverstorende subsidies VS

Ook de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft problemen met economische plannen van de Verenigde Staten. Een wet waarmee de Amerikaanse president Joe Biden honderden miljarden dollars vrijmaakt voor de overgang naar milieuvriendelijkere technologieën..