Boskalis profiteert vooral van opdrachten in Azië

Nieuws
Baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis heeft de eerste helft van het jaar afgesloten met een hogere omzet en meer winst in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Vooral klussen in Azië droegen bij aan het resultaat, zeker omdat anders dan een jaar eerder coronamaatregelen de resultaten minder beperkten. Verder zorgde de verkoop van een belang in Keppel Smit voor een eenmalige boekwinst van 50 miljoen euro.
anp
donderdag 18 augustus 2022 om 07:40 aangepast 08:30
Afbeelding
beeld anp

Boskalis, dat onder andere veel werk heeft met de realisatie van een nieuwe luchthaven in een baai bij de Filipijnse hoofdstad Manilla, zag de omzet in de eerste zes maanden stijgen tot 1,6 miljard euro. Dat was een jaar eerder nog 1,3 miljard euro. De nettowinst steeg van 72 miljoen naar 117 miljoen euro. Van die 117 miljoen euro kwam 37 miljoen uit eenmalige baten en lasten.

De bezetting van de schepen van Boskalis was volgens het bedrijf hoog. Naast het megaproject in Manilla is Boskalis onder andere ook belast met andere omvangrijke projecten zoals de tunnel tussen Duitsland en Denemarken, de aanleg van een nieuwe haventerminal en polder in Singapore. Ook houdt Boskalis zich bezig met dijk- en kustbescherming in Nederland.

Selectiever

Ook op het gebied van offshore windmolenparken heeft Boskalis nog werk te over. Zo is het bedrijf ook mede belast met de aanleg van een omvangrijk windmolenpark in Taiwan.

Topman Peter Berdowski legt uit dat het bedrijf selectiever kan zijn met het aannemen van projecten. Van de tien windparken op zee die worden aanbesteed kan Boskalis er bijvoorbeeld maar twee doen. Dit betekent ook dat het concern betere prijzen kan vragen. Berdowski benadrukt dat dit ook nodig is, omdat in deze sector de laatste jaren weinig is verdiend. "De situatie nu zal zich moeten vertalen in betere contracten", zegt hij.

Berdowski sprak al met al van een "knappe prestatie" gelet ook op de beperkende coronamaatregelen die tot voor kort nog wel voor inefficiëntie zorgden. Daarnaast wijst de topman op de inflatiedruk en krapte op de arbeidsmarkt waar ook Boskalis mee te maken heeft.

De topman verwacht later deze maand meer te kunnen zeggen over de overnamepoging van investeerder HAL. Aandeelhouders van het concern krijgen binnenkort een toelichting van het bedrijf dat eerder aangaf het bod van HAL eigenlijk te laag maar niet onredelijk te vinden. Daarom laat Boskalis het aan de aandeelhouders over of ze in zee willen met HAL. Op Boskalis in zijn geheel wordt een prijskaartje geplakt van 4,2 miljard euro.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

ABN AMRO: economie veroorzaakt miljardenschade aan biodiversiteit

De productie en consumptie in Nederland veroorzaken voor bijna 40 miljard euro schade aan de biodiversiteit. Deze schade wordt veroorzaakt door niet-duurzaam landgebruik, uitstoot van broeikasgassen en lucht- en watervervuiling.

Afbeelding

Media: Europees akkoord in zicht voor prijsplafond Russische olie

Een langverwacht akkoord over een prijsplafond voor Russische olie die per zee naar Europa wordt vervoerd, is in zicht, melden bronnen aan persbureau Reuters.

Afbeelding

Negen aanhoudingen in Amsterdam na onrust om winst Marokko

Op het Mercatorplein in Amsterdam-West heeft de politie donderdagavond ingegrepen na onlusten rond de winst van Marokko op Canada tijdens het WK in Qatar. Daarbij zijn negen mensen aangehouden, onder wie vijf minderjarigen, laat de politie weten.

Afbeelding

CBS: bijna 7 procent kinderen groeit op met armoederisico

Van de 891.000 mensen uit een huishouden met een inkomen onder de lage-inkomensgrens, was vorig jaar bijna een kwart (209.000) een minderjarig kind. Dat betekent dat 6,6 procent van alle kinderen leeft met een armoederisico.

Afbeelding

Heijnen benadrukt: statiegeld op blikjes gewoon per 31 december

Het statiegeldsysteem voor blikjes gaat gewoon in per 31 december van dit jaar, benadrukt staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu). Vanuit de sector klinkt dat die datum niet haalbaar is, en mogelijk er pas vanaf 1 april of zelfs 1 juli volgend jaar klaar voor is.

Afbeelding

Netflix bij stijgers op Wall Street, Salesforce verliest fors

Netflix heeft de handelsdag donderdag in New York met een flinke plus afgesloten. Beleggers lijken in toenemende mate vertrouwen te hebben in de goedkopere abonnementen van de streamingdienst. Softwarebedijf Salesforce behoorde tot de grootste dalers.