OPEC houdt vast aan oliebondgenoot Rusland

Nieuws
Het verbond van olieproducerende landen OPEC is niet van plan de samenwerking met Rusland op te zeggen, ondanks de inval in Oekraïne. De onlangs aangetreden secretaris-generaal Haitham Al Ghais noemt het ‘moeilijk voor te stellen’ dat de deal van OPEC-landen met Rusland en andere niet-leden na dit jaar eindigt.
anp
donderdag 18 augustus 2022 om 17:40
Afbeelding
beeld anp

‘We zouden het geweldig vinden om de deal met Rusland en andere niet-OPEC-producenten te verlengen’, zegt de Koeweiti in een interview met persbureau Reuters. ‘Dit is een langetermijnrelatie die veel bredere vormen van communicatie en samenwerking behelst tussen 23 landen. Het gaat niet alleen om productieafspraken.’

De OPEC werd in 1960 opgericht door Iran, Irak, Koeweit, Saudi-Arabië en Venezuela om voor ‘stabiele en eerlijke’ prijzen te zorgen. Dat gebeurt door samen af te stemmen hoeveel olie elk land oppompt. Het kartel, met inmiddels dertien leden, werkt sinds 2019 nauw samen met enkele andere olielanden waarvan Rusland de opvallendste is. Andere landen uit de OPEC+, zoals het samenwerkingsverband heeft, zijn bijvoorbeeld Kazachstan en Maleisië.

Sancties

Naar verwachting zal Rusland dit jaar minder olie exporteren door westerse sancties. Dit terwijl de gehele OPEC+ bezig is om geleidelijk steeds meer olie te produceren. Mede door de oorlog in Oekraïne is de prijs voor olie sterk gestegen wegens de verwachting dat er minder Russische olie voorhanden zal zijn.

Al Ghais denkt dat het nog lastig wordt om Russische olie te vervangen, met ernstige gevolgen voor consumenten. Maar de markt is volgens hem wel in staat om zich aan te passen. ‘Kopers en verkopers vinden altijd een manier om handelsstromen te verleggen.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oekraïners rukken op ten noordoosten van Cherson

Russische troepen trekken zich volgens zowel Kiev als informatie van de Russische strijdkrachten terug in een regio circa 100 kilometer ten noordoosten van de stad Cherson als gevolg van een Oekraïens offensief in de streek.

Afbeelding

Halsema: Bijlmervliegramp is erfgoed van alle Nederlanders

Het is terecht dat er na dertig jaar veel aandacht is voor de Bijlmervliegramp. Dat zei de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema tijdens de jaarlijkse herdenking van de crash op 4 oktober 1992, toen een vrachtvliegtuig van de Israëlische maatschappij El Al neerstortte op de fl..

Afbeelding

Grote groep actievoerders bij Tweede Kamer tegen Iraans regime

Een grote groep actievoerders heeft dinsdag bij de Tweede Kamer solidariteit betuigd aan vrouwen in Iran en gedemonstreerd tegen het Iraanse regime. De demonstranten liepen een mars, die eindigde bij de Koekamp.

Afbeelding

Vakbond FNV: hoge inflatie dwingt mensen tot ingrijpende keuzes

De hoge prijzen van de laatste tijd raken Nederlanders hard en zorgen voor veel geldzorgen. Vakbond FNV heeft onderzoek gedaan onder ruim 28.000 van zijn leden en noemt de uitkomst ‘schokkend’.

Afbeelding

Gratis ontbijt op 500 basisscholen met veel kwetsbare leerlingen

Leerlingen van vijfhonderd basisscholen krijgen per direct een schoolontbijt aangeboden, kondigen ministers Carola Schouten (Armoedebeleid) en Dennis Wiersma (Onderwijs) aan.

Afbeelding

Bloomberg: Musk is toch bereid Twitter te kopen voor 44 miljard

Tesla-topman Elon Musk is nu toch bereid Twitter te kopen voor dezelfde prijs die hij eerder had geboden. De miljardair heeft dat in een brief aan het bestuur van Twitter aangegeven, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.