Adyen hard onderuit op Damrak, BAM stijgt na halfjaarcijfers

Nieuws
Adyen ging donderdag hard onderuit op de Amsterdamse beurs. Beleggers waren duidelijk niet tevreden over de resultaten van het betaalbedrijf. Adyen zag de omzet in de eerste jaarhelft flink stijgen, maar beleggers hadden op meer gehoopt. Het aandeel kelderde 14 procent en was daarmee de grootste daler bij de hoofdfondsen op het Damrak.
anp
donderdag 18 augustus 2022 om 09:39
Afbeelding
beeld anp

Bij de kleinere bedrijven dikte BAM ruim 5 procent aan. De bouwonderneming zag de omzet in de eerste zes maanden van het jaar dalen door het afstoten van bedrijfsonderdelen. Het nettoresultaat nam daarentegen sterk toe. Topman Ruud Joosten sprak van solide prestaties van de bouwer in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Het niveau van de orderontvangst blijft volgens hem ook bevredigend. Zo startte BAM de tweede jaarhelft met een orderportefeuille van dik 12 miljard euro.

Beleggers verwerkten daarnaast nog de notulen van de laatste rentevergadering van de Federal Reserve. Uit de aantekeningen blijkt dat de beleidsmakers van de Amerikaanse centrale bank vastbesloten zijn om de rente verder te verhogen om de inflatie te bestrijden. Volgens de centrale bankiers zal het ook nog wel even duren voordat de inflatie weer op de doelstelling van rond de 2 procent zal uitkomen.

Deutsche Bank

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,8 procent lager op 716,89 punten. De MidKap klom 0,2 procent tot 967,69 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs wonnen tot 0,4 procent. Londen daalde 0,1 procent.

Naast Adyen stond IMCD in de staartgroep van de AEX met een verlies van bijna 3 procent. Analisten van Deutsche Bank verlaagden het advies voor de chemicaliëndistributeur naar verkopen. Philips bleef onder druk staan en zakte 1,7 procent. Het zorgtechnologieconcern verloor een dag eerder al 3,7 procent nadat bleek dat het aantal meldingen van incidenten met apneu-apparaten van Philips flink is toegenomen bij de Amerikaanse medische toezichthouder FDA.

Ook Boskalis (min 0,1 procent) kwam met cijfers. De baggeraar zag de omzet en winst in de eerste jaarhelft flink toenemen. Met betrekking tot het overnamebod van investeerder HAL verklaarde Boskalis daar later deze maand meer over te kunnen zeggen. Het bedrijf vindt het bod van 4,2 miljard euro te laag maar laat het aan de aandeelhouders over om te beslissen of ze met HAL in zee willen.

De euro was 1,0161 dollar waard, tegen 1,0164 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie daalde 0,4 procent in prijs tot 87,78 dollar. Brentolie kostte 0,3 procent minder op 93,39 dollar per vat.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Heijnen benadrukt: statiegeld op blikjes gewoon per 31 december

Het statiegeldsysteem voor blikjes gaat gewoon in per 31 december van dit jaar, benadrukt staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu). Vanuit de sector klinkt dat die datum niet haalbaar is, en mogelijk er pas vanaf 1 april of zelfs 1 juli volgend jaar klaar voor is.

Afbeelding

Netflix bij stijgers op Wall Street, Salesforce verliest fors

Netflix heeft de handelsdag donderdag in New York met een flinke plus afgesloten. Beleggers lijken in toenemende mate vertrouwen te hebben in de goedkopere abonnementen van de streamingdienst. Softwarebedijf Salesforce behoorde tot de grootste dalers.

Afbeelding

Yesilgöz haalt weer fel uit naar relschoppers na WK-zege Marokko

Justitieminister Dilan Yesilgöz heeft opnieuw hard uitgehaald naar relschoppers die zich schuldig maakten aan geweld en vernielingen na de overwinning van Marokko tegen Canada op het WK voetbal in Qatar.

Afbeelding

Aardgasprijzen uiteindelijk omlaag na eerdere sprong omhoog

De aardgasprijzen zijn donderdag in een sterk schommelende sessie uiteindelijk wat gedaald. Handelaren wogen de inspanningen van de Europese Unie om de last van hoge rekeningen voor consumenten te verlichten af tegen de vooruitzichten voor kouder weer.

Afbeelding

Polen gaat olie leveren aan belangrijke raffinaderij Duitsland

Duitsland en Polen hebben een overeenkomst getekend over de levering van ruwe olie via Gdansk. De olie is bestemd voor de PCK-raffinaderij in het Oost-Duitse Schwedt. Om hoeveel olie het gaat, is nog niet bekend.

Afbeelding

Politie treedt op in Amsterdam vanwege onrust na winst Marokko

Op het Mercatorplein in Amsterdam-West heeft de politie donderdagavond ingegrepen na onlusten rond de winst van Marokko op Canada tijdens het WK in Qatar. Dat laat een woordvoerder weten. Er werd zwaar vuurwerk afgestoken en de politie riep iedereen op te vertrekken.