COA denkt dat alle asielzoekers Ter Apel vannacht onderdak hebben

Nieuws
Bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel lijkt komende nacht voor iedereen onderdak te zijn. Een woordvoerster van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zegt dat er in principe geen mensen buiten zouden hoeven slapen.
anp
woensdag 17 augustus 2022 om 19:32
Afbeelding
beeld anp

"In theorie zouden mensen er zelf voor kunnen kiezen om de nacht buiten door te brengen, maar we gaan ervan uit dat we iedereen deze nacht onderdak aan kunnen bieden", aldus de zegsvrouw. Ter plekke was te zien dat ook woensdagavond mensen in nog zeker twee bussen naar elders werden gebracht.

Na een regen- en onweersbui aan het begin van de avond, stonden er woensdag plassen water op het terrein bij het aanmeldcentrum waar asielzoekers verbleven. Voor het noorden van het land had het KNMI woensdagavond code geel uitgegeven. Onder meer Friesland, Groningen en Drenthe kregen te maken met onweersbuien waarbij lokaal veel neerslag kon vallen.

Maandag deelde een groep ondernemers tweehonderd tentjes uit aan vluchtelingen in Ter Apel. Initiatiefnemer Willem Straat zei zo een signaal te willen afgeven: "Mensen moeten niet buiten slapen. Wij bemoeien ons niet met de politiek, maar vinden dat je dit niet kan maken." Dinsdagavond werden die tenten verwijderd omdat zo volgens de gemeente de veiligheid niet voor iedereen viel te waarborgen. De tenten zouden problemen veroorzaken voor de (brand)veiligheid en hygiëne. Het COA zei het gebaar van de ondernemers te waarderen, maar gaf aan dat dit niet de oplossing is en dat het het werk niet gemakkelijker maakt.

Afgelopen tijd sliepen geregeld asielzoekers buiten. Het is al maanden druk in het Groningse aanmeldcentrum, waar ook mensen de nacht doorbrachten op stoelen in de wachtruimtes. Asielzoekerscentra hebben geen plek meer en statushouders kunnen door onder meer de oververhitte huizenmarkt niet doorstromen naar een huis.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Olieconcern Shell grootste daler in hogere AEX na zwakke update

Olie- en gasconcern Shell was donderdagochtend de grootste daler in de hoofdindex op de beurs in Amsterdam, na een bericht over de gang van zaken in het derde kwartaal. Volgens analisten was die update zwak.

Afbeelding

Toezichthouder AFM pakt influencer met beleggingstips aan

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft een last onder dwangsom opgelegd aan Marry Plat, een beleggingsexpert op sociale media. Het is de eerste keer dat de toezichthouder met een maatregel komt tegen een zogeheten finfluencer.

Afbeelding

Huizenprijzen volgens makelaars flink gedaald in zomerkwartaal

De huizenprijzen zijn in de zomer flink gedaald vergeleken met een kwartaal eerder. Volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) zijn bestaande koopwoningen in het derde kwartaal gemiddeld bijna 6 procent goedkoper geworden.

Afbeelding

Coördinator: hardere aanpak antisemitisme in stadions en online

De speciale coördinator die namens het ministerie van Justitie en Veiligheid antisemitisme moet tegengaan, vindt dat er meer aandacht moet komen voor antisemitische uitingen op internet. Ook wil hij regelen dat spreekkoren in voetbalstadions harder worden aangepakt.

Afbeelding

Japanse journalist krijgt 7 jaar cel in Myanmar

Een Japanse documentairemaker en journalist, Toru Kubota, is door een militair tribunaal in Myanmar tot zeven jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens opruiing en het schenden van de wet op het gebied van telecommunicatie.

Afbeelding

Kamermeerderheid wil strenger sanctiebeleid publieke omroep

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat het sanctiebeleid van de publieke omroep wordt aangescherpt, zodat duidelijker wordt wanneer omroepen uit het bestel worden gezet als zij zich niet aan de regels houden.