Ex-vicepresident Pence overweegt getuigenis Capitoolbestorming

Nieuws
De Amerikaanse oud-vicepresident Mike Pence, die diende onder Donald Trump, zou een getuigenis over de gebeurtenissen rond de bestorming van het Capitool op 6 januari vorig jaar overwegen als de onderzoekscommissie van het parlement dat verzoekt. Pence was in het Capitool om met het parlement formeel de verkiezingsoverwinning van Joe Biden vast te stellen toen Trump-aanhangers tijdens de bestorming riepen dat hij een verrader was en moest worden opgehangen.
anp
woensdag 17 augustus 2022 om 17:14
Afbeelding
beeld anp

Lijfwachten van Pence vreesden die dag voor hun leven, zo werd vorige maand duidelijk tijdens een zitting van de commissie. Op het nippertje wisten ze de vicepresident in veiligheid te brengen.

De commissie, bestaande uit zeven Democraten en twee Republikeinen is al een tijd bezig minutieus in kaart te brengen wat er die dag is gebeurd. Het Republikeinse commissielid Adam Kinzinger stelde onlangs vast dat Trump tevreden was over het geweld en er bewust voor koos niet in te grijpen.

Lof

Pence kreeg in juni lof van de commissievoorzitter. ‘Op 6 januari kwam onze democratie gevaarlijk dichtbij een catastrofe. Toen Mike Pence aangaf dat hij niet mee zou doen aan Donald Trumps spelletje, heeft hem dat persoonlijk enorm in gevaar gebracht.’

Op een bijeenkomst in New Hampshire zei Pence woensdag dat als de commissie hem uitnodigt, hij ‘zou overwegen deel te nemen’. De kans bestaat dat hij zich kandidaat stelt om president te worden.

Pence nam het onlangs op voor Trump in een andere zaak door kritiek te leveren op de huiszoeking in diens woning in Mar-a-Lago in Florida. Daar vond de FBI staatsgeheime documenten die hij niet in privébezit had mogen hebben.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

D66: mensen binnen 3 jaar verlossen van problematische schulden

Mensen met problematische schulden moeten binnen drie jaar verlost zijn van hun schulden. Dat plan dient D66 dinsdag in bij de begrotingsbehandeling van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Afbeelding

Yesilgöz over 'relschoppers' rond duel Marokko: schaam jullie

Minister van Justitie Dilan Yeşilgöz vindt dat de "relschoppers" die zondag zorgden voor ongeregeldheden na de overwinning van Marokko op België tijdens het WK van Qatar zich moeten schamen. "Relschoppers, echt, schaam jullie", aldus de minister.

Afbeelding

Westerse journalist opgepakt bij zeldzame massaprotesten in China

Een vermoedelijk westerse journalist is opgepakt tijdens een straatprotest in de Chinese stad Shanghai. Volgens onbevestigde berichten gaat het om BBC-journalist Edward Lawrence.

Afbeelding

Ruim 37.000 kunstliefhebbers hebben PAN Amsterdam bezocht

De afgelopen week hebben in totaal ruim 37.000 kunstliefhebbers de 35e editie van de kunstbeurs PAN Amsterdam bezocht. De directeur van PAN Amsterdam, Mark Grol, noemt deze editie ‘in alle opzichten geslaagd’.

Afbeelding

Rellen in Brussel na WK-wedstrijd België - Marokko

In Brussel zijn onlusten uitgebroken vanwege de WK-wedstrijd in Qatar tussen België en Marokko. Relschoppers, van wie sommigen zijn getooid met de Marokkaanse vlag, gooien met vuurwerk en flessen, slaan met stokken en stichten brandjes.

Afbeelding

ME Den Haag grijpt in bij onlusten na WK-overwinning Marokko

In Den Haag grijpt de ME zondagavond in omdat er onlusten zijn ontstaan na de overwinning van Marokko op België tijdens het WK voetbal in Qatar, meldt de politie. ‘De sfeer is wat grimmiger geworden’, aldus een woordvoerder.