Rusland dreigt kerncentrale in Oekraïne uit te zetten

Nieuws
Rusland dreigt met het uitzetten van de Oekraïense kerncentrale Zaporizja, waar de laatste weken veel om wordt gevochten met het Oekraïense leger. De reactor is sinds maart in Russische handen. Beide strijdende partijen beschuldigen elkaar ervan het complex te beschieten.
anp
donderdag 18 augustus 2022 om 12:18 aangepast 14:38
Afbeelding
beeld anp

Donderdag brengen VN-chef Antonio Guterres en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan een bezoek aan Oekraïne om het met president Volodimir Zelenski te hebben over de oorlog in Oekraïne en de export van graan, maar ook over de situatie in Zaporizja. Guterres vreest een nucleaire catastrofe en heeft opgeroepen tot een gedemilitariseerde zone rond de kernreactor. Voor Rusland is dat idee "onacceptabel", omdat het complex daardoor juist alleen maar kwetsbaarder zou worden.

Rusland stelde donderdag dat Oekraïne een "provocatie" voorbereidt bij de kerncentrale. Het Oekraïense leger zou een "klein ongeluk" willen veroorzaken om daar vervolgens Rusland de schuld van te kunnen geven. Om een kernramp te voorkomen, zou Rusland de centrale moeten afsluiten. De Oekraïense actie moet volgens Rusland vrijdag plaatsvinden, als Guterres nog in het land is.

De kerncentrale, de grootste van Europa, is van groot belang voor de Oekraïense energievoorziening. Volgens Zelenski heeft het Russische leger veel zware wapens op het fabrieksterrein gestationeerd, maar Rusland ontkent dat. De president en ook de NAVO hebben Rusland opgeroepen om Internationaal Atoomagentschap (IAEA) toe te laten voor een inspectie. De Verenigde Naties willen dat bezoek regelen, maar Rusland weigert, omdat het te gevaarlijk zou zijn om de missie vanaf Oekraïens grondgebied de frontlinie te laten doorkruisen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

4 auto’s in brand in Groningen, politie vermoedt brandstichting

In de stad Groningen hebben zondagochtend meerdere auto’s in brand gestaan. De politie gaat uit van brandstichting. Er raakte niemand gewond, meldt de politie zondag.

Afbeelding

Bronnen: OPEC en bondgenoten houden olieproductie gelijk

Leden van het kartel van olieproducerende landen OPEC en bondgenoten als Rusland en Kazachstan besluiten waarschijnlijk om de olieproductie gelijk te houden, zeggen ingewijden tegen persbureau Reuters.

Afbeelding

Duitse toezichthouder maant broker FlatexDEGIRO tot ingrijpen

Een Duitse financieel toezichthouder heeft bij onlinebroker FlatexDEGIRO tekortkomingen in de bedrijfsvoering geconstateerd, meldt de onderneming op zijn site.

Afbeelding

Nederland ‘spiegelt’ WK-afvaardiging aan die van Argentinië

De keuze voor een Nederlandse afvaardiging naar de wedstrijd Nederland-Argentinië van komende vrijdag hangt af van wie Argentinië naar het WK in Qatar stuurt. Dat zegt minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel) in het programma WNL op Zondag.

Afbeelding

Procureur-generaal: Iran schaft omstreden moraalpolitie af

Iran heeft de omstreden moraalpolitie afgeschaft, aldus de Iraanse procureur-generaal. Het land staat al ruim twee maanden in het teken van protesten die ontstonden na een arrestatie door deze politie. De 22-jarige Mahsa Amini stierf in detentie.

Afbeelding

Oprichter FTX kan slechts ‘speculeren’ over miljarden van klanten

De oprichter van de omgevallen cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, weet naar eigen zeggen niet precies waar miljarden dollars van klanten zijn gebleven.