Bezwaarmakers spaartaks hebben brief ontvangen over herstel

Nieuws
Alle bezwaarmakers tegen de onrechtmatig verklaarde ‘spaartaks’ (de vermogensrendementsheffing) hebben inmiddels een brief gekregen van de Belastingdienst. Daarmee is de ‘eerste fase van het rechtsherstel volgens planning afgerond’, meldt het ministerie van Financiën.
anp
woensdag 17 augustus 2022 om 14:55
Afbeelding
beeld anp

Eind vorig jaar oordeelde de Hoge Raad niet alleen dat de belasting over het ‘fictieve rendement’ (een vast percentage van wat iemand zou verdienen aan vermogen) onrechtmatig is, maar dat gedupeerden ook rechtsherstel moeten krijgen. In elk geval de tienduizenden mensen die zich aansloten bij de massaalbezwaarprocedure krijgen compensatie van het kabinet als zij gedupeerd zijn. In het najaar besluit het kabinet of meer mensen recht hebben op herstel.

De spaartaks is veel vermogenden al lang een doorn in het oog. Het is een manier om rendement op kapitaal te belasten, maar wordt vaak als oneerlijk gezien: mensen met beleggingen en bijvoorbeeld geld in vastgoed hebben de afgelopen jaren veelal flink verdiend aan hun vermogen. Maar mensen met veel spaargeld verdienden daar door de lage rente juist weinig aan. Zij moesten dus belasting betalen over rendement dat ze niet hebben behaald.

De fiscus stuurde al 225.000 brieven en 130.000 beschikkingen over box 3. Als de bezwaarmakers volgens de nieuwe berekening minder uit hun vermogen in box 3 verdienden, krijgen ze geld terug. ‘Er is ook een groep die geen geld terugkrijgt, omdat de oude methode voor hen het meest gunstig was’, aldus Financiën. ‘Zij kregen een brief met een toelichting.’

Het compenseren van de gedupeerden is een miljardenoperatie. Bovendien krijgen mensen met vermogen in box 3 vanaf augustus een definitieve belastingaanslag over het jaar 2021. Deze is in het voorjaar apart gehouden. De aanslagen worden wel ‘gefaseerd verstuurd om een te grote belasting van de Belastingdienst te voorkomen’. Sommige mensen zullen nog tot half december moeten wachten op hun definitieve aanslag.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Rapport: NL-Alert om overbelaste 112 tijdens storm kwam laat

Het duurde ongeveer anderhalf uur voordat er een NL-Alert werd verstuurd toen eerder dit jaar het alarmnummer 112 overbelast raakte tijdens storm Eunice.

Afbeelding

Primeur voor Oost-Europa: Slovenië opent huwelijk voor homo’s

Als eerste Oost-Europese land heeft Slovenië het huwelijk opengesteld voor partners van hetzelfde geslacht. Het Sloveense parlement legaliseerde het zogenoemde homohuwelijk en adoptie door gays.

Afbeelding

Piloten Lufthansa-dochter Eurowings gaan donderdag staken

Piloten van de Duitse luchtvaartmaatschappij Eurowings willen donderdag gaan staken. Volgens pilotenvakbond Cockpit proberen ze op die manier aan te dringen op onder meer extra vrije dagen en langere rusttijden.

Afbeelding

Lagarde: inflatie eurozone heeft mogelijk piek nog niet bereikt

De inflatie in de eurozone heeft mogelijk zijn piek nog niet bereikt. Dat volgt uit opmerkingen van president Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB). Zij vindt het lastig te voorspellen of het algehele prijspeil nog verder gaat oplopen of niet.

Afbeelding

Moskou waarschuwt voor directe oorlog tussen VS en Rusland

De Russische regering heeft gewaarschuwd dat de massale wapenleveranties en het verstrekken van inlichtingen door vooral de Verenigde Staten aan Oekraïne het risico van een directe confrontatie tussen Rusland en de NAVO naderbij brengt.

Afbeelding

Krimp Schiphol kost volgens KLM waarschijnlijk 30 bestemmingen

Door de krimpplannen voor Schiphol van het kabinet moet KLM zijn bestemmingennetwerk waarschijnlijk flink verkleinen. De luchtvaartmaatschappij denkt dat er dan zo’n 25 Europese plaatsen geschrapt moeten worden en zeker vijf verdere bestemmingen.