Consumentenbond wil ruimere compensatieregeling voor woekerrentes

Nieuws
De Consumentenbond wil met banken opnieuw in gesprek over een ruimere compensatieregeling voor zogeheten woekerrentes. Aanleiding is een uitspraak van het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) vorige week over klanten van ABN AMRO die een vergoeding moeten krijgen voor te veel betaalde rentes.
anp
dinsdag 16 augustus 2022 om 16:09
Afbeelding
beeld anp

Volgens het Kifid moeten banken bij het berekenen van de compensatie ook rekening houden met rente over rente. De te veel betaalde rente hadden consumenten namelijk kunnen gebruiken om hun lening af te lossen. Door die aflossing zouden ze over de rest van de lening minder rente hebben betaald.

‘Dit is goed nieuws voor gedupeerde consumenten en voor ons aanleiding om met de banken in gesprek te gaan over de concrete gevolgen hiervan voor de bestaande compensatieregelingen’, zegt Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond.

Eerder oordeelde het Kifid al dat ABN AMRO en andere banken te veel rente in rekening brachten bij hun klanten. ABN en later ook ING, Rabobank en de Volksbank kwamen daarna met compensatieregelingen voor honderdduizenden gedupeerden.

Het was echter lang onduidelijk of de banken ook verplicht waren om de rente op rente te vergoeden. In een eerdere uitspraak oordeelde het Kifid nog van niet. ‘Alleen de Rabobank nam dit rente-effect toch mee in zijn compensatieregeling. Met de andere banken lukte het niet om een dergelijke afspraak te maken. Maar nu deze nieuwe uitspraak er ligt, ligt de weg wat ons betreft open om opnieuw met de banken in gesprek te gaan’, aldus Molenaar.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Onderzoek: bestuurders grote bedrijven rekenen op milde recessie

Een recessie lijkt onafwendbaar voor de wereldeconomie. Bijna negen op de tien bestuurders van ‘s werelds grootste bedrijven verwachten dat de wereldeconomie binnen nu en een jaar in een recessie valt.

Afbeelding

Hof in België schrapt uitleveringsverbod Iraanse terrorist

Een Belgische rechtbank heeft voorlopig een streep gehaald door het verbod een wegens terrorisme veroordeelde Iraniër uit te leveren aan Iran.

Afbeelding

Twitter grote winnaar op Wall Street na ommezwaai Musk

Twitter heeft dinsdag een grote koerssprong gemaakt op Wall Street omdat Elon Musk het bedrijf toch wil overnemen. Beleggers reageerden enthousiast, maar het nieuws was eerst alleen nog gebaseerd op een onbevestigd bericht.

Afbeelding

Rapport: NL-Alert om overbelaste 112 tijdens storm kwam laat

Het duurde ongeveer anderhalf uur voordat er een NL-Alert werd verstuurd toen eerder dit jaar het alarmnummer 112 overbelast raakte tijdens storm Eunice.

Afbeelding

Primeur voor Oost-Europa: Slovenië opent huwelijk voor homo’s

Als eerste Oost-Europese land heeft Slovenië het huwelijk opengesteld voor partners van hetzelfde geslacht. Het Sloveense parlement legaliseerde het zogenoemde homohuwelijk en adoptie door gays.

Afbeelding

Piloten Lufthansa-dochter Eurowings gaan donderdag staken

Piloten van de Duitse luchtvaartmaatschappij Eurowings willen donderdag gaan staken. Volgens pilotenvakbond Cockpit proberen ze op die manier aan te dringen op onder meer extra vrije dagen en langere rusttijden.