VN-chef en presidenten Oekraïne en Turkije bijeen in Oekraïne

Nieuws
VN-chef António Guterres is donderdag in Oekraïne voor een bijeenkomst met de Oekraïense president Volodimir Zelenski en diens Turkse ambtgenoot Recep Tayyip Erdogan. De ontmoeting in het westelijke Lviv vloeit voort uit de vooralsnog geslaagde pogingen van Turkije en de VN om de voedselexport van Oekraïne door te laten gaan ondanks de oorlog. Guterres bezoekt vrijdag de havenstad Odessa.
anp
dinsdag 16 augustus 2022 om 19:37
Afbeelding
beeld anp

Sinds Oekraïne, Rusland, Turkije en de VN een ‘graandeal’ sloten over de export van Oekraïense landbouwproducten is volgens de VN 560.000 ton graan uitgevoerd uit door de Oekraïense regering gecontroleerde havens. De oorlog tussen de twee kolossale exporteurs van onder meer graanproducten en kunstmest, Rusland en Oekraïne, heeft de wereldmarkt beroofd van een belangrijk deel van het aanbod van die producten. Dat leidt tot prijsstijgingen en in arme landen afhankelijk van de import, meteen tot levensbedreigende voedseltekorten.

Turkije heeft eerder het initiatief genomen om een regeling te treffen, waarbij Oekraïne voedselproducten onder internationaal toezicht kan exporteren vanuit Oekraïense havens die door de strijd geblokkeerd zijn. De vier partijen hebben hier eind juli een akkoord over gesloten. Sindsdien hebben 21 volgeladen vrachtschepen de Turkse zeestraat Bosporus bereikt. Vijftien schepen zijn door de zeestraat richting Oekraïne gevaren om ladingen op te halen.

Het totaal aan opgeslagen granen in Oekraïne werd voor de deal tot stand kwam, geschat op minstens 20 miljoen ton. Die voorraden belemmeren ook de opslag van de nieuwe oogst.

Het eerste schip dat in het kader van de deal op 1 augustus uit Odessa vertrok, het bulkschip de Razoni, heeft na een moeilijke reis de Syrische haven Tartus bereikt, zo werd dinsdag bekend. Het vrachtschip dat door de oorlog maandenlang vast kwam te zitten in Odessa, bracht een eerder bestelde lading naar de koper in Libanon, maar die weigerde na aankomst uiteindelijk de lading wegens de late bezorging.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Duitse filmmaker Wolfgang Kohlhaase (91) overleden

De Duitse regisseur Wolfgang Kohlhaase is op 91-jarige leeftijd overleden. De filmmaker was een van de bekendste en meest productieve scenarioschrijvers van de voormalige DDR. Hij maakte onder meer de films Solo Sunny en Berlin - Ecke Schönhauser.

Afbeelding

Farmers Defence Force: onteigening moet van tafel

‘De onteigening van boeren moet van tafel. De gedwongen uitkoping laten wij niet gebeuren.’ Dat zegt voorman Mark van den Oever van Farmers Defence Force (FDF) woensdagavond na een bijeenkomst van de actiegroep in Nijkerk.

Afbeelding

Noord-Korea vuurt opnieuw raket af

Enkele dagen nadat Noord-Korea een raket afvuurde die over Japan heen vloog, heeft het regime van Kim Jong-un donderdagochtend (lokale tijd) opnieuw een raket afgevuurd. Volgens Japan en Zuid-Korea gaat het mogelijk om een ballistische raket.

Afbeelding

Lula krijgt opnieuw steun van afgevallen presidentskandidaat

De Braziliaanse oud-president Luiz Inácio Lula da Silva heeft in de race om het presidentschap een steunbetuiging ontvangen van senator Simone Tebet. Zij werd zondag bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen derde en viel af.

Afbeelding

Remkes: kabinet moet echt andere toon aanslaan

Het kabinet moet in de stikstofdiscussie een andere toon aanslaan richting boeren én echt de dialoog met hen aangaan. Dat zei stikstofbemiddelaar Johan Remkes woensdag in Nieuwsuur. Tegelijkertijd riep hij de boeren op aan tafel te blijven zitten.

Afbeelding

Wall Street met kleine verliezen de handel uit

De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met kleine verliezen gesloten. Kort voor het einde van de sessie doken de graadmeters alsnog in het rood, waarmee de graadmeters het nalieten de ingezette prijsrally een vervolg te geven.