Uitzondering Nederland drukt groei broeikasgassen in EU nog wat

Nieuws
Nederland is zowat het enige EU-land waar de uitstoot van broeikasgassen afgelopen winter flink lager was dan een jaar eerder, toen het coronavirus nog huishield. In bijna de hele Europese Unie gingen juist meer CO2 en andere gassen die het klimaat schaden de lucht in. De uitstoot is weer nagenoeg net zo groot als vóór de pandemie.
anp
dinsdag 16 augustus 2022 om 19:41
Afbeelding
beeld anp

De 27 EU-lidstaten stootten volgens statistiekbureau Eurostat in de eerste drie maanden van dit jaar 1,029 miljard ton CO2-equivalent uit. Dat is een maat waarin ook de gevolgen van bijvoorbeeld methaan en lachgas voor het klimaat zijn uitgedrukt, zoals die voor CO2, zodat ze handig zijn op te tellen.

De EU doet daarmee nauwelijks meer onder voor het eerste kwartaal van 2019, de laatste maanden vóór de pandemie uitbrak. Toen was de uitstoot 1,035 miljard ton. Wel steekt het kwartaal gunstig af bij het laatste van 2021. In de slotmaanden van vorig jaar was er zelfs al een stijging ten opzichte van drie jaar daarvoor.

Behalve Nederland (minus 9 procent) boekte ook Finland een daling, zij het miniem. Alle andere EU-landen stootten meer uit dan vorig jaar, Bulgarije, Malta en Ierland voorop.

De EU-lidstaten hebben afgesproken tegen 2030 55 procent minder broeikasgassen uit te stoten dan in 1990. In 2050 moet het zelfs helemaal gedaan zijn.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Noord-Korea vuurt opnieuw raket af

Enkele dagen nadat Noord-Korea een raket afvuurde die over Japan heen vloog, heeft het regime van Kim Jong-un donderdagochtend (lokale tijd) opnieuw een raket afgevuurd. Volgens Japan en Zuid-Korea gaat het mogelijk om een ballistische raket.

Afbeelding

Lula krijgt opnieuw steun van afgevallen presidentskandidaat

De Braziliaanse oud-president Luiz Inácio Lula da Silva heeft in de race om het presidentschap een steunbetuiging ontvangen van senator Simone Tebet. Zij werd zondag bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen derde en viel af.

Afbeelding

Remkes: kabinet moet echt andere toon aanslaan

Het kabinet moet in de stikstofdiscussie een andere toon aanslaan richting boeren én echt de dialoog met hen aangaan. Dat zei stikstofbemiddelaar Johan Remkes woensdag in Nieuwsuur. Tegelijkertijd riep hij de boeren op aan tafel te blijven zitten.

Afbeelding

Wall Street met kleine verliezen de handel uit

De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met kleine verliezen gesloten. Kort voor het einde van de sessie doken de graadmeters alsnog in het rood, waarmee de graadmeters het nalieten de ingezette prijsrally een vervolg te geven.

Afbeelding

Biden bezoekt Florida na verwoestende orkaan Ian

De Amerikaanse president Joe Biden heeft woensdag een bezoek gebracht aan het door orkaan Ian getroffen gebied in de staat Florida. Hij keek samen met first lady Jill vanuit een helikopter naar de verwoestingen en beloofde hulp aan de getroffenen.

Afbeelding

Sanquin: 4 op de 5 bloeddonors hebben corona gehad

77 procent van de bloeddonoren heeft inmiddels een coronabesmetting doorgemaakt. Dat meldt Sanquin op basis van de nieuwste meting onder Nederlandse bloeddonors. Onder jonge mensen tussen 18 en 25 jaar is zelfs 90 procent besmet geweest.