Nederlands parlement legt krans bij Tula-monument op Curaçao

Nieuws
Tweede Kamerlid Kiki Hagen (D66) heeft woensdagavond (lokale tijd) op Curaçao namens het Nederlandse parlement een krans gelegd bij het monument van slavenleider Tula. Negen parlementariërs zijn er op werkbezoek. Namens het Europees Parlement heeft Samira Rafaela (D66) een krans gelegd. Zij is momenteel eveneens op werkbezoek op het eiland.
anp
donderdag 18 augustus 2022 om 10:32
Afbeelding
beeld anp

Curaçao herdenkt elk jaar op 17 augustus dat in 1795 Tula in opstand kwam tegen de slavernij. Samen met andere slaven bond hij de strijd aan tegen de Nederlandse heersers, die hem uiteindelijk gevangen wisten te nemen en ter dood veroordeelden. Tula werd in 2010 officieel tot nationale held verklaard op Curaçao.

Het is voor het eerst dat leden van het Nederlandse en Europese parlement een krans hebben gelegd bij het monument op Curaçao. De herdenking was, mede door de aanwezigheid van de delegatie, veel drukker bezocht dan normaal.

Een kleine groep demonstranten protesteerde tijdens de herdenking tegen de rol die Nederland heeft gespeeld in de slavernij. Verschillende organisaties hebben in de afgelopen dagen een oproep aan Nederland gedaan om excuses aan te bieden voor de rol die het heeft gespeeld in de slavenhandel en een begin te maken met herstelbetalingen.

De delegatie van Nederlandse politici bezoekt tussen tussen 13 en 21 augustus Suriname, Curaçao en Bonaire om het koloniale verleden van Nederland te onderzoeken, gericht op het slavernijverleden. Dit ter voorbereiding op het herdenkingsjaar 2023. Nederland schafte in haar koloniën in 1863 de slavernij af.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

ABN AMRO: economie veroorzaakt miljardenschade aan biodiversiteit

De productie en consumptie in Nederland veroorzaken voor bijna 40 miljard euro schade aan de biodiversiteit. Deze schade wordt veroorzaakt door niet-duurzaam landgebruik, uitstoot van broeikasgassen en lucht- en watervervuiling.

Afbeelding

Media: Europees akkoord in zicht voor prijsplafond Russische olie

Een langverwacht akkoord over een prijsplafond voor Russische olie die per zee naar Europa wordt vervoerd, is in zicht, melden bronnen aan persbureau Reuters.

Afbeelding

Negen aanhoudingen in Amsterdam na onrust om winst Marokko

Op het Mercatorplein in Amsterdam-West heeft de politie donderdagavond ingegrepen na onlusten rond de winst van Marokko op Canada tijdens het WK in Qatar. Daarbij zijn negen mensen aangehouden, onder wie vijf minderjarigen, laat de politie weten.

Afbeelding

CBS: bijna 7 procent kinderen groeit op met armoederisico

Van de 891.000 mensen uit een huishouden met een inkomen onder de lage-inkomensgrens, was vorig jaar bijna een kwart (209.000) een minderjarig kind. Dat betekent dat 6,6 procent van alle kinderen leeft met een armoederisico.

Afbeelding

Heijnen benadrukt: statiegeld op blikjes gewoon per 31 december

Het statiegeldsysteem voor blikjes gaat gewoon in per 31 december van dit jaar, benadrukt staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu). Vanuit de sector klinkt dat die datum niet haalbaar is, en mogelijk er pas vanaf 1 april of zelfs 1 juli volgend jaar klaar voor is.

Afbeelding

Netflix bij stijgers op Wall Street, Salesforce verliest fors

Netflix heeft de handelsdag donderdag in New York met een flinke plus afgesloten. Beleggers lijken in toenemende mate vertrouwen te hebben in de goedkopere abonnementen van de streamingdienst. Softwarebedijf Salesforce behoorde tot de grootste dalers.