Saudische vrouw veroordeeld tot 34 jaar cel voor Twittergedrag

Nieuws
Een gerechtshof in Saudi-Arabië heeft een vrouw veroordeeld tot 34 jaar gevangenisstraf vanwege haar activiteiten op Twitter. Salma al-Shehab, met circa 2600 volgers op het sociale medium, had geregeld getwitterd over vrouwenrechten in het aartsconservatieve islamitische land. Ze hielp volgens de rechters dissidenten die ‘de openbare orde in het koninkrijk wilden verstoren’.
anp
woensdag 17 augustus 2022 om 20:50
Afbeelding
beeld anp

De 34-jarige vrouw, een promovendus aan een Britse universiteit en moeder van twee kinderen, werd in januari 2021 gearresteerd in Saudi-Arabië toen ze op vakantie was in haar vaderland. Ze had in juni een gevangenisstraf van zes jaar opgelegd gekregen, waarvan de helft voorwaardelijk. Tegen het nieuwe vonnis kan ze nog in beroep gaan bij het hooggerechtshof.

De in Londen gevestigde rechtenorganisatie ALQST sprak van ‘de langste gevangenisstraf van de Saudische autoriteiten ooit voor een vreedzame activist. Deze afschuwelijke uitspraak maakt een lachertje van de beweringen van de Saudische autoriteiten over hervormingen voor vrouwen en van het rechtssysteem.’

De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman, de feitelijke heerser van het koninkrijk, heeft een aantal hervormingen doorgevoerd, zoals het opheffen van het rijverbod voor vrouwen en versoepeling van de ​​hoofddoekplicht. Maar dat gaat wel gepaard met hardhandig optreden tegen vrouwenrechtenactivisten, als onderdeel van een bredere campagne tegen afwijkende meningen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Duitse filmmaker Wolfgang Kohlhaase (91) overleden

De Duitse regisseur Wolfgang Kohlhaase is op 91-jarige leeftijd overleden. De filmmaker was een van de bekendste en meest productieve scenarioschrijvers van de voormalige DDR. Hij maakte onder meer de films Solo Sunny en Berlin - Ecke Schönhauser.

Afbeelding

Farmers Defence Force: onteigening moet van tafel

‘De onteigening van boeren moet van tafel. De gedwongen uitkoping laten wij niet gebeuren.’ Dat zegt voorman Mark van den Oever van Farmers Defence Force (FDF) woensdagavond na een bijeenkomst van de actiegroep in Nijkerk.

Afbeelding

Noord-Korea vuurt opnieuw raket af

Enkele dagen nadat Noord-Korea een raket afvuurde die over Japan heen vloog, heeft het regime van Kim Jong-un donderdagochtend (lokale tijd) opnieuw een raket afgevuurd. Volgens Japan en Zuid-Korea gaat het mogelijk om een ballistische raket.

Afbeelding

Lula krijgt opnieuw steun van afgevallen presidentskandidaat

De Braziliaanse oud-president Luiz Inácio Lula da Silva heeft in de race om het presidentschap een steunbetuiging ontvangen van senator Simone Tebet. Zij werd zondag bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen derde en viel af.

Afbeelding

Remkes: kabinet moet echt andere toon aanslaan

Het kabinet moet in de stikstofdiscussie een andere toon aanslaan richting boeren én echt de dialoog met hen aangaan. Dat zei stikstofbemiddelaar Johan Remkes woensdag in Nieuwsuur. Tegelijkertijd riep hij de boeren op aan tafel te blijven zitten.

Afbeelding

Wall Street met kleine verliezen de handel uit

De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met kleine verliezen gesloten. Kort voor het einde van de sessie doken de graadmeters alsnog in het rood, waarmee de graadmeters het nalieten de ingezette prijsrally een vervolg te geven.