Kabinet en coalitie wachten lastige klussen, erkent ook D66

Nieuws
Het kabinet en de coalitiepartijen hebben de komende weken een aantal moeilijke puzzels te leggen, erkent D66-fractievoorzitter Jan Paternotte. Het wordt volgens hem "zeker lastig" oplossingen te vinden voor de sterk dalende koopkracht, de stikstofcrisis en het aanhoudende tekort aan opvangplekken voor asielzoekers.
anp
donderdag 18 augustus 2022 om 20:58
Afbeelding
beeld anp

Paternotte zei dat voor aanvang van overleg in het Catshuis, de ambtswoning van minister-president Mark Rutte. Behalve de premier zijn daar de vicepremiers en de fractieleiders van de coalitiepartijen in de Tweede Kamer aangeschoven. De bijeenkomst is al langer geleden gepland, maar er zullen urgentere problemen besproken worden dan destijds werd gedacht.

In een asielstop om de tekorten in de opvang op te lossen, zoals in VVD-kringen wordt bepleit, ziet D66 in ieder geval niets. "Volgens mij heeft de staatssecretaris daarvan duidelijk gezegd: dat kan niet." De instroom is volgens Paternotte ook niet het probleem. Wel vindt hij dat uitgeprocedeerden sneller het land moeten worden uitgezet.

D66 ziet evenmin ruimte om langer de tijd te nemen om de doelen voor vermindering van de stikstofuitstoot te halen. Die oplossingsrichting spreekt zowel VVD als CDA aan, maar Paternotte wil er niets van weten. Ook natuur-en stikstofminister Christianne van der Wal, zelf van de VVD, heeft uitstel overigens al uitgesloten.

Paternotte en zijn collega-fractieleiders zeiden eerder deze week al dat het kabinet met meer maatregelen zal moeten komen om te voorkomen dat gezinnen door de sterk gestegen energie- en brandstofprijzen in de problemen komen. "We zullen iets moeten doen om te helpen met de energierekening", herhaalde de D66'er.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Assange maakt uitlevering aan VS aanhangig bij Europees Hof

WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft zijn uitlevering aan de Verenigde Staten aanhangig gemaakt bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), zo heeft het hof vrijdag bevestigd.

Afbeelding

WHO: minder aandacht corona kan leiden tot nieuwe fatale variant

Tedros Adhanom Ghebreyesus, de baas van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, waarschuwt dat de verminderde aandacht voor de bestrijding van COVID-19 kan leiden tot het ontstaan van een nieuwe dodelijke variant van het coronavirus.

Afbeelding

Onderzoek: meeste oudere boeren hebben geen opvolger klaarstaan

De meeste boeren van 60 jaar of ouder hebben geen opvolger klaarstaan om hun bedrijf over te nemen. Dat volgt uit onderzoek door AgriDirect dat informatie heeft verzameld over de leeftijd en opvolgsituatie van ruim 14.500 agrarische bedrijven.

Afbeelding

Halsema: Amsterdam wil wantrouwen tegen burgers verminderen

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema wil dat het gemeentebestuur burgers minder wantrouwt, want dat gebeurt nu nog te veel, zegt ze in gesprek met de lokale omroep AT5.

Afbeelding

Akkoord EU-landen over prijsplafond Russische olie

De EU-landen hebben een akkoord bereikt over een prijsplafond voor Russische olie die per zee naar Europa wordt vervoerd. De Poolse regering, die een tijd dwarslag, heeft formeel ingestemd met de invoering van een prijsplafond van 60 dollar (57 euro) per vat, bevestigen diploma..

Afbeelding

Hooggerechtshof Nigeria kijkt naar verzet Shell tegen compensatie

Olie- en gasconcern Shell mag van het Nigeriaanse Hooggerechtshof een eerdere uitspraak aanvechten over een grote vergoeding voor een vermeende lekkage.