EU weet ruzie Servië en Kosovo nog niet te bezweren

Nieuws
De Europese Unie slaagt er nog niet in het hoogopgelopen conflict tussen Servië en Kosovo te sussen. Crisisoverleg in Brussel met de premiers van de beide Balkanlanden heeft geen overeenstemming gebracht, zei EU-buitenlandchef Josep Borrell na afloop.
anp
donderdag 18 augustus 2022 om 19:03
Afbeelding
beeld anp

De bespreking was bedoeld om een ruzie over kentekenplaten te bezweren. Serviërs in Kosovo kwamen in verzet tegen de verplichting Kosovaarse kentekenplaten aan te vragen en beschermheer Servië bemoeide zich ermee. Wegblokkades die uit protest waren opgeworpen zijn weggehaald nadat Kosovo had aangekondigd de maatregel uit te stellen.

Maar er is haast geboden, want dat uitstel loopt eind deze maand af. Volgens Borrell is er nog tijd om een oplossing te vinden. ‘Vandaag is er geen overeenstemming’, erkende hij na urenlang overleg, maar de beide premiers praten ‘de komende dagen’ verder. De hoogste diplomaat van de EU meent dat Servië en Kosovo ‘allebei begrijpen dat er geen alternatief is voor het gesprek om dit probleem op te lossen’.

Als Belgrado en Pristina het weer aan de stok hebben, slaat de schrik velen meteen om het hart. Kosovo werd in 2008 onafhankelijk na eind jaren 90 een oorlog met Servië te hebben uitgevochten.

Kosovo wil inmiddels EU-lid worden. Servië is daar als kandidaat-lidstaat sinds januari 2014 al met Brussel over in onderhandeling. Maar het lidmaatschap is voor beide landen nog ver uit zicht.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Duitse filmmaker Wolfgang Kohlhaase (91) overleden

De Duitse regisseur Wolfgang Kohlhaase is op 91-jarige leeftijd overleden. De filmmaker was een van de bekendste en meest productieve scenarioschrijvers van de voormalige DDR. Hij maakte onder meer de films Solo Sunny en Berlin - Ecke Schönhauser.

Afbeelding

Farmers Defence Force: onteigening moet van tafel

‘De onteigening van boeren moet van tafel. De gedwongen uitkoping laten wij niet gebeuren.’ Dat zegt voorman Mark van den Oever van Farmers Defence Force (FDF) woensdagavond na een bijeenkomst van de actiegroep in Nijkerk.

Afbeelding

Noord-Korea vuurt opnieuw raket af

Enkele dagen nadat Noord-Korea een raket afvuurde die over Japan heen vloog, heeft het regime van Kim Jong-un donderdagochtend (lokale tijd) opnieuw een raket afgevuurd. Volgens Japan en Zuid-Korea gaat het mogelijk om een ballistische raket.

Afbeelding

Lula krijgt opnieuw steun van afgevallen presidentskandidaat

De Braziliaanse oud-president Luiz Inácio Lula da Silva heeft in de race om het presidentschap een steunbetuiging ontvangen van senator Simone Tebet. Zij werd zondag bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen derde en viel af.

Afbeelding

Remkes: kabinet moet echt andere toon aanslaan

Het kabinet moet in de stikstofdiscussie een andere toon aanslaan richting boeren én echt de dialoog met hen aangaan. Dat zei stikstofbemiddelaar Johan Remkes woensdag in Nieuwsuur. Tegelijkertijd riep hij de boeren op aan tafel te blijven zitten.

Afbeelding

Wall Street met kleine verliezen de handel uit

De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met kleine verliezen gesloten. Kort voor het einde van de sessie doken de graadmeters alsnog in het rood, waarmee de graadmeters het nalieten de ingezette prijsrally een vervolg te geven.