Minister Van der Wal boos op afzeggers stikstofoverleg

Nieuws
De vleesverwerkende industrie, veevoederbedrijven en de supermarkten nemen geen verantwoordelijkheid voor de broodnodige transitie waar Nederland voor staat. Iedereen in de voedselketen is cruciaal voor de oplossing van de stikstofcrisis en andere problemen die daarmee samenhangen. Door niet bij het overleg aan te schuiven ontlopen sommige partijen een hele grote verantwoordelijkheid.
anp
donderdag 18 augustus 2022 om 15:17
Afbeelding
beeld anp

Dat zei stikstofminister Christianne van der Wal na afloop van het stikstofoverleg dat bemiddelaar Johan Remkes donderdag in Arnhem had met de bankensector. Bij dat overleg schoven verschillende bewindslieden en premier Mark Rutte aan. Ook Remkes was er niet over te spreken dat onder andere de supermarktensector had afgezegd.

Volgens Remkes is in Arnhem een goed verdienmodel voor de boeren besproken. De banken voelen zich verantwoordelijk voor het inkomen van boeren die anders gaan werken of die hun bedrijf verplaatsen. Ook het financieren van het overschakelen op andere producten is aan de orde gekomen, net als de mogelijkheid dat prijzen van bepaalde voedingsmiddelen omhoog moeten.

"Banken werken al vaak heel lang met hun klanten en hebben veel kennis", aldus Remkes. "Het zijn natuurlijk geen liefdadigheidsinstellingen, maar ze willen wel een warme schouder zijn om tijdens de transitie op te leunen. Daarbij aangetekend dat boeren in de kern zelf verantwoordelijk zijn voor innovatie."

Remkes benadrukte in Arnhem dat het tot nu toe te eenzijdig en alleen maar gaat over het opkopen van boerenbedrijven, terwijl er veel meer mogelijk is. Hij dringt aan op de door het kabinet beloofde toekomstvisie. Bewindslieden zeiden in Arnhem dat er in september een brief van het kabinet komt.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ierse minister Donohoe formeel herkozen als Eurogroepvoorzitter

De EU-ministers van de eurolanden (Eurogroep) hebben formeel de Ier Paschal Donohoe voor een tweede termijn als hun voorzitter aangesteld. Hoewel Donohoe binnenkort een andere functie binnen de Ierse regering krijgt, kan hij nog 2,5 jaar aanblijven.

Afbeelding

VVD vindt aangifte tegen Wiersma om weekendscholen ‘bizar’

Kamerlid Mariëlle Paul van de VVD vindt het ‘tamelijk bizar’ dat honderden moskeeën en islamitische organisaties aangifte hebben gedaan tegen onderwijsminister en haar partijgenoot Dennis Wiersma.

Afbeelding

Schiphol Group verkoopt resterende aandelen Aéroports des Paris

Luchthavenbedrijf Schiphol Group gaat zijn resterende aandelen in het Franse Aéroports des Paris (ADP) verkopen. Het gaat om een belang van bijna 3,9 procent dat Schiphol nog heeft in de uitbater van onder meer de grote Parijse luchthaven Charles de Gaulle.

Afbeelding

Kaag bepleit dialoog voor oplossing marktverstorende subsidies VS

Minister Sigrid Kaag van Financiën wil het liefst dat de EU in gesprek met de Amerikanen een oplossing kan vinden voor marktverstorende groene subsidies die Washington volgende maand invoert.

Afbeelding

IND gaat snel visum regelen voor Syrisch gezin na vonnis rechter

De Immigratie- en Naturalisatiedienst IND gaat meteen een visum regelen voor een Syrisch gezin om naar Nederland te komen. Een woordvoerster van de dienst meldt dat in een reactie op de uitspraak van een rechter in Haarlem, die maandag bepaalde dat een hier erkende vluchtelinge..

Afbeelding

Beurs Amsterdam sluit lager in aanloop naar pakjesavond

De aandelenbeurs in Amsterdam is maandag lager gesloten in aanloop naar pakjesavond. Op de andere Europese markten waren eveneens overwegend minnen te zien.