Nieuwe ronde dijkinspectie in Schieland en Krimpenerwaard

Nieuws
Dijkwachten van het hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard starten donderdag met een nieuwe ronde inspecties van de dijken in het gebied, die op een ondergrond van veen staan. Tot en met zondag onderzoeken de dijkwachten of er scheuren, verzakkingen of andere schades aan de dijken te zien zijn. Tijdens de eerste inspectie begin deze maand werden 130 verdachte plekken opgemerkt, maar volgens het schap was er geen ernstige schade.
anp
dinsdag 16 augustus 2022 om 11:53 aangepast 12:23
Afbeelding
beeld anp

Dijken op veen zijn gevoeliger voor droogteschade dan kleidijken. Veen droogt makkelijker uit, omdat de grondsoort poreus is. Het water zakt uit het veen weg, waardoor de dijk gaat schuiven of scheuren. Ook kan grondwater de droge dijk omhoog duwen. Dan verzakt de dijk, wat in 2003 in Wilnis gebeurde. Alle schappen met veendijken houden schades op dit moment goed in de gaten.

Regen die deze week af en toe zal vallen, gaat de droogte in de dijken niet verhelpen, aldus het hoogheemraadschap. Als de dijkwachten een schade zien wordt dat meteen gerepareerd. Hondenbezitters moeten opletten dat hun huisdier niet graaft in de dijk.

Het hoogheemraadschap beheert negentig kilometer aan dijken met een ondergrond van veen. Het werkgebied strekt zich uit van Rotterdam naar Schoonhoven en Zoetermeer. Het hoogheemraadschap van Rijnland, tussen Gouda en Velsen, roept inwoners op zich direct te melden als ze schade aan een dijk zien. Het schap is daarvoor 24 uur per dag bereikbaar. Rijnland heeft het over extreme droogte wat kan leiden tot instabiele dijken.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Airbus en Renault gaan samenwerken op gebied van elektrificatie

Vliegtuigproducent Airbus en autoconcern Renault gaan samenwerken op het gebied van onderzoek en ontwikkeling naar elektrificatie. De bedrijven hopen door de krachtenbundeling sneller tot praktische oplossingen te komen, maakten de bedrijven in een verklaring bekend.

Afbeelding

Aandacht voor inflatie eurozone en toespraak Powell op Damrak

Op de Amsterdamse aandelenbeurs gaat de aandacht woensdag vooral uit naar de nieuwste inflatiecijfers van de eurozone. Naar verwachting is de inflatie in het eurogebied in november iets afgezwakt door de wat lagere kosten voor energie.

Afbeelding

Brussel komt met regels om verpakkingsafval fors te verminderen

De Europese Unie komt met voorstellen om de berg afval van verpakkingsmaterialen te verminderen. Het gaat om het terugbrengen van de afvalberg die ontstaat door onder meer gebruikte koffiepads, boodschappentassen en wegwerpwaterflessen.

Afbeelding

Ruim 3,8 miljoen mensen zien Oranje winnen van Qatar

Het derde en laatste groepsduel van het Nederlands elftal op het WK voetbal is dinsdagmiddag door ruim 3,8 miljoen mensen bekeken. Dat is een stuk minder dan de eerste twee wedstrijden die rond de 4,3 miljoen kijkers trokken, meldt Stichting KijkOnderzoek.

Afbeelding

FT: Alibaba-oprichter Jack Ma woont al maanden in Tokio

Jack Ma, de oprichter van de Chinese webwinkel Alibaba, woont al maanden in Tokio. De Chinese miljardair was grotendeels van de radar verdwenen nadat hij gebrouilleerd was geraakt met de Chinese regering.

Afbeelding

Fabrieken in China draaien veel minder hard door coronalockdowns

Het strenge coronabeleid in China laat duidelijk zijn sporen na in de industrie van de tweede economie van de wereld. De bedrijvigheid in de industrie ging in november voor de tweede maand op rij omlaag.