Aandacht voor resultaten Adyen en BAM op Beursplein 5

Nieuws
Beleggers op het Damrak verwerken donderdag onder meer de resultaten van betaalbedrijf Adyen en bouwer BAM. Bij Adyen steeg de omzet in de eerste jaarhelft met 37 procent. Het Amsterdamse bedrijf verwerkte voor 346 miljard euro aan betalingen. Dat is 60 procent meer dan een jaar eerder.
anp
donderdag 18 augustus 2022 om 08:20
Afbeelding
beeld anp

BAM zag de omzet in de eerste zes maanden van het jaar dalen door het afstoten van bedrijfsonderdelen. Het nettoresultaat nam daarentegen sterk toe. Topman Ruud Joosten sprak van solide prestaties van de bouwer in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Het niveau van de orderontvangst blijft volgens hem ook bevredigend. Zo startte BAM de tweede jaarhelft met een orderportefeuille van dik 12 miljard euro.

Daarnaast wordt nog gereageerd op de notulen van de laatste rentevergadering van de Federal Reserve. Uit de aantekeningen blijkt dat de beleidsmakers van de Amerikaanse centrale bank vastbesloten zijn om de rente verder te verhogen om de inflatie te bestrijden. Volgens de centrale bankiers zal het ook nog wel even duren voordat de inflatie weer op de doelstelling van rond de 2 procent zal uitkomen.

Voorzichtig begin

De AEX-index op Beursplein 5 lijkt af te stevenen op een voorzichtig begin van de nieuwe handelsdag. Ook de andere Europese beurzen zullen naar verwachting met kleine koersuitslagen openen. De aandelenmarkten in Azië stonden donderdag in het rood. In Tokio sloot de Nikkei 1 procent lager. De Chinese beurzen verloren tot 0,6 procent. Economen van de Japanse bank Nomura en de Amerikaanse bank Goldman Sachs hebben hun groeiverwachtingen voor de Chinese economie dit jaar verder verlaagd.

Ook Boskalis kwam met cijfers. De baggeraar zag de omzet en winst in de eerste jaarhelft flink toenemen. Met betrekking tot het overnamebod van investeerder HAL verklaarde Boskalis daar later deze maand meer over te kunnen zeggen. Het bedrijf vindt het bod van 4,2 miljard euro te laag maar laat het aan de aandeelhouders over om te beslissen of ze met HAL in zee willen.

Techinvesteerder Prosus zal waarschijnlijk bewegen op een stevige koerswinst van Tencent. Het Chinese internet- en gamesbedrijf, waarin Prosus een groot belang heeft, stijgt ruim 3 procent in Hongkong ondanks tegenvallende kwartaalcijfers. Chemicaliëndistributeur IMCD zal mogelijk koersdruk ondervinden van een verkoopadvies door analisten van Deutsche Bank.

De euro was 1,0162 dollar waard, tegen 1,0164 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie klom 0,1 procent in prijs tot 88,22 dollar. Brentolie kostte 0,2 procent meer op 93,83 dollar per vat.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bloomberg: Musk is toch bereid Twitter te kopen voor 44 miljard

Tesla-topman Elon Musk is nu toch bereid Twitter te kopen voor dezelfde prijs die hij eerder had geboden. De miljardair heeft dat in een brief aan het bestuur van Twitter aangegeven, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

Afbeelding

Forse dagwinst voor hoofdindex Amsterdam door optimisme beleggers

De hoofdindex op de beurs in Amsterdam is dinsdag fors hoger gesloten. De AEX eindigde de handelsdag met een plus van 3,7 procent. Het sentiment werd geholpen door de hoop bij beleggers dat de Amerikaanse centrale bank het mogelijk wat rustiger aan gaat doen met het verhogen va..

Afbeelding

Biden springt weer in de bres voor recht op abortus

Honderd dagen nadat de hoogste Amerikaanse rechters een einde maakten aan het landelijk recht op abortus, kondigt president Joe Biden nieuwe maatregelen aan om de toegang tot abortus zoveel mogelijk te beschermen.

Afbeelding

Schiphol: donderdag meer bekend over betere arbeidsvoorwaarden

Luchthaven Schiphol maakt donderdag meer bekend over betere arbeidsvoorwaarden voor beveiligingspersoneel, zegt Schiphol-bestuurder Hanne Buis tijdens een bijpraatsessie in de Tweede Kamer. Het gaat dan onder meer om betere roosters, betere rustruimtes en ook meer salaris.

Afbeelding

Kaag niet enthousiast over meer gezamenlijk lenen in EU

Minister Sigrid Kaag (Financiën) is weinig enthousiast over stemmen die in Brussel opgaan om als EU opnieuw gezamenlijk te gaan lenen om de energiecrisis te bestrijden.

Afbeelding

Kabinet worstelt met steun aan mkb’ers met hoge energierekening

Het kabinet worstelt met zijn wens om ook bakkers, slagers, tuinders en andere middelgrote en kleine bedrijven die veel energie verbruiken, tegemoet te komen deze winter.