Poolse brandweer haalt 100 ton dode vis uit Oder

Nieuws
Honderden Poolse brandweerlieden hebben de afgelopen dagen 100 ton dode vis gehaald uit de rivier de Oder, waardoor de vrees voor een ecologische ramp is toegenomen. Vermoedelijk zijn chemicaliën de boosdoener. Ook in Duitsland zijn dode vissen uit het water gehaald.
anp
dinsdag 16 augustus 2022 om 17:31
Afbeelding
beeld anp

De Oder doorkruist Duitsland en Polen. ‘We hebben nog nooit een operatie van deze omvang op een rivier gehad’, zei een brandweerwoordvoerder. ‘Er zijn waarschijnlijk enorme hoeveelheden chemisch afval in de rivier gedumpt’, zei de Poolse premier vorige week.

Watermonsters worden getest in Polen en Duitsland en zijn ook vanuit Warschau naar laboratoria in Tsjechië, Nederland en Groot-Brittannië gestuurd. Inmiddels is bekend dat er geen verhoogde concentraties kwik in de rivier zijn gevonden.

De eerste berichten over massale vissterfte in de Oder dateren van eind juli. Duitsland was ontstemd dat het niet direct was geïnformeerd en in Polen ligt de regering onder vuur omdat ze niet snel in actie kwam.

Het Duitse milieuministerie sprak van een ‘vreselijke milieuramp’. Maandag werd bekend dat Duitsland en Polen samen een taskforce oprichten om de vissterfte aan te pakken. De Europese Commissie heeft beide landen ondersteuning aangeboden bij de onderzoeken naar de oorzaak.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Remkes: kabinet moet echt andere toon aanslaan

Het kabinet moet in de stikstofdiscussie een andere toon aanslaan richting boeren én echt de dialoog met hen aangaan. Dat zei stikstofbemiddelaar Johan Remkes woensdag in Nieuwsuur. Tegelijkertijd riep hij de boeren op aan tafel te blijven zitten.

Afbeelding

Wall Street met kleine verliezen de handel uit

De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met kleine verliezen gesloten. Kort voor het einde van de sessie doken de graadmeters alsnog in het rood, waarmee de graadmeters het nalieten de ingezette prijsrally een vervolg te geven.

Afbeelding

Biden bezoekt Florida na verwoestende orkaan Ian

De Amerikaanse president Joe Biden heeft woensdag een bezoek gebracht aan het door orkaan Ian getroffen gebied in de staat Florida. Hij keek samen met first lady Jill vanuit een helikopter naar de verwoestingen en beloofde hulp aan de getroffenen.

Afbeelding

Sanquin: 4 op de 5 bloeddonors hebben corona gehad

77 procent van de bloeddonoren heeft inmiddels een coronabesmetting doorgemaakt. Dat meldt Sanquin op basis van de nieuwste meting onder Nederlandse bloeddonors. Onder jonge mensen tussen 18 en 25 jaar is zelfs 90 procent besmet geweest.

Afbeelding

Poolse miljoenenboete voor ING om antiwitwasaanpak

ING moet in Polen een boete van omgerekend 4,6 miljoen euro betalen. De bank zou zich in de periode tussen 2014 en 2020 niet gehouden hebben aan de regels omtrent antiwitwasbeleid. Dat bevestigde een woordvoerder van ING na berichtgeving door NRC.

Afbeelding

Leden Farmers Defence Force kritisch op stikstofadvies van Remkes

Leden van Farmers Defence Force (FDF) reageren kritisch op het stikstofadvies van Remkes. Vooral de (verplichte) uitkoopregeling zit hen totaal niet lekker. ‘Ze zijn niet goed in Den Haag.