Beleidsmakers Fed vastbesloten rente verder te verhogen

Nieuws
Beleidsmakers van de Amerikaanse centralebankenkoepel blijven vastbesloten om de leenkosten verder te verhogen. Maar "op een gegeven moment" zou het wel gepast zijn om het tempo wat te vertragen. Dat valt te lezen in de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve.
anp
woensdag 17 augustus 2022 om 20:27
Afbeelding
beeld anp

De Fed verhoogde eind juli de rente in de Verenigde Staten opnieuw met 0,75 procentpunt om daarmee de inflatie te beteugelen. Half juni verhoogde de Fed de rente ook al met 0,75 procentpunt. Sinds begin jaren tachtig heeft de centrale bank niet meer zo snel de rente verhoogd.

Beleidsmakers denken dat het nog wel even duurt, voordat de "onaanvaardbaar hoge" inflatie terug is op het niveau van rond de 2 procent. Daarbij werd gewaarschuwd dat het risico bestaat dat de Fed te ver gaat in zijn poging om de inflatie te beteugelen.

Inflatie

De oorlog in Oekraïne zorgt voor een toename van de inflatie en tegelijkertijd voor druk op de economische activiteiten. De uitgaven van bedrijven en consumenten zijn daardoor iets afgenomen, merkte de centrale bank in een toelichting op de rentestap in juli op. Maar de arbeidsmarkt is nog altijd sterk. Daarmee gaf de Fed aan dat er ruimte was voor nog een forse verhoging.

De centralebankenkoepel heeft de rentes dit jaar al vier keer verhoogd, waaronder dus de twee enorme rentestappen in juni en juli. Dat laatste gebeurde nadat de inflatie op jaarbasis in de VS in juni was opgelopen tot 9,1 procent.

Energieprijzen

De voorbije weken lijkt de inflatiedruk in de VS wat minder te worden, onder andere door de gedaalde energieprijzen. De gezakte olieprijzen zullen volgens de Fed-bestuurders niet voldoende zijn om de algehele inflatie te verlagen. De dalende vraag kan dat wel, zo valt te lezen.

In de notulen staat verder dat de beleidsmakers verwachten dat de Amerikaanse economie in de tweede helft van het jaar blijft groeien, maar dat "velen verwachten dat de groei van de economische activiteit onder het gebruikelijke tempo zal liggen".

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Duitse filmmaker Wolfgang Kohlhaase (91) overleden

De Duitse regisseur Wolfgang Kohlhaase is op 91-jarige leeftijd overleden. De filmmaker was een van de bekendste en meest productieve scenarioschrijvers van de voormalige DDR. Hij maakte onder meer de films Solo Sunny en Berlin - Ecke Schönhauser.

Afbeelding

Farmers Defence Force: onteigening moet van tafel

‘De onteigening van boeren moet van tafel. De gedwongen uitkoping laten wij niet gebeuren.’ Dat zegt voorman Mark van den Oever van Farmers Defence Force (FDF) woensdagavond na een bijeenkomst van de actiegroep in Nijkerk.

Afbeelding

Noord-Korea vuurt opnieuw raket af

Enkele dagen nadat Noord-Korea een raket afvuurde die over Japan heen vloog, heeft het regime van Kim Jong-un donderdagochtend (lokale tijd) opnieuw een raket afgevuurd. Volgens Japan en Zuid-Korea gaat het mogelijk om een ballistische raket.

Afbeelding

Lula krijgt opnieuw steun van afgevallen presidentskandidaat

De Braziliaanse oud-president Luiz Inácio Lula da Silva heeft in de race om het presidentschap een steunbetuiging ontvangen van senator Simone Tebet. Zij werd zondag bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen derde en viel af.

Afbeelding

Remkes: kabinet moet echt andere toon aanslaan

Het kabinet moet in de stikstofdiscussie een andere toon aanslaan richting boeren én echt de dialoog met hen aangaan. Dat zei stikstofbemiddelaar Johan Remkes woensdag in Nieuwsuur. Tegelijkertijd riep hij de boeren op aan tafel te blijven zitten.

Afbeelding

Wall Street met kleine verliezen de handel uit

De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met kleine verliezen gesloten. Kort voor het einde van de sessie doken de graadmeters alsnog in het rood, waarmee de graadmeters het nalieten de ingezette prijsrally een vervolg te geven.