Mensen moeten weer buiten slapen bij aanmeldcentrum Ter Apel

Nieuws
Bij het aanmeldcentrum in Ter Apel is voor ‘behoorlijk wat mensen’ komende nacht geen onderdak en zij zullen de nacht buiten moeten doorbrengen, aldus een woordvoerster van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Om hoeveel mensen het gaat is nog lastig in te schatten, maar volgens de woordvoerster ‘zullen het er waarschijnlijk meer zijn dan afgelopen nacht’. Hoewel toen de verwachting was dat er genoeg plek zou zijn in Ter Apel, moesten er toch 70 mensen buiten slapen.
anp
donderdag 18 augustus 2022 om 21:25
Afbeelding
beeld anp

Naar verwachting blijft het in de nacht van donderdag op vrijdag droog in het hele land. Vanwege de regen eerder deze week deelde een groep ondernemers maandag tweehonderd tentjes uit aan vluchtelingen in Ter Apel. Initiatiefnemer Willem Straat zei zo een signaal te willen afgeven: ‘Mensen moeten niet buiten slapen. Wij bemoeien ons niet met de politiek, maar vinden dat je dit niet kan maken.’ Dinsdagavond werden die tenten verwijderd omdat zo volgens de gemeente de veiligheid niet voor iedereen viel te waarborgen. Het COA zei het gebaar van de ondernemers te waarderen, maar gaf aan dat dit niet de oplossing is en dat het het werk niet gemakkelijker maakt.

Afgelopen tijd sliepen geregeld asielzoekers buiten. Het is al maanden druk in het Groningse aanmeldcentrum, waar ook mensen de nacht doorbrachten op stoelen in de wachtruimtes. Asielzoekerscentra hebben geen plek meer en statushouders kunnen door onder meer de oververhitte huizenmarkt niet doorstromen naar een woning.

In het Overijsselse Tubbergen wordt donderdagavond voor de derde avond op rij gedemonstreerd door inwoners bij een hotel, dat is aangekocht door het COA. Dinsdag werd bekend dat het kabinet de gemeente wil dwingen in het hotel asielzoekers op te vangen, maar daartegen is veel verzet. Enkele honderden bewoners zijn donderdagavond op de been en JA21-leider Joost Eerdmans en Kamerlid Pieter Omtzigt zijn in het dorp om met de bewoners te praten.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Duitse filmmaker Wolfgang Kohlhaase (91) overleden

De Duitse regisseur Wolfgang Kohlhaase is op 91-jarige leeftijd overleden. De filmmaker was een van de bekendste en meest productieve scenarioschrijvers van de voormalige DDR. Hij maakte onder meer de films Solo Sunny en Berlin - Ecke Schönhauser.

Afbeelding

Farmers Defence Force: onteigening moet van tafel

‘De onteigening van boeren moet van tafel. De gedwongen uitkoping laten wij niet gebeuren.’ Dat zegt voorman Mark van den Oever van Farmers Defence Force (FDF) woensdagavond na een bijeenkomst van de actiegroep in Nijkerk.

Afbeelding

Noord-Korea vuurt opnieuw raket af

Enkele dagen nadat Noord-Korea een raket afvuurde die over Japan heen vloog, heeft het regime van Kim Jong-un donderdagochtend (lokale tijd) opnieuw een raket afgevuurd. Volgens Japan en Zuid-Korea gaat het mogelijk om een ballistische raket.

Afbeelding

Lula krijgt opnieuw steun van afgevallen presidentskandidaat

De Braziliaanse oud-president Luiz Inácio Lula da Silva heeft in de race om het presidentschap een steunbetuiging ontvangen van senator Simone Tebet. Zij werd zondag bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen derde en viel af.

Afbeelding

Remkes: kabinet moet echt andere toon aanslaan

Het kabinet moet in de stikstofdiscussie een andere toon aanslaan richting boeren én echt de dialoog met hen aangaan. Dat zei stikstofbemiddelaar Johan Remkes woensdag in Nieuwsuur. Tegelijkertijd riep hij de boeren op aan tafel te blijven zitten.

Afbeelding

Wall Street met kleine verliezen de handel uit

De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met kleine verliezen gesloten. Kort voor het einde van de sessie doken de graadmeters alsnog in het rood, waarmee de graadmeters het nalieten de ingezette prijsrally een vervolg te geven.