Estland ontmantelt Sovjetmonument bevreesd voor inmenging Rusland

Nieuws
De autoriteiten in Estland hebben een T-34-tank en andere monumenten uit het Sovjettijdperk ontmanteld, nadat premier Kaja Kallas had gezegd dat Rusland ze gebruikte om vijandigheid in het Baltische land aan te wakkeren. De tank uit de Tweede Wereldoorlog stond in de oostelijke stad Narva, waar negen op de tien inwoners etnische Russen zijn. Velen hadden zich uitgesproken tegen de verwijdering.
anp
dinsdag 16 augustus 2022 om 19:00
Afbeelding
beeld anp

Premier Kallas zei dinsdag dat de Sovjetmonumenten ‘oude wonden hebben geopend’ na de Russische invasie van Oekraïne. ‘Als symbolen van repressie en Sovjetbezetting zijn ze een bron van toenemende sociale spanningen geworden; in deze tijden moeten we de bedreiging voor de openbare orde minimaliseren. We weten dat de Rusland en zijn veiligheidsdiensten hier in Estland spanningen willen aanwakkeren.’

Negen mensen werden aangehouden bij protesten in Narva tegen het verwijderen van zeven Sovjetmonumenten, waaronder de tank. De dag liep volgens de politie verder grotendeels vreedzaam. De tank is gedemonteerd en per vrachtwagen vervoerd naar het Estonian War Museum, 200 kilometer ten noorden in de hoofdstad Tallinn.

De wens van de Estse regering om honderden Sovjetmonumenten te verwijderen vergroot de kloof in het land waar Russischtaligen bijna een kwart van de bevolking van 1,3 miljoen mensen uitmaken. De woordvoerder van de Russische president Vladimir Poetin noemde de plannen om de tank te verwijderen uit Narva, dat aan de grens met Rusland ligt, een ‘oorlog tegen de geschiedenis’.

De Sovjet-tank werd in 1970 onthuld als monument op het punt waar het Rode Leger tijdens de Tweede Wereldoorlog de Narva-rivier overstak en Duitse troepen de stad uitdreef. Estland bleef na de oorlog onvrijwillig deel uitmaken van de Sovjet-Unie tot die in 1991 werd ontbonden.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

VS: Cuba, Nicaragua en Wagner op zwarte lijst godsdienstvrijheid

De regering van VS-president Joe Biden heeft Cuba, Nicaragua en de Russische Wagner-groep aan een zwarte lijst van internationale godsdienstvrijheid toegevoegd. Dat maakt de weg vrij voor (bijkomende) sancties tegen de twee Latijns-Amerikaanse landen en het huurlingenbedrijf.

Afbeelding

Finse premier: Europa kan niet zonder de VS

Sanna Marin, de premier van Finland, zegt dat Europa ‘niet sterk genoeg’ is om de Russische invasie van Oekraïne alleen te trotseren, en daarom de hulp van de VS nodig heeft.

Afbeelding

Macron wijst Musk op noodzaak regels bij Twitter

De Franse president Emmanuel Macron heeft met de nieuwe eigenaar van Twitter, Elon Musk, een ‘helder en eerlijk’ gesprek gehad over de regels rond content op het socialemediaplatform. Beiden ontmoetten elkaar in de VS, waar Macron op staatsbezoek is.

Afbeelding

EU-landen en G7 akkoord over prijsplafond Russische olie

De EU-landen hebben een akkoord bereikt over een prijsplafond voor Russische olie die per zee naar Europa wordt vervoerd. De Poolse regering, die een tijd dwarslag, heeft formeel ingestemd met de invoering van een prijsplafond van 60 dollar (57 euro) per vat, bevestigen diploma..

Afbeelding

Assange maakt uitlevering aan VS aanhangig bij Europees Hof

WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft zijn uitlevering aan de Verenigde Staten aanhangig gemaakt bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), zo heeft het hof vrijdag bevestigd.

Afbeelding

WHO: minder aandacht corona kan leiden tot nieuwe fatale variant

Tedros Adhanom Ghebreyesus, de baas van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, waarschuwt dat de verminderde aandacht voor de bestrijding van COVID-19 kan leiden tot het ontstaan van een nieuwe dodelijke variant van het coronavirus.