Poolse brandweer haalt 100 ton dode vis uit Oder

Nieuws
Honderden Poolse brandweerlieden hebben de afgelopen dagen 100 ton dode vis gehaald uit de rivier de Oder, waardoor de vrees voor een ecologische ramp is toegenomen. Vermoedelijk zijn chemicaliën de boosdoener. Ook in Duitsland zijn dode vissen uit het water gehaald.
anp
dinsdag 16 augustus 2022 om 17:31
Afbeelding
beeld anp

De Oder doorkruist Duitsland en Polen. ‘We hebben nog nooit een operatie van deze omvang op een rivier gehad’, zei een brandweerwoordvoerder. ‘Er zijn waarschijnlijk enorme hoeveelheden chemisch afval in de rivier gedumpt’, zei de Poolse premier vorige week.

Watermonsters worden getest in Polen en Duitsland en zijn ook vanuit Warschau naar laboratoria in Tsjechië, Nederland en Groot-Brittannië gestuurd. Inmiddels is bekend dat er geen verhoogde concentraties kwik in de rivier zijn gevonden.

De eerste berichten over massale vissterfte in de Oder dateren van eind juli. Duitsland was ontstemd dat het niet direct was geïnformeerd en in Polen ligt de regering onder vuur omdat ze niet snel in actie kwam.

Het Duitse milieuministerie sprak van een ‘vreselijke milieuramp’. Maandag werd bekend dat Duitsland en Polen samen een taskforce oprichten om de vissterfte aan te pakken. De Europese Commissie heeft beide landen ondersteuning aangeboden bij de onderzoeken naar de oorzaak.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kamer debatteert over werkcultuur media na onthullingen DWDD

Kamerleden willen tijdens het mediadebat maandag de soms onveilige werksfeer in de media ter discussie stellen nu die zo aan het oppervlak is gekomen na onthullingen over DWDD.

Afbeelding

D66: mensen binnen 3 jaar verlossen van problematische schulden

Mensen met problematische schulden moeten binnen drie jaar verlost zijn van hun schulden. Dat plan dient D66 dinsdag in bij de begrotingsbehandeling van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Afbeelding

Yesilgöz over 'relschoppers' rond duel Marokko: schaam jullie

Minister van Justitie Dilan Yeşilgöz vindt dat de "relschoppers" die zondag zorgden voor ongeregeldheden na de overwinning van Marokko op België tijdens het WK van Qatar zich moeten schamen. "Relschoppers, echt, schaam jullie", aldus de minister.

Afbeelding

Westerse journalist opgepakt bij zeldzame massaprotesten in China

Een vermoedelijk westerse journalist is opgepakt tijdens een straatprotest in de Chinese stad Shanghai. Volgens onbevestigde berichten gaat het om BBC-journalist Edward Lawrence.

Afbeelding

Ruim 37.000 kunstliefhebbers hebben PAN Amsterdam bezocht

De afgelopen week hebben in totaal ruim 37.000 kunstliefhebbers de 35e editie van de kunstbeurs PAN Amsterdam bezocht. De directeur van PAN Amsterdam, Mark Grol, noemt deze editie ‘in alle opzichten geslaagd’.

Afbeelding

Rellen in Brussel na WK-wedstrijd België - Marokko

In Brussel zijn onlusten uitgebroken vanwege de WK-wedstrijd in Qatar tussen België en Marokko. Relschoppers, van wie sommigen zijn getooid met de Marokkaanse vlag, gooien met vuurwerk en flessen, slaan met stokken en stichten brandjes.