Afgelopen week 2840 mensen gevaccineerd tegen apenpokkenvirus

Nieuws
In de afgelopen week hebben 2840 mensen zich laten vaccineren tegen het apenpokkenvirus. Dat is iets minder dan de week ervoor, toen 3465 mensen zo’n preventieve prik haalden. In totaal zijn 8281 mensen ingeënt tegen de ziekte, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
anp
donderdag 18 augustus 2022 om 16:56
Afbeelding
beeld anp

De vaccinatiecampagne startte eind juli in de regio’s Amsterdam en Haaglanden. Daarna haakten de andere delen van het land een voor een aan. De afgelopen zeven dagen zijn de eerste week waarin alle regio’s volledig meedoen met het vaccinatieprogramma. In Amsterdam zijn de meeste vaccinaties gezet, namelijk 2736.

De mensen krijgen twee inentingen met het pokkenvaccin Imvanex. Dat moet ze beschermen voor het geval ze het apenpokkenvirus oplopen. Voor de eerste lichting worden enkele tienduizenden mensen uitgenodigd. Transgender personen en mannen die seks hebben met mannen komen in aanmerking voor de prik als zij hiv-positief zijn of als zij medicijnen nemen om te voorkomen dat zij hiv oplopen. Zij lopen mogelijk het grootste risico besmet te raken met het apenpokkenvirus.

Klachten

Het aantal bevestigde besmettingen loopt langzaam op. In de afgelopen week zijn 62 nieuwe gevallen vastgesteld. Dat is het laagste aantal in een week tijd sinds half juni. De teller staat nu op 1087 positieve tests. De meeste positief geteste mensen zijn mannen die seks hebben met mannen. Veertien vrouwen hebben het virus opgelopen.

Mensen die het apenpokkenvirus oplopen, krijgen 5 tot 21 dagen na de besmetting de eerste klachten. Ze kunnen last krijgen van koorts, hoofdpijn, spierpijn en algehele malaise. Na een aantal dagen ontstaat een uitslag met blaasjes op de huid. Meestal worden mensen niet heel erg ziek van een infectie. Twaalf mensen hebben zich in een ziekenhuis moeten laten behandelen aan de klachten die bij een besmetting horen. Apenpokken is geen geslachtsziekte, maar verspreidt zich vooral via huid-op-huidcontact. Iedereen kan het virus oplopen.

Deskundigen hadden in juni gewaarschuwd dat pride-evenementen zouden kunnen leiden tot ‘intensievere verspreiding’ van het apenpokkenvirus. De bekendste daarvan, Pride Amsterdam, werd ongeveer twee weken geleden gehouden. Dit is niet terug te zien in de cijfers, maar volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ‘is het nog te vroeg om een breder beeld te geven’.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Heijnen benadrukt: statiegeld op blikjes gewoon per 31 december

Het statiegeldsysteem voor blikjes gaat gewoon in per 31 december van dit jaar, benadrukt staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu). Vanuit de sector klinkt dat die datum niet haalbaar is, en mogelijk er pas vanaf 1 april of zelfs 1 juli volgend jaar klaar voor is.

Afbeelding

Netflix bij stijgers op Wall Street, Salesforce verliest fors

Netflix heeft de handelsdag donderdag in New York met een flinke plus afgesloten. Beleggers lijken in toenemende mate vertrouwen te hebben in de goedkopere abonnementen van de streamingdienst. Softwarebedijf Salesforce behoorde tot de grootste dalers.

Afbeelding

Yesilgöz haalt weer fel uit naar relschoppers na WK-zege Marokko

Justitieminister Dilan Yesilgöz heeft opnieuw hard uitgehaald naar relschoppers die zich schuldig maakten aan geweld en vernielingen na de overwinning van Marokko tegen Canada op het WK voetbal in Qatar.

Afbeelding

Aardgasprijzen uiteindelijk omlaag na eerdere sprong omhoog

De aardgasprijzen zijn donderdag in een sterk schommelende sessie uiteindelijk wat gedaald. Handelaren wogen de inspanningen van de Europese Unie om de last van hoge rekeningen voor consumenten te verlichten af tegen de vooruitzichten voor kouder weer.

Afbeelding

Polen gaat olie leveren aan belangrijke raffinaderij Duitsland

Duitsland en Polen hebben een overeenkomst getekend over de levering van ruwe olie via Gdansk. De olie is bestemd voor de PCK-raffinaderij in het Oost-Duitse Schwedt. Om hoeveel olie het gaat, is nog niet bekend.

Afbeelding

Politie treedt op in Amsterdam vanwege onrust na winst Marokko

Op het Mercatorplein in Amsterdam-West heeft de politie donderdagavond ingegrepen na onlusten rond de winst van Marokko op Canada tijdens het WK in Qatar. Dat laat een woordvoerder weten. Er werd zwaar vuurwerk afgestoken en de politie riep iedereen op te vertrekken.