Trumps oud-advocaat getuigt in onderzoek verkiezingen Georgia

Nieuws
De voormalige advocaat van de Amerikaanse oud-president Donald Trump, Rudy Giuliani, heeft woensdag getuigd in een strafrechtelijk onderzoek naar de presidentsverkiezingen van 2020. Dat onderzoek draait om pogingen van Trump en diens bondgenoten om de verkiezingsuitslag in de staat Georgia, waar Joe Biden won, te beïnvloeden.
anp
woensdag 17 augustus 2022 om 23:01
Afbeelding
beeld anp

Het is niet duidelijk wat er in de rechtbank van Atlanta is gezegd. De getuigenis vond achter gesloten deuren plaats voor een zogeheten grand jury. Giuliani was ongeveer zes uur binnen en vertrok zonder journalisten te woord te staan, melden Amerikaanse media. Een van zijn advocaten weigerde na afloop te reageren op de getuigenis.

Giuliani zei in december 2020 tegen parlementariërs in Georgia dat er verkiezingsfraude was gepleegd en drong er bij hen op aan de uitslag niet te bekrachtigen. Het onderzoek begon een maand later, na een telefoongesprek waarin Trump een hoge verkiezingsfunctionaris vroeg de uitslag te wijzigen door ‘stemmen te vinden’.

De voormalige burgemeester van New York en andere bondgenoten van Trump werden vorige maand gedagvaard om te komen getuigen in Atlanta. Onder hen is ook de Republikeinse senator Lindsey Graham. De politicus probeerde onder de dagvaarding uit te komen, maar een rechter bepaalde maandag dat hij zich eraan moet houden.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Rapport: NL-Alert om overbelaste 112 tijdens storm kwam laat

Het duurde ongeveer anderhalf uur voordat er een NL-Alert werd verstuurd toen eerder dit jaar het alarmnummer 112 overbelast raakte tijdens storm Eunice.

Afbeelding

Primeur voor Oost-Europa: Slovenië opent huwelijk voor homo’s

Als eerste Oost-Europese land heeft Slovenië het huwelijk opengesteld voor partners van hetzelfde geslacht. Het Sloveense parlement legaliseerde het zogenoemde homohuwelijk en adoptie door gays.

Afbeelding

Piloten Lufthansa-dochter Eurowings gaan donderdag staken

Piloten van de Duitse luchtvaartmaatschappij Eurowings willen donderdag gaan staken. Volgens pilotenvakbond Cockpit proberen ze op die manier aan te dringen op onder meer extra vrije dagen en langere rusttijden.

Afbeelding

Lagarde: inflatie eurozone heeft mogelijk piek nog niet bereikt

De inflatie in de eurozone heeft mogelijk zijn piek nog niet bereikt. Dat volgt uit opmerkingen van president Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB). Zij vindt het lastig te voorspellen of het algehele prijspeil nog verder gaat oplopen of niet.

Afbeelding

Moskou waarschuwt voor directe oorlog tussen VS en Rusland

De Russische regering heeft gewaarschuwd dat de massale wapenleveranties en het verstrekken van inlichtingen door vooral de Verenigde Staten aan Oekraïne het risico van een directe confrontatie tussen Rusland en de NAVO naderbij brengt.

Afbeelding

Krimp Schiphol kost volgens KLM waarschijnlijk 30 bestemmingen

Door de krimpplannen voor Schiphol van het kabinet moet KLM zijn bestemmingennetwerk waarschijnlijk flink verkleinen. De luchtvaartmaatschappij denkt dat er dan zo’n 25 Europese plaatsen geschrapt moeten worden en zeker vijf verdere bestemmingen.