Rechercheteams in Amsterdam onderzoeken plofkraken en explosies

Nieuws
In Amsterdam zijn sinds deze week twee rechercheteams geformeerd die onderzoek doen naar de plofkraken en explosies van de afgelopen periode. In een krappe maand tijd waren er vier plofkraken, ook ging er ‘in de afgelopen twee á drie weken om de paar dagen wel ergens in de stad een explosief af’, meldt een woordvoerder van de politie na berichtgeving van De Telegraaf.
anp
donderdag 18 augustus 2022 om 10:23
Afbeelding
beeld anp

In de teams zitten mensen met verschillende expertises, zoals forensisch experts en wijkagenten. Hiervoor was er ook al volop overleg, maar de mensen worden nu vrijgemaakt voor het onderzoek naar de plofkraken en explosies.

Bij onderzoek naar de explosies, zoals bij voordeuren, wordt volgens de woordvoerder met twee scenario’s rekening gehouden: een drugsgerelateerd conflict of een persoonlijke vete. ‘Maar dan moet wel helder zijn voor wie het explosief bedoeld was. Er zijn genoeg zaken waar dat heel helder is, bijvoorbeeld als het explosief door de brievenbus is gedaan. Dat is al duidelijker dan wanneer het op straat ontploft.’

Zelfgemaakte explosieven

Bij een plofkraak is het scenario ‘heel helder’, zegt de politie. ‘Het gaat de daders gewoon om geld.’ Dit noemt de woordvoerder ‘zinloos en levensgevaarlijk, ook voor henzelf. Als het al lukt om geld uit de geldautomaat te krijgen, is het niet meer bruikbaar’.

Begin deze maand bleek al uit cijfers van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) dat het gebruik van handgranaten bij aanslagen en pogingen hiertoe op panden en voertuigen lijkt te dalen, terwijl het gebruik van zelfgemaakte explosieven toeneemt. De woordvoerder van de politie in Amsterdam herkent dit beeld. De speciaal geformeerde rechercheteams zullen onder meer onderzoek doen naar de herkomst van de gebruikte explosieven.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

VS: Cuba, Nicaragua en Wagner op zwarte lijst godsdienstvrijheid

De regering van VS-president Joe Biden heeft Cuba, Nicaragua en de Russische Wagner-groep aan een zwarte lijst van internationale godsdienstvrijheid toegevoegd. Dat maakt de weg vrij voor (bijkomende) sancties tegen de twee Latijns-Amerikaanse landen en het huurlingenbedrijf.

Afbeelding

Finse premier: Europa kan niet zonder de VS

Sanna Marin, de premier van Finland, zegt dat Europa ‘niet sterk genoeg’ is om de Russische invasie van Oekraïne alleen te trotseren, en daarom de hulp van de VS nodig heeft.

Afbeelding

Macron wijst Musk op noodzaak regels bij Twitter

De Franse president Emmanuel Macron heeft met de nieuwe eigenaar van Twitter, Elon Musk, een ‘helder en eerlijk’ gesprek gehad over de regels rond content op het socialemediaplatform. Beiden ontmoetten elkaar in de VS, waar Macron op staatsbezoek is.

Afbeelding

EU-landen en G7 akkoord over prijsplafond Russische olie

De EU-landen hebben een akkoord bereikt over een prijsplafond voor Russische olie die per zee naar Europa wordt vervoerd. De Poolse regering, die een tijd dwarslag, heeft formeel ingestemd met de invoering van een prijsplafond van 60 dollar (57 euro) per vat, bevestigen diploma..

Afbeelding

Assange maakt uitlevering aan VS aanhangig bij Europees Hof

WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft zijn uitlevering aan de Verenigde Staten aanhangig gemaakt bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), zo heeft het hof vrijdag bevestigd.

Afbeelding

WHO: minder aandacht corona kan leiden tot nieuwe fatale variant

Tedros Adhanom Ghebreyesus, de baas van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, waarschuwt dat de verminderde aandacht voor de bestrijding van COVID-19 kan leiden tot het ontstaan van een nieuwe dodelijke variant van het coronavirus.