Rechercheteams in Amsterdam onderzoeken plofkraken en explosies

Nieuws
In Amsterdam zijn sinds deze week twee rechercheteams geformeerd die onderzoek doen naar de plofkraken en explosies van de afgelopen periode. In een krappe maand tijd waren er vier plofkraken, ook ging er ‘in de afgelopen twee á drie weken om de paar dagen wel ergens in de stad een explosief af’, meldt een woordvoerder van de politie na berichtgeving van De Telegraaf.
anp
donderdag 18 augustus 2022 om 10:23
Afbeelding
beeld anp

In de teams zitten mensen met verschillende expertises, zoals forensisch experts en wijkagenten. Hiervoor was er ook al volop overleg, maar de mensen worden nu vrijgemaakt voor het onderzoek naar de plofkraken en explosies.

Bij onderzoek naar de explosies, zoals bij voordeuren, wordt volgens de woordvoerder met twee scenario’s rekening gehouden: een drugsgerelateerd conflict of een persoonlijke vete. ‘Maar dan moet wel helder zijn voor wie het explosief bedoeld was. Er zijn genoeg zaken waar dat heel helder is, bijvoorbeeld als het explosief door de brievenbus is gedaan. Dat is al duidelijker dan wanneer het op straat ontploft.’

Zelfgemaakte explosieven

Bij een plofkraak is het scenario ‘heel helder’, zegt de politie. ‘Het gaat de daders gewoon om geld.’ Dit noemt de woordvoerder ‘zinloos en levensgevaarlijk, ook voor henzelf. Als het al lukt om geld uit de geldautomaat te krijgen, is het niet meer bruikbaar’.

Begin deze maand bleek al uit cijfers van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) dat het gebruik van handgranaten bij aanslagen en pogingen hiertoe op panden en voertuigen lijkt te dalen, terwijl het gebruik van zelfgemaakte explosieven toeneemt. De woordvoerder van de politie in Amsterdam herkent dit beeld. De speciaal geformeerde rechercheteams zullen onder meer onderzoek doen naar de herkomst van de gebruikte explosieven.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Duitse filmmaker Wolfgang Kohlhaase (91) overleden

De Duitse regisseur Wolfgang Kohlhaase is op 91-jarige leeftijd overleden. De filmmaker was een van de bekendste en meest productieve scenarioschrijvers van de voormalige DDR. Hij maakte onder meer de films Solo Sunny en Berlin - Ecke Schönhauser.

Afbeelding

Farmers Defence Force: onteigening moet van tafel

‘De onteigening van boeren moet van tafel. De gedwongen uitkoping laten wij niet gebeuren.’ Dat zegt voorman Mark van den Oever van Farmers Defence Force (FDF) woensdagavond na een bijeenkomst van de actiegroep in Nijkerk.

Afbeelding

Noord-Korea vuurt opnieuw raket af

Enkele dagen nadat Noord-Korea een raket afvuurde die over Japan heen vloog, heeft het regime van Kim Jong-un donderdagochtend (lokale tijd) opnieuw een raket afgevuurd. Volgens Japan en Zuid-Korea gaat het mogelijk om een ballistische raket.

Afbeelding

Lula krijgt opnieuw steun van afgevallen presidentskandidaat

De Braziliaanse oud-president Luiz Inácio Lula da Silva heeft in de race om het presidentschap een steunbetuiging ontvangen van senator Simone Tebet. Zij werd zondag bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen derde en viel af.

Afbeelding

Remkes: kabinet moet echt andere toon aanslaan

Het kabinet moet in de stikstofdiscussie een andere toon aanslaan richting boeren én echt de dialoog met hen aangaan. Dat zei stikstofbemiddelaar Johan Remkes woensdag in Nieuwsuur. Tegelijkertijd riep hij de boeren op aan tafel te blijven zitten.

Afbeelding

Wall Street met kleine verliezen de handel uit

De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met kleine verliezen gesloten. Kort voor het einde van de sessie doken de graadmeters alsnog in het rood, waarmee de graadmeters het nalieten de ingezette prijsrally een vervolg te geven.