Beleidsmakers Fed vastbesloten rente verder te verhogen

Nieuws
Beleidsmakers van de Amerikaanse centralebankenkoepel blijven vastbesloten om de leenkosten verder te verhogen. Maar "op een gegeven moment" zou het wel gepast zijn om het tempo wat te vertragen. Dat valt te lezen in de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve.
anp
woensdag 17 augustus 2022 om 20:27
Afbeelding
beeld anp

De Fed verhoogde eind juli de rente in de Verenigde Staten opnieuw met 0,75 procentpunt om daarmee de inflatie te beteugelen. Half juni verhoogde de Fed de rente ook al met 0,75 procentpunt. Sinds begin jaren tachtig heeft de centrale bank niet meer zo snel de rente verhoogd.

Beleidsmakers denken dat het nog wel even duurt, voordat de "onaanvaardbaar hoge" inflatie terug is op het niveau van rond de 2 procent. Daarbij werd gewaarschuwd dat het risico bestaat dat de Fed te ver gaat in zijn poging om de inflatie te beteugelen.

Inflatie

De oorlog in Oekraïne zorgt voor een toename van de inflatie en tegelijkertijd voor druk op de economische activiteiten. De uitgaven van bedrijven en consumenten zijn daardoor iets afgenomen, merkte de centrale bank in een toelichting op de rentestap in juli op. Maar de arbeidsmarkt is nog altijd sterk. Daarmee gaf de Fed aan dat er ruimte was voor nog een forse verhoging.

De centralebankenkoepel heeft de rentes dit jaar al vier keer verhoogd, waaronder dus de twee enorme rentestappen in juni en juli. Dat laatste gebeurde nadat de inflatie op jaarbasis in de VS in juni was opgelopen tot 9,1 procent.

Energieprijzen

De voorbije weken lijkt de inflatiedruk in de VS wat minder te worden, onder andere door de gedaalde energieprijzen. De gezakte olieprijzen zullen volgens de Fed-bestuurders niet voldoende zijn om de algehele inflatie te verlagen. De dalende vraag kan dat wel, zo valt te lezen.

In de notulen staat verder dat de beleidsmakers verwachten dat de Amerikaanse economie in de tweede helft van het jaar blijft groeien, maar dat "velen verwachten dat de groei van de economische activiteit onder het gebruikelijke tempo zal liggen".

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

VS: Cuba, Nicaragua en Wagner op zwarte lijst godsdienstvrijheid

De regering van VS-president Joe Biden heeft Cuba, Nicaragua en de Russische Wagner-groep aan een zwarte lijst van internationale godsdienstvrijheid toegevoegd. Dat maakt de weg vrij voor (bijkomende) sancties tegen de twee Latijns-Amerikaanse landen en het huurlingenbedrijf.

Afbeelding

Finse premier: Europa kan niet zonder de VS

Sanna Marin, de premier van Finland, zegt dat Europa ‘niet sterk genoeg’ is om de Russische invasie van Oekraïne alleen te trotseren, en daarom de hulp van de VS nodig heeft.

Afbeelding

Macron wijst Musk op noodzaak regels bij Twitter

De Franse president Emmanuel Macron heeft met de nieuwe eigenaar van Twitter, Elon Musk, een ‘helder en eerlijk’ gesprek gehad over de regels rond content op het socialemediaplatform. Beiden ontmoetten elkaar in de VS, waar Macron op staatsbezoek is.

Afbeelding

EU-landen en G7 akkoord over prijsplafond Russische olie

De EU-landen hebben een akkoord bereikt over een prijsplafond voor Russische olie die per zee naar Europa wordt vervoerd. De Poolse regering, die een tijd dwarslag, heeft formeel ingestemd met de invoering van een prijsplafond van 60 dollar (57 euro) per vat, bevestigen diploma..

Afbeelding

Assange maakt uitlevering aan VS aanhangig bij Europees Hof

WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft zijn uitlevering aan de Verenigde Staten aanhangig gemaakt bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), zo heeft het hof vrijdag bevestigd.

Afbeelding

WHO: minder aandacht corona kan leiden tot nieuwe fatale variant

Tedros Adhanom Ghebreyesus, de baas van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, waarschuwt dat de verminderde aandacht voor de bestrijding van COVID-19 kan leiden tot het ontstaan van een nieuwe dodelijke variant van het coronavirus.