Instroom van coronapatiënten in ziekenhuizen keldert

Nieuws
Steeds minder mensen worden zo ziek van het coronavirus dat ze in een ziekenhuis moeten worden opgenomen. Dat is een gevolg van de daling van het aantal coronabesmettingen. De zomergolf is voorbij.
anp
dinsdag 16 augustus 2022 om 15:20
Afbeelding
beeld anp

In de afgelopen week zijn 271 mensen vanwege hun coronaklachten op een intensive care of verpleegafdeling beland. Dat is het laagste aantal in tien weken tijd. Vorige week meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat 438 mensen vanwege hun coronaklachten waren opgenomen. Dit betekent dat het aantal nieuwe coronagerelateerde opnames met 38 procent is gedaald. De laatste keer dat de instroom van de ene week op de andere zo sterk afnam, was in juli vorig jaar.

Het aantal positieve tests daalt voor de vijfde week op rij. In de afgelopen week zijn 11.688 besmettingen vastgesteld. Dat is het laagste aantal sinds begin juni, tien weken geleden. Vergeleken met vorige week daalde het aantal nieuwe coronagevallen met 21 procent.

Testen

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend registreerde het RIVM 1915 positieve tests. Voor een dinsdag is dat het laagste aantal sinds begin juni. Amsterdam heeft de meeste bevestigde besmettingen, namelijk 92. Daarna volgen Rotterdam (77), Den Haag (70), Utrecht (30) en Almere (28). Op maandag meldde het RIVM minder dan duizend nieuwe gevallen. Voor het eerst sinds begin juni bleef het aantal positieve tests onder die grens.

Het RIVM houdt het coronavirus onder meer in de gaten door de hoeveelheid virusdeeltjes in het rioolwater te meten. Daar zijn steeds minder sporen van het virus te vinden. In verpleeghuizen daalt het aantal positieve tests eveneens. De bewoners daarvan gaan doorgaans niet op vakantie, en die cijfers kunnen dus niet beïnvloed zijn door de zomervakantie. Daarnaast gaan steeds minder mensen naar een GGD-teststraat om bevestiging van een zelftest te krijgen. De GGD'en voerden vorige week iets meer dan 14.000 tests uit, het laagste aantal sinds begin juni.

Volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) behandelen ziekenhuizen momenteel iets minder dan 700 mensen die corona onder de leden hebben. Op de verpleegafdelingen en intensive cares zijn sinds vorige week dinsdag bijna honderd bedden vrijgekomen. Het totale aantal opgenomen coronapatiënten lijkt de laatste dagen wel te stabiliseren op bijna 700.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Remkes: kabinet moet echt andere toon aanslaan

Het kabinet moet in de stikstofdiscussie een andere toon aanslaan richting boeren én echt de dialoog met hen aangaan. Dat zei stikstofbemiddelaar Johan Remkes woensdag in Nieuwsuur. Tegelijkertijd riep hij de boeren op aan tafel te blijven zitten.

Afbeelding

Wall Street met kleine verliezen de handel uit

De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met kleine verliezen gesloten. Kort voor het einde van de sessie doken de graadmeters alsnog in het rood, waarmee de graadmeters het nalieten de ingezette prijsrally een vervolg te geven.

Afbeelding

Biden bezoekt Florida na verwoestende orkaan Ian

De Amerikaanse president Joe Biden heeft woensdag een bezoek gebracht aan het door orkaan Ian getroffen gebied in de staat Florida. Hij keek samen met first lady Jill vanuit een helikopter naar de verwoestingen en beloofde hulp aan de getroffenen.

Afbeelding

Sanquin: 4 op de 5 bloeddonors hebben corona gehad

77 procent van de bloeddonoren heeft inmiddels een coronabesmetting doorgemaakt. Dat meldt Sanquin op basis van de nieuwste meting onder Nederlandse bloeddonors. Onder jonge mensen tussen 18 en 25 jaar is zelfs 90 procent besmet geweest.

Afbeelding

Poolse miljoenenboete voor ING om antiwitwasaanpak

ING moet in Polen een boete van omgerekend 4,6 miljoen euro betalen. De bank zou zich in de periode tussen 2014 en 2020 niet gehouden hebben aan de regels omtrent antiwitwasbeleid. Dat bevestigde een woordvoerder van ING na berichtgeving door NRC.

Afbeelding

Leden Farmers Defence Force kritisch op stikstofadvies van Remkes

Leden van Farmers Defence Force (FDF) reageren kritisch op het stikstofadvies van Remkes. Vooral de (verplichte) uitkoopregeling zit hen totaal niet lekker. ‘Ze zijn niet goed in Den Haag.