Betaalbedrijf Adyen onderaan in vlakke AEX, Just Eat aan kop

Nieuws
Fintechbedrijf Adyen was woensdag de grootste daler in de AEX-index met een min van ruim 3 procent. Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway, de eigenaar van Thuisbezorgd.nl, profiteerde daarentegen van een goed ontvangen handelsupdate van de Duitse branchegenoot Delivery Hero en werd dik 4 procent hoger gezet.
anp
dinsdag 16 augustus 2022 om 12:28
Afbeelding
beeld anp

Ook Philips behoorde tot de winnaars op de Amsterdamse beurs. Het zorgtechnologieconcern kondigde aan dat topman Frans van Houten na bijna twaalf jaar het stokje per 15 oktober overdraagt aan Roy Jakobs, die ook bij Philips werkt. Jakobs is nu nog de eindverantwoordelijke voor de grote terugroepactie van de slaapapneu-apparaten van het bedrijf. Het aandeel won 2,9 procent.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur een fractie lager op 728,52 punten. De MidKap verloor 0,4 procent tot 979,14 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 0,6 procent.

KPN

KPN deed ook goede zaken. Het telecomconcern kreeg er 2,8 procent bij dankzij een koopadvies van de Amerikaanse bank Morgan Stanley. Techinvesteerder Prosus klom 2,7 procent. Het Chinese internet- en gamesbedrijf Tencent, waarin Prosus een groot belang heeft, is volgens persbureau Reuters van plan om zijn belang van 24 miljard dollar in de Chinese maaltijdbezorger Meituan volledig of grotendeels te verkopen.

In de MidKap raakte Alfen een tiende van zijn beurswaarde kwijt. Analisten van Berenberg haalden de laadpalenfabrikant van hun kooplijst af. TKH verloor 0,1 procent. De technologiegroep boekte recordresultaten in de eerste jaarhelft en blijft ook voor de rest van het jaar positief, mede dankzij het sterke orderboek. Wel ziet het bedrijf de uitdagingen in de toeleveringsketen aanhouden.

Pandora

De Deense sieradenverkoper Pandora zakte 7,5 procent in Kopenhagen na teleurstellende resultaten. BHP, de grootste mijnbouwer ter wereld, steeg 4 procent in Londen dankzij recordresultaten in het afgelopen gebroken boekjaar. Delivery Hero werd 11 procent meer waard in Frankfurt. De Duitse maaltijdbezorger zag de groei in de eerste jaarhelft afzwakken, maar is naar eigen zeggen op weg om in 2023 winstgevend te zijn.

Nyrstar won 0,4 procent in Brussel. Het Belgische bedrijf sluit zijn zinksmelterij in het Nederlandse Budel voorlopig vanwege de hoge energiekosten. De fabriek draaide al maanden op een laag pitje door de hoge energieprijzen.

Euro

De euro was 1,0131 dollar waard, tegen 1,0192 dollar op een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,4 procent goedkoper op 89,03 dollar. Brentolie kostte 0,8 procent minder op 94,31 dollar per vat.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vliegtuig maakt noodlanding in Praag door mogelijk explosief

Een toestel van de Britse luchtvaartmaatschappij easyJet onderweg naar de stad Bristol maakte zondagavond een noodlanding in Praag nadat melding was gemaakt van een mogelijk explosief aan boord. Dat zegt de luchthaven van de Tsjechische hoofdstad.

Afbeelding

Tsunamigevaar voor Amerikaans Samoa na zeebeving in Stille Oceaan

Het Pacific Tsunami Warning Center (PTWC) waarschuwt voor een tsunami die onder meer Samoa zou kunnen treffen, een buitengebied van de Verenigde Staten. De mogelijke tsunami is het gevolg van een zeebeving op ongeveer 100 kilometer ten zuidwesten van Tonga in de Stille Oceaan.

Afbeelding

Kap van onveilige Mandelabrug in Zoetermeer met spoed ontmanteld

De glazen overkapping van de onveilige brug over de A12 in Zoetermeer wordt met spoed ontmanteld. Daartoe is besloten na een eerste advies van Rijkswaterstaat. Het verkeer onder de fiets- en loopbrug hoeft niet te worden stilgelegd, meldt de gemeente.

Afbeelding

VS tegen nieuwe nederzettingen Israël op Westelijke Jordaanoever

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft zondag gewaarschuwd dat de Verenigde Staten zich zullen verzetten tegen de vestiging van nieuwe nederzettingen door de volgende Israëlische regering.

Afbeelding

Oud-Unilevertopman Floris Maljers (89) overleden

Oud-topman Floris Maljers van Unilever is vrijdag op 89-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie aan de Volkskrant laten weten. Maljers leidde het levensmiddelenconcern van 1984 tot 1994. Ook was hij commissaris bij diverse grote bedrijven zoals KLM, Philips en ABN AMRO.

Afbeelding

Von der Leyen wil actie tegen marktverstorende subsidies VS

Ook de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft problemen met economische plannen van de Verenigde Staten. Een wet waarmee de Amerikaanse president Joe Biden honderden miljarden dollars vrijmaakt voor de overgang naar milieuvriendelijkere technologieën..