Reorganisatie en certificatenkwestie drukken winst Triodos Bank

Nieuws
Triodos Bank heeft over de eerste zes maanden van het jaar een lagere winst in de boeken gezet in vergelijking met een jaar eerder. De duurzame bank zette in de meetperiode onder andere geld opzij voor de reorganisatie die de financiële instelling eerder aankondigde. Ook de kwestie rond certificaten die binnenkort op een alternatieve beurs verhandeld moeten kunnen worden, drukte het resultaat.
anp
donderdag 18 augustus 2022 om 09:37 aangepast 10:38
Afbeelding
beeld anp

Triodos sloot de meetperiode af met een winst van 18,8 miljoen euro. Dat was een jaar eerder nog 27,7 miljoen euro. De reorganisatie, waardoor de komende tijd afscheid wordt genomen van 150 medewerkers, zorgt voor een eenmalige post van 6 miljoen euro. Door 10 procent van het personeelsbestand te schrappen, hoopt Triodos tot 12 miljoen euro per jaar te besparen.

Verder maakte Triodos eind vorig jaar bekend dat certificaten van aandelen binnenkort te verhandelen zijn op een alternatieve beurs. Eigenaren van de stukken zitten al tijden met het probleem dat de handel in de certificaten is bevroren. Na het uitbreken van de coronacrisis wilden zoveel beleggers hun stukken te gelde maken dat de handel werd gestopt. Om dit probleem op te lossen, moeten de beleggers de certificaten binnenkort kunnen verhandelen op een beurs.

Certificaten

Triodos maakte in voorbereiding op de alternatieve beursgang 1,3 miljoen euro aan kosten. De certificaten moeten in het tweede kwartaal van 2023 verhandeld kunnen worden. Volgens Triodos ligt de bank op schema daarvoor.

Triodos was verder extra geld kwijt aan personeel. Dat kwam vooral door de extra inzet die wordt gepleegd om witwaspraktijken te voorkomen. Daarnaast droeg Triodos ook meer geld af aan het depositogarantiestelsel van De Nederlandsche Bank. Geld op rekeningen bij banken wordt wettelijk beschermd door de toezichthouder. Valt een bank onverhoopt om dan krijgen spaarders gegarandeerd tot maximaal 100.000 euro hun geld terug.

Topman Jeroen Rijpkema legt in een toelichting uit dat de eerste zes maanden van het jaar uitdagend waren in termen van geopolitieke spanningen en economische ontwikkelingen. Evengoed lukt het de bank volgens hem om een solide prestatie neer te zetten.

Verder meldde Triodos de lancering van de allereerste "biobased hypotheek". Deze hypotheekvorm moet huiseigenaren stimuleren om gebruik te maken van ecologische bouwmaterialen. De duurzame bouw wordt beloond met een lagere hypotheekrente. Volgens Rijpkema laat Triodos met deze hypotheekvorm zien dat het een voortrekkersrol heeft op het gebied van duurzaamheid.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

VS: Cuba, Nicaragua en Wagner op zwarte lijst godsdienstvrijheid

De regering van VS-president Joe Biden heeft Cuba, Nicaragua en de Russische Wagner-groep aan een zwarte lijst van internationale godsdienstvrijheid toegevoegd. Dat maakt de weg vrij voor (bijkomende) sancties tegen de twee Latijns-Amerikaanse landen en het huurlingenbedrijf.

Afbeelding

Finse premier: Europa kan niet zonder de VS

Sanna Marin, de premier van Finland, zegt dat Europa ‘niet sterk genoeg’ is om de Russische invasie van Oekraïne alleen te trotseren, en daarom de hulp van de VS nodig heeft.

Afbeelding

Macron wijst Musk op noodzaak regels bij Twitter

De Franse president Emmanuel Macron heeft met de nieuwe eigenaar van Twitter, Elon Musk, een ‘helder en eerlijk’ gesprek gehad over de regels rond content op het socialemediaplatform. Beiden ontmoetten elkaar in de VS, waar Macron op staatsbezoek is.

Afbeelding

EU-landen en G7 akkoord over prijsplafond Russische olie

De EU-landen hebben een akkoord bereikt over een prijsplafond voor Russische olie die per zee naar Europa wordt vervoerd. De Poolse regering, die een tijd dwarslag, heeft formeel ingestemd met de invoering van een prijsplafond van 60 dollar (57 euro) per vat, bevestigen diploma..

Afbeelding

Assange maakt uitlevering aan VS aanhangig bij Europees Hof

WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft zijn uitlevering aan de Verenigde Staten aanhangig gemaakt bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), zo heeft het hof vrijdag bevestigd.

Afbeelding

WHO: minder aandacht corona kan leiden tot nieuwe fatale variant

Tedros Adhanom Ghebreyesus, de baas van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, waarschuwt dat de verminderde aandacht voor de bestrijding van COVID-19 kan leiden tot het ontstaan van een nieuwe dodelijke variant van het coronavirus.