Bloomberg: Tesla wil hulp Chinese overheid voor productie

Nieuws
Fabrikant van elektrische auto’s Tesla en Shanghai Automotive Industry Corporation (SAIC Motor), de grootste Chinese autofabrikant, willen dat de Chinese overheid ingrijpt om de energievoorziening in de regio Sichuan op peil te houden. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De fabrikanten maken zich zorgen om stroomuitval bij cruciale toeleveranciers in de regio, waar ze onderdelen van nodig hebben.
anp
donderdag 18 augustus 2022 om 14:48
Afbeelding
beeld anp

Sichuan is een van de dichtstbevolkte gebieden in China en kampt al geruime tijd met extreme droogte. Die zorgde al voor uitval van stroom bij de leveranciers van Tesla en SAIC Motor. De regio is sterk afhankelijk van energie uit waterkracht, waardoor de energievoorziening tijdens een hittegolf onder druk komt te staan als er niet genoeg water is voor de waterkrachtcentrales.

Volgens een document dat rondgaat op Chinese sociale media heeft een gemeentelijke commissie voor economie en informatie van Shanghai contact gehad met de lokale regering van Sichuan over de kwestie. Daarin valt te lezen dat Shanghai, waar Tesla een fabriek heeft, heeft gevraagd om de elektriciteitslevering aan zestien leveranciers van auto-onderdelen in Sichuan te verlengen.

Hevige kritiek

Vooralsnog meldden beide autoproducenten geen vertragingen als gevolg van stroomuitval bij leveranciers, zeggen de bronnen. Tesla wilde nog niet direct reageren op de kwestie. SAIC deed dat wel en liet via populaire chatapp WeChat weten dat het bedrijf ‘actief overlegt met de lokale overheid in Sichuan’ en eraan werkt om de impact van stroomuitval terug te dringen.

De kwestie zorgt voor hevige kritiek op Chinese sociale media. Zo wordt de Chinese overheid egoïstisch en arrogant genoemd, omdat ‘de levens van de mensen in Sichuan die lijden onder de enorme hitte minder belangrijk lijken dan Tesla’, valt in een post te lezen. ‘We hebben dringend elektriciteit nodig. Dertien mensen moesten opgenomen worden in het ziekenhuis vanwege oververhitting’, staat in een ander bericht.

De Japanse autofabrikant Toyota en Chinese accumaker CATL, de grootste in zijn soort ter wereld, moesten door de droogte en gebrek aan elektriciteit eerder fabrieken sluiten in Sichuan. Die blijven naar verwachtingen dit weekend ook nog gesloten.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Surinaamse commissie: excuses slavernij in december onacceptabel

De manier waarop Nederland in Suriname op 19 december excuses voor het slavernijverleden wil maken, is in het verkeerde keelgat geschoten bij Armand Zunder, voorzitter van de Nationale Reparatie Commissie Suriname (NRCS). Dat schrijft de Surinaamse krant de Ware Tijd.

Afbeelding

Blokkade A12: 150 demonstranten Extinction Rebellion aangehouden

De politie heeft 150 demonstranten van klimaatactiegroep Extinction Rebellion aangehouden nadat zij zaterdag een deel van de A12 bij Den Haag hadden geblokkeerd.

Afbeelding

Baudet op FvD-congres: laat zien wat een leuke club wij zijn

Thierry Baudet, leider van Forum voor Democratie (FvD), heeft op zijn partijcongres gezegd dat zijn partij staat voor tolerantie, inclusie en openheid van geest.

Afbeelding

INretail: winkeldrukte tijdens Black Friday-weekend behapbaar

Winkeliers in verschillende binnensteden hebben zaterdag flink meer klanten ontvangen als gevolg van Black Friday. Wel spreekt brancheorganisatie INretail van ‘een gezellige drukte’, in tegenstelling tot de laatste Black Friday zonder coronabeperkingen.

Afbeelding

FNV roept op tot actie voor eerlijke oplossing ‘inkomenscrisis’

Zo’n 4000 leden van vakbond FNV zijn zaterdag samengekomen in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Daar protesteerden zij tegen ‘de inkomenscrisis’ in Nederland, voor een ‘rechtvaardige samenleving en eerlijke oplossingen’ voor de geldproblemen van Nederlanders.

Afbeelding

Drie personen aangehouden na gooien zwaar vuurwerk naar boa

Twee mannen van 19 en 37 jaar en een jongen van 13 zijn vrijdagavond aangehouden na ongeregeldheden met vuurwerk in de omgeving van de Lange Nieuwstraat in IJmuiden, meldt de politie. Een boa raakte gewond nadat er zwaar vuurwerk naar hem was gegooid.