Saudische vrouw veroordeeld tot 34 jaar cel voor Twittergedrag

Nieuws
Een gerechtshof in Saudi-Arabië heeft een vrouw veroordeeld tot 34 jaar gevangenisstraf vanwege haar activiteiten op Twitter. Salma al-Shehab, met circa 2600 volgers op het sociale medium, had geregeld getwitterd over vrouwenrechten in het aartsconservatieve islamitische land. Ze hielp volgens de rechters dissidenten die ‘de openbare orde in het koninkrijk wilden verstoren’.
anp
woensdag 17 augustus 2022 om 20:50
Afbeelding
beeld anp

De 34-jarige vrouw, een promovendus aan een Britse universiteit en moeder van twee kinderen, werd in januari 2021 gearresteerd in Saudi-Arabië toen ze op vakantie was in haar vaderland. Ze had in juni een gevangenisstraf van zes jaar opgelegd gekregen, waarvan de helft voorwaardelijk. Tegen het nieuwe vonnis kan ze nog in beroep gaan bij het hooggerechtshof.

De in Londen gevestigde rechtenorganisatie ALQST sprak van ‘de langste gevangenisstraf van de Saudische autoriteiten ooit voor een vreedzame activist. Deze afschuwelijke uitspraak maakt een lachertje van de beweringen van de Saudische autoriteiten over hervormingen voor vrouwen en van het rechtssysteem.’

De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman, de feitelijke heerser van het koninkrijk, heeft een aantal hervormingen doorgevoerd, zoals het opheffen van het rijverbod voor vrouwen en versoepeling van de ​​hoofddoekplicht. Maar dat gaat wel gepaard met hardhandig optreden tegen vrouwenrechtenactivisten, als onderdeel van een bredere campagne tegen afwijkende meningen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

D66: mensen binnen 3 jaar verlossen van problematische schulden

Mensen met problematische schulden moeten binnen drie jaar verlost zijn van hun schulden. Dat plan dient D66 dinsdag in bij de begrotingsbehandeling van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Afbeelding

Yesilgöz over 'relschoppers' rond duel Marokko: schaam jullie

Minister van Justitie Dilan Yeşilgöz vindt dat de "relschoppers" die zondag zorgden voor ongeregeldheden na de overwinning van Marokko op België tijdens het WK van Qatar zich moeten schamen. "Relschoppers, echt, schaam jullie", aldus de minister.

Afbeelding

Westerse journalist opgepakt bij zeldzame massaprotesten in China

Een vermoedelijk westerse journalist is opgepakt tijdens een straatprotest in de Chinese stad Shanghai. Volgens onbevestigde berichten gaat het om BBC-journalist Edward Lawrence.

Afbeelding

Ruim 37.000 kunstliefhebbers hebben PAN Amsterdam bezocht

De afgelopen week hebben in totaal ruim 37.000 kunstliefhebbers de 35e editie van de kunstbeurs PAN Amsterdam bezocht. De directeur van PAN Amsterdam, Mark Grol, noemt deze editie ‘in alle opzichten geslaagd’.

Afbeelding

Rellen in Brussel na WK-wedstrijd België - Marokko

In Brussel zijn onlusten uitgebroken vanwege de WK-wedstrijd in Qatar tussen België en Marokko. Relschoppers, van wie sommigen zijn getooid met de Marokkaanse vlag, gooien met vuurwerk en flessen, slaan met stokken en stichten brandjes.

Afbeelding

ME Den Haag grijpt in bij onlusten na WK-overwinning Marokko

In Den Haag grijpt de ME zondagavond in omdat er onlusten zijn ontstaan na de overwinning van Marokko op België tijdens het WK voetbal in Qatar, meldt de politie. ‘De sfeer is wat grimmiger geworden’, aldus een woordvoerder.