Estland ontmantelt Sovjetmonument bevreesd voor inmenging Rusland

Nieuws
De autoriteiten in Estland hebben een T-34-tank en andere monumenten uit het Sovjettijdperk ontmanteld, nadat premier Kaja Kallas had gezegd dat Rusland ze gebruikte om vijandigheid in het Baltische land aan te wakkeren. De tank uit de Tweede Wereldoorlog stond in de oostelijke stad Narva, waar negen op de tien inwoners etnische Russen zijn. Velen hadden zich uitgesproken tegen de verwijdering.
anp
dinsdag 16 augustus 2022 om 19:00
Afbeelding
beeld anp

Premier Kallas zei dinsdag dat de Sovjetmonumenten ‘oude wonden hebben geopend’ na de Russische invasie van Oekraïne. ‘Als symbolen van repressie en Sovjetbezetting zijn ze een bron van toenemende sociale spanningen geworden; in deze tijden moeten we de bedreiging voor de openbare orde minimaliseren. We weten dat de Rusland en zijn veiligheidsdiensten hier in Estland spanningen willen aanwakkeren.’

Negen mensen werden aangehouden bij protesten in Narva tegen het verwijderen van zeven Sovjetmonumenten, waaronder de tank. De dag liep volgens de politie verder grotendeels vreedzaam. De tank is gedemonteerd en per vrachtwagen vervoerd naar het Estonian War Museum, 200 kilometer ten noorden in de hoofdstad Tallinn.

De wens van de Estse regering om honderden Sovjetmonumenten te verwijderen vergroot de kloof in het land waar Russischtaligen bijna een kwart van de bevolking van 1,3 miljoen mensen uitmaken. De woordvoerder van de Russische president Vladimir Poetin noemde de plannen om de tank te verwijderen uit Narva, dat aan de grens met Rusland ligt, een ‘oorlog tegen de geschiedenis’.

De Sovjet-tank werd in 1970 onthuld als monument op het punt waar het Rode Leger tijdens de Tweede Wereldoorlog de Narva-rivier overstak en Duitse troepen de stad uitdreef. Estland bleef na de oorlog onvrijwillig deel uitmaken van de Sovjet-Unie tot die in 1991 werd ontbonden.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Farmers Defence Force: onteigening moet van tafel

‘De onteigening van boeren moet van tafel. De gedwongen uitkoping laten wij niet gebeuren.’ Dat zegt voorman Mark van den Oever van Farmers Defence Force (FDF) woensdagavond na een bijeenkomst van de actiegroep in Nijkerk.

Afbeelding

Noord-Korea vuurt opnieuw raket af

Enkele dagen nadat Noord-Korea een raket afvuurde die over Japan heen vloog, heeft het regime van Kim Jong-un donderdagochtend (lokale tijd) opnieuw een raket afgevuurd. Volgens Japan en Zuid-Korea gaat het mogelijk om een ballistische raket.

Afbeelding

Lula krijgt opnieuw steun van afgevallen presidentskandidaat

De Braziliaanse oud-president Luiz Inácio Lula da Silva heeft in de race om het presidentschap een steunbetuiging ontvangen van senator Simone Tebet. Zij werd zondag bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen derde en viel af.

Afbeelding

Remkes: kabinet moet echt andere toon aanslaan

Het kabinet moet in de stikstofdiscussie een andere toon aanslaan richting boeren én echt de dialoog met hen aangaan. Dat zei stikstofbemiddelaar Johan Remkes woensdag in Nieuwsuur. Tegelijkertijd riep hij de boeren op aan tafel te blijven zitten.

Afbeelding

Wall Street met kleine verliezen de handel uit

De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met kleine verliezen gesloten. Kort voor het einde van de sessie doken de graadmeters alsnog in het rood, waarmee de graadmeters het nalieten de ingezette prijsrally een vervolg te geven.

Afbeelding

Biden bezoekt Florida na verwoestende orkaan Ian

De Amerikaanse president Joe Biden heeft woensdag een bezoek gebracht aan het door orkaan Ian getroffen gebied in de staat Florida. Hij keek samen met first lady Jill vanuit een helikopter naar de verwoestingen en beloofde hulp aan de getroffenen.