Extra mensen ingezet voor inhaalslag identificatie asielzoekers

Nieuws
De politie, het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) maken een gezamenlijke inhaalslag om de achterstanden bij de identificatie van asielzoekers weg te werken. Dit moet wachtrijen van nieuwe asielzoekers bij het aanmeldcentrum in Ter Apel voorkomen. Er worden extra mensen ingezet om dit te bereiken, meldt de politie dinsdag.
anp
dinsdag 16 augustus 2022 om 10:41
Afbeelding
beeld anp

Ongeveer tweeduizend asielzoekers hebben alleen een zogeheten voorregistratie gehad bij de IND in Ter Apel. Deze mensen, die verblijven in crisisnoodopvang, krijgen versneld een oproep om in het Brabantse Budel het identificatie- en registratieproces (I&R-proces) te doorlopen bij de politie. Het COA zal de opvang en het vervoer van en naar Budel regelen.

De inhaalslag is maandag al gestart. Het streven is dat asielzoekers met een voorregistratie binnen zes weken het I&R-proces hebben doorlopen, aldus de politie. Nadat de asielzoekers zijn geïdentificeerd en geregistreerd, volgt een gehoor bij de IND. Door de inhaalslag zal het aantal asielzoekers dat hiervoor in aanmerking komt, de komende weken toenemen. ‘Dit betekent dat zij langer moeten wachten.’

Druk op de asielketen

Ook maakt de politie duidelijk dat ondanks de inhaalslag de druk op de asielketen zeer groot blijft. ‘Het gebrek aan opvangplekken wordt met het wegwerken van de achterstand niet opgelost.’

Asielzoekers die zich vanaf maandag voor het eerst melden in Ter Apel zullen, zoals voorheen, het identificatie- en registratieproces gewoon ter plaatse doorlopen. ‘Net als in Budel is hiervoor extra capaciteit beschikbaar’, aldus de politie.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Fabrieken in China draaien veel minder hard door coronalockdowns

Het strenge coronabeleid in China laat duidelijk zijn sporen na in de industrie van de tweede economie van de wereld. De bedrijvigheid in de industrie ging in november voor de tweede maand op rij omlaag.

Afbeelding

Aziatische beurzen licht hoger in afwachting toespraak Fed-baas

De Aziatische aandelenbeurzen lieten woensdag overwegend kleine winsten zien. Beleggers waren vooral in afwachting van de toespraak die voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve later op de dag zal houden.

Afbeelding

Afzetprijzen industrie bijna 21 procent hoger in oktober

De prijzen die Nederlandse industriebedrijven vragen voor hun goederen lagen in oktober bijna 21 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar.

Afbeelding

Detailhandel zet meer om dankzij hogere prijzen

De detailhandel heeft in oktober 4,2 procent meer omgezet in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. Dat is vooral het gevolg van hogere prijzen, aangezien het verkoopvolume in de meetperiode met 5,2 procent daalde.

Afbeelding

Inflatie koelt flink af in november volgens Europese meetmethode

Het tempo waarin de prijzen in Nederland stijgen is in november flink afgenomen ten opzichte van een maand eerder. De inflatie blijft echter hoog.

Afbeelding

Opnieuw code geel in meerdere provincies wegens dichte mist

In meerdere provincies geldt woensdagochtend code geel wegens dichte mist. De waarschuwing van het KNMI is vooralsnog tot 10.00 uur van kracht in Noord-Brabant, Gelderland, Flevoland, Overijssel en Friesland.