Duitse industrie waarschuwt voor lage waterstand in Rijn

Nieuws
De Duitse industrie waarschuwt voor de lage waterstand in de Rijn. Deze zit de commerciële scheepvaart op de belangrijke vaarroute in de weg. De waterstand in sommige delen heeft al een historisch dieptepunt bereikt.
anp
dinsdag 16 augustus 2022 om 17:34
Afbeelding
beeld anp

‘Het is slechts een kwestie van tijd voordat fabrieken in de chemische of staalindustrie moeten sluiten, oliën en bouwmaterialen hun bestemming niet bereiken of grote volumes en zware transporten niet langer kunnen worden uitgevoerd’, zei Holger Lösch, plaatsvervangend directeur van de Federatie van Duitse Industrieën (BDI). In het ergste geval zouden volgens hem bedrijven personeel naar huis moeten sturen omdat er door de aanvoerproblemen geen werk is.

Bijkomend probleem is volgens hem ook dat vervoer over spoor niet als volwaardig alternatief kan worden gezien, ook omdat Duitsland kampt met een tekort aan machinisten. Ook het spoorwegnet zou niet voldoende uitgerust zijn.

De waterstand van de Rijn op een van de ijkpunten vlakbij de grens met Nederland is dinsdag opnieuw gedaald. De meting in de stad Emmerich liet een daling van het peil met 4 centimeter zien ten opzichte van maandagochtend. Tussen Mainz en Koblenz was het peil 1 centimeter hoger dan de dag ervoor.

De waterstanden die langs de rivier worden gemeten, zijn overigens gestandaardiseerde waarden. Deze zijn niet hetzelfde als de werkelijke diepte van het water. Maandag was de vaargeul bij Emmerich nog bijna 2 meter diep, wat diep genoeg is voor de beroepsvaart. Evengoed moeten schippers op dit moment het gewicht van hun lading goed meten om er zeker van te zijn niet in de problemen te komen.

Volgens scheepvaartautoriteiten kan het waterpeil op de Rijn in de komende dagen stijgen. Dat zou eerst in de hogere delen van de rivier zijn. Maar van te groot optimisme is nog geen sprake. De hogere waterstanden zouden tijdelijk zijn. De verwachting is dat na een korte adempauze het peil weer zal zakken.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Rapport: NL-Alert om overbelaste 112 tijdens storm kwam laat

Het duurde ongeveer anderhalf uur voordat er een NL-Alert werd verstuurd toen eerder dit jaar het alarmnummer 112 overbelast raakte tijdens storm Eunice.

Afbeelding

Primeur voor Oost-Europa: Slovenië opent huwelijk voor homo’s

Als eerste Oost-Europese land heeft Slovenië het huwelijk opengesteld voor partners van hetzelfde geslacht. Het Sloveense parlement legaliseerde het zogenoemde homohuwelijk en adoptie door gays.

Afbeelding

Piloten Lufthansa-dochter Eurowings gaan donderdag staken

Piloten van de Duitse luchtvaartmaatschappij Eurowings willen donderdag gaan staken. Volgens pilotenvakbond Cockpit proberen ze op die manier aan te dringen op onder meer extra vrije dagen en langere rusttijden.

Afbeelding

Lagarde: inflatie eurozone heeft mogelijk piek nog niet bereikt

De inflatie in de eurozone heeft mogelijk zijn piek nog niet bereikt. Dat volgt uit opmerkingen van president Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB). Zij vindt het lastig te voorspellen of het algehele prijspeil nog verder gaat oplopen of niet.

Afbeelding

Moskou waarschuwt voor directe oorlog tussen VS en Rusland

De Russische regering heeft gewaarschuwd dat de massale wapenleveranties en het verstrekken van inlichtingen door vooral de Verenigde Staten aan Oekraïne het risico van een directe confrontatie tussen Rusland en de NAVO naderbij brengt.

Afbeelding

Krimp Schiphol kost volgens KLM waarschijnlijk 30 bestemmingen

Door de krimpplannen voor Schiphol van het kabinet moet KLM zijn bestemmingennetwerk waarschijnlijk flink verkleinen. De luchtvaartmaatschappij denkt dat er dan zo’n 25 Europese plaatsen geschrapt moeten worden en zeker vijf verdere bestemmingen.