EU weet ruzie Servië en Kosovo nog niet te bezweren

Nieuws
De Europese Unie slaagt er nog niet in het hoogopgelopen conflict tussen Servië en Kosovo te sussen. Crisisoverleg in Brussel met de premiers van de beide Balkanlanden heeft geen overeenstemming gebracht, zei EU-buitenlandchef Josep Borrell na afloop.
anp
donderdag 18 augustus 2022 om 19:03
Afbeelding
beeld anp

De bespreking was bedoeld om een ruzie over kentekenplaten te bezweren. Serviërs in Kosovo kwamen in verzet tegen de verplichting Kosovaarse kentekenplaten aan te vragen en beschermheer Servië bemoeide zich ermee. Wegblokkades die uit protest waren opgeworpen zijn weggehaald nadat Kosovo had aangekondigd de maatregel uit te stellen.

Maar er is haast geboden, want dat uitstel loopt eind deze maand af. Volgens Borrell is er nog tijd om een oplossing te vinden. ‘Vandaag is er geen overeenstemming’, erkende hij na urenlang overleg, maar de beide premiers praten ‘de komende dagen’ verder. De hoogste diplomaat van de EU meent dat Servië en Kosovo ‘allebei begrijpen dat er geen alternatief is voor het gesprek om dit probleem op te lossen’.

Als Belgrado en Pristina het weer aan de stok hebben, slaat de schrik velen meteen om het hart. Kosovo werd in 2008 onafhankelijk na eind jaren 90 een oorlog met Servië te hebben uitgevochten.

Kosovo wil inmiddels EU-lid worden. Servië is daar als kandidaat-lidstaat sinds januari 2014 al met Brussel over in onderhandeling. Maar het lidmaatschap is voor beide landen nog ver uit zicht.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

VS: Cuba, Nicaragua en Wagner op zwarte lijst godsdienstvrijheid

De regering van VS-president Joe Biden heeft Cuba, Nicaragua en de Russische Wagner-groep aan een zwarte lijst van internationale godsdienstvrijheid toegevoegd. Dat maakt de weg vrij voor (bijkomende) sancties tegen de twee Latijns-Amerikaanse landen en het huurlingenbedrijf.

Afbeelding

Finse premier: Europa kan niet zonder de VS

Sanna Marin, de premier van Finland, zegt dat Europa ‘niet sterk genoeg’ is om de Russische invasie van Oekraïne alleen te trotseren, en daarom de hulp van de VS nodig heeft.

Afbeelding

Macron wijst Musk op noodzaak regels bij Twitter

De Franse president Emmanuel Macron heeft met de nieuwe eigenaar van Twitter, Elon Musk, een ‘helder en eerlijk’ gesprek gehad over de regels rond content op het socialemediaplatform. Beiden ontmoetten elkaar in de VS, waar Macron op staatsbezoek is.

Afbeelding

EU-landen en G7 akkoord over prijsplafond Russische olie

De EU-landen hebben een akkoord bereikt over een prijsplafond voor Russische olie die per zee naar Europa wordt vervoerd. De Poolse regering, die een tijd dwarslag, heeft formeel ingestemd met de invoering van een prijsplafond van 60 dollar (57 euro) per vat, bevestigen diploma..

Afbeelding

Assange maakt uitlevering aan VS aanhangig bij Europees Hof

WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft zijn uitlevering aan de Verenigde Staten aanhangig gemaakt bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), zo heeft het hof vrijdag bevestigd.

Afbeelding

WHO: minder aandacht corona kan leiden tot nieuwe fatale variant

Tedros Adhanom Ghebreyesus, de baas van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, waarschuwt dat de verminderde aandacht voor de bestrijding van COVID-19 kan leiden tot het ontstaan van een nieuwe dodelijke variant van het coronavirus.