Banken ondersteunen ‘noodzakelijke transitie’ duurzame landbouw

Nieuws
Banken ondersteunen ‘de noodzakelijke transitie naar duurzame land- en tuinbouw’, meldt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) na afloop van een gesprek met stikstofbemiddelaar Johan Remkes.
anp
donderdag 18 augustus 2022 om 15:49
Afbeelding
beeld anp

‘In het gesprek hebben banken het commitment getoond om hieraan als financier en kennispartner bij te dragen. Een transitie naar duurzame land- en tuinbouw is cruciaal vanuit ecologisch, klimatologisch en economisch perspectief’, stelt de bankenkoepel.

Volgens de NVB ‘moeten de CO2- en stikstofuitstoot worden verlaagd en moeten de biodiversiteit en de water- en bodemkwaliteit worden verbeterd’. Ook is er volgens de banken meer aandacht nodig voor dierenwelzijn. ‘De transitie die hiervoor nodig is, is op kleine schaal al ingezet en vraagt nu van alle ketenpartners een serieuze versnelling.’

De omschakeling naar duurzame land- en tuinbouw vraagt de komende jaren ‘andere bedrijfsmodellen’. Om de transitie te versnellen, brengen banken de komende tijd in kaart welke aspecten en omstandigheden voor agrariërs ‘een perspectief bieden op financiering voor omschakeling naar duurzame land- en tuinbouw’, stelt de NVB.

‘Met deze aanpak komen naar verwachting ook knelpunten naar boven, waarover wij graag inhoudelijk het gesprek aangaan met overheid en overige ketenpartijen’, vervolgt de koepelorganisatie. Vooral in de overgangsperiode naar duurzamere bedrijfsmodellen ‘kan het inkomen van agrarische ondernemers onder druk komen te staan’, aldus de NVB.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

IND gaat snel visum regelen voor Syrisch gezin na vonnis rechter

De Immigratie- en Naturalisatiedienst IND gaat meteen een visum regelen voor een Syrisch gezin om naar Nederland te komen. Een woordvoerster van de dienst meldt dat in een reactie op de uitspraak van een rechter in Haarlem, die maandag bepaalde dat een hier erkende vluchtelinge..

Afbeelding

Beurs Amsterdam sluit lager in aanloop naar pakjesavond

De aandelenbeurs in Amsterdam is maandag lager gesloten in aanloop naar pakjesavond. Op de andere Europese markten waren eveneens overwegend minnen te zien.

Afbeelding

Rechter: nareisbeperking onwettig, Syrisch gezin mag herenigd

De nareisbeperking die het kabinet heeft ingevoerd om de instroom van familieleden van toegelaten asielzoekers tijdelijk te beperken kent geen wettelijke basis. Dat concludeert de voorzieningenrechter in Haarlem.

Afbeelding

Kaag verdedigt 'expansieve begroting' tegen Brusselse kritiek

Minister Sigrid Kaag (Financiën) zal de Nederlandse begroting in Brussel verdedigen en uitleggen dat het kabinet het belangrijk vindt om miljarden extra geld uit te geven.

Afbeelding

Poetin rijdt over deels beschadigde brug naar de Krim

De Russische president Vladimir Poetin heeft maandag een bezoek gebracht aan de brug die het door Rusland ingelijfde schiereiland de Krim verbindt met het Zuid-Russische vasteland.

Afbeelding

Adfact: adverteerders terughoudender rond WK dan bij EK

Adverteerders in Nederland zijn veel terughoudender met advertenties rond het WK voetbal in Qatar dan ze waren bij het EK voetbal dat in 2021 werd gehouden. Dat meldt mediaregistratiebureau Adfac, dat keek naar de weken voorafgaand aan het WK en de eerste wedstrijd.