Veiligheidsberaad en gemeenten praten met kabinet over asielcrisis

Nieuws
Vertegenwoordigers van het Veiligheidsberaad, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het kabinet overleggen woensdag opnieuw over de crisis in de asielopvang. Dat meldt een woordvoerster van het Veiligheidsberaad. Het gesprek zal onder meer gaan over de aanwijzing door het kabinet van een hotel in Albergen als locatie voor de opvang van asielzoekers, zonder akkoord van de gemeente Tubbergen.
anp
woensdag 17 augustus 2022 om 16:33
Afbeelding
beeld anp

Voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls heeft vakantie. Daarom vervangt burgemeester van Utrecht Sharon Dijksma hem bij het overleg, dat digitaal is. Namens het kabinet nemen staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) en de ministers Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) en Hugo de Jonge (Ruimtelijke Ordening) deel aan het overleg. Dat begint rond 20 uur.

Van der Burg meldde vorige week dat de wensen van 'weigergemeenten' door het kabinet aan de kant worden geschoven als zij geen vergunning willen verlenen om een gebouw voor asielopvang aan te wijzen. In de gemeente Tubbergen, waar Albergen onder valt, is dat nu gebeurd. De gemeente heeft aangegeven "verrast" te zijn door de gang van zaken. Na de bekendmaking van de aanwijzing door het kabinet werd bij het hotel geprotesteerd.

Het gesprek tussen het Veiligheidsberaad, de gemeenten en het kabinet gaat ook over de ruim 5600 extra crisisnoodopvangplekken die de 25 veiligheidsregio's moeten regelen. Staatssecretaris Van der Burg deed dat verzoek onlangs aan de regio's. Bruls benadrukte toen dat de veiligheidsregio's al tegen de grenzen van het uitvoerbare aan lopen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Rapport: NL-Alert om overbelaste 112 tijdens storm kwam laat

Het duurde ongeveer anderhalf uur voordat er een NL-Alert werd verstuurd toen eerder dit jaar het alarmnummer 112 overbelast raakte tijdens storm Eunice.

Afbeelding

Primeur voor Oost-Europa: Slovenië opent huwelijk voor homo’s

Als eerste Oost-Europese land heeft Slovenië het huwelijk opengesteld voor partners van hetzelfde geslacht. Het Sloveense parlement legaliseerde het zogenoemde homohuwelijk en adoptie door gays.

Afbeelding

Piloten Lufthansa-dochter Eurowings gaan donderdag staken

Piloten van de Duitse luchtvaartmaatschappij Eurowings willen donderdag gaan staken. Volgens pilotenvakbond Cockpit proberen ze op die manier aan te dringen op onder meer extra vrije dagen en langere rusttijden.

Afbeelding

Lagarde: inflatie eurozone heeft mogelijk piek nog niet bereikt

De inflatie in de eurozone heeft mogelijk zijn piek nog niet bereikt. Dat volgt uit opmerkingen van president Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB). Zij vindt het lastig te voorspellen of het algehele prijspeil nog verder gaat oplopen of niet.

Afbeelding

Moskou waarschuwt voor directe oorlog tussen VS en Rusland

De Russische regering heeft gewaarschuwd dat de massale wapenleveranties en het verstrekken van inlichtingen door vooral de Verenigde Staten aan Oekraïne het risico van een directe confrontatie tussen Rusland en de NAVO naderbij brengt.

Afbeelding

Krimp Schiphol kost volgens KLM waarschijnlijk 30 bestemmingen

Door de krimpplannen voor Schiphol van het kabinet moet KLM zijn bestemmingennetwerk waarschijnlijk flink verkleinen. De luchtvaartmaatschappij denkt dat er dan zo’n 25 Europese plaatsen geschrapt moeten worden en zeker vijf verdere bestemmingen.