Kabinet praat met GasTerra over verder vullen gasopslag Norg

Nieuws
Het kabinet onderhandelt met GasTerra, de handelstak van gasbedrijf NAM, over het verder vullen van de gasopslag in Norg. Het bedrijf wil gezien de hoge gasprijs nu niet verder gaan dan de eerder afgesproken vulgraad van 80 procent als daar geen nieuwe financiële afspraken over worden gemaakt.
anp
dinsdag 16 augustus 2022 om 09:11
Afbeelding
beeld anp

Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat na een bericht van de Volkskrant. Hij benadrukt dat het op zich goed nieuws is dat Norg, de grootste opslag voor gas dat geschikt is voor gasfornuizen en cv-ketels bij mensen thuis, nu al het vuldoel voor komende winter heeft gehaald.

Het kabinet besloot eerder dit jaar dat de gasopslagen die Nederland telt, voor de komende winter gemiddeld voor minimaal 80 procent vol moeten zitten. Mede op aandringen van de Tweede Kamer is evenwel steeds gezegd dat dit een minimum is en dat gestreefd wordt naar een zo hoog mogelijke vulgraad.

Risico

Door aanhoudende onzekerheid over leveringen uit Rusland is de gasprijs in Europa de laatste tijd weer zeer hoog opgelopen. Bedrijven lopen daarmee het risico dat gas dat zij nu inkopen en opslaan, uiteindelijk met verlies moet worden verkocht. Met het vullen van de resterende 20 procent van de gasopslag in Norg zijn bij de huidige prijs miljarden gemoeid.

Verder vullen van de gasopslag in Norg heeft volgens een woordvoerder van GasTerra dan ook "hele grote financiële gevolgen". Hij bevestigt dat de gashandelaar in gesprek is met het ministerie van Economische Zaken over een verder vervolg. De zegsman hoopt dat daar "zo snel mogelijk" meer over bekend is, zodat GasTerra zo nodig verder kan met het vullen van de gasopslag.

Het kabinet trok eerder de portemonnee om Bergermeer, de grootste commerciële gasopslag van Nederland, beter gevuld te krijgen dan afgelopen winter. Energiebedrijven krijgen subsidie om ook te blijven vullen als dat gezien het verschil tussen de huidige gasprijs en de verwachte prijs in de winter - de zogenoemde spread - eigenlijk niet rendabel lijkt.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

D66: mensen binnen 3 jaar verlossen van problematische schulden

Mensen met problematische schulden moeten binnen drie jaar verlost zijn van hun schulden. Dat plan dient D66 dinsdag in bij de begrotingsbehandeling van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Afbeelding

Yesilgöz over 'relschoppers' rond duel Marokko: schaam jullie

Minister van Justitie Dilan Yeşilgöz vindt dat de "relschoppers" die zondag zorgden voor ongeregeldheden na de overwinning van Marokko op België tijdens het WK van Qatar zich moeten schamen. "Relschoppers, echt, schaam jullie", aldus de minister.

Afbeelding

Westerse journalist opgepakt bij zeldzame massaprotesten in China

Een vermoedelijk westerse journalist is opgepakt tijdens een straatprotest in de Chinese stad Shanghai. Volgens onbevestigde berichten gaat het om BBC-journalist Edward Lawrence.

Afbeelding

Ruim 37.000 kunstliefhebbers hebben PAN Amsterdam bezocht

De afgelopen week hebben in totaal ruim 37.000 kunstliefhebbers de 35e editie van de kunstbeurs PAN Amsterdam bezocht. De directeur van PAN Amsterdam, Mark Grol, noemt deze editie ‘in alle opzichten geslaagd’.

Afbeelding

Rellen in Brussel na WK-wedstrijd België - Marokko

In Brussel zijn onlusten uitgebroken vanwege de WK-wedstrijd in Qatar tussen België en Marokko. Relschoppers, van wie sommigen zijn getooid met de Marokkaanse vlag, gooien met vuurwerk en flessen, slaan met stokken en stichten brandjes.

Afbeelding

ME Den Haag grijpt in bij onlusten na WK-overwinning Marokko

In Den Haag grijpt de ME zondagavond in omdat er onlusten zijn ontstaan na de overwinning van Marokko op België tijdens het WK voetbal in Qatar, meldt de politie. ‘De sfeer is wat grimmiger geworden’, aldus een woordvoerder.