Pandora start verkoop sieraden met kunstmatige diamanten in VS

Nieuws
De Deense sieradenfabrikant Pandora gaat vanaf volgende week ook sieraden in de Verenigde Staten verkopen met daarin kunstmatige diamanten. Eerder verkocht Pandora deze al in het Verenigd Koninkrijk als pilot. Bij de productie van de sieraden zal nu ook enkel gebruik worden gemaakt van gerecycled goud en zilver.
anp
dinsdag 16 augustus 2022 om 08:52
Afbeelding
beeld anp

Vorig jaar maakte Pandora al bekend in de toekomst alleen maar diamanten te willen gebruiken die in een laboratorium zijn gemaakt. Daarmee wil de sieradenfabrikant wegblijven van dwangarbeid, kinderarbeid en andere vormen van uitbuiting bij de delving van het edelgesteente.

Ook kosten kunstmatige diamanten een derde van de gedolven diamanten. Pandora denkt daarom dat de omschakeling ertoe leidt dat synthetische diamanten toegankelijk worden voor meer consumenten. Zo zal de vanafprijs van de nieuwe Pandora-sieraden in de VS 300 dollar (omgerekend 295 euro) bedragen.

De diamantmarkt

Volgens Pandora is de VS goed voor ongeveer de helft van de diamantmarkt, die in totaal 84 miljard dollar waard is. De wereldwijde markt voor synthetische diamanten is nu 6,6 miljard dollar waard, en zal naar verwachting met ruim 8 procent per jaar groeien. Die groei is sneller dan de jaarlijkse groei van gedolven diamanten.

De pilot met de verkoop van de sieraden in het Verenigd Koninkrijk leverde het bedrijf in het eerste kwartaal van dit jaar 1,3 miljoen dollar aan omzet op, gelijk aan ongeveer 1 procent van de totale omzet van Pandora in het land.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

D66: mensen binnen 3 jaar verlossen van problematische schulden

Mensen met problematische schulden moeten binnen drie jaar verlost zijn van hun schulden. Dat plan dient D66 dinsdag in bij de begrotingsbehandeling van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Afbeelding

Yesilgöz over 'relschoppers' rond duel Marokko: schaam jullie

Minister van Justitie Dilan Yeşilgöz vindt dat de "relschoppers" die zondag zorgden voor ongeregeldheden na de overwinning van Marokko op België tijdens het WK van Qatar zich moeten schamen. "Relschoppers, echt, schaam jullie", aldus de minister.

Afbeelding

Westerse journalist opgepakt bij zeldzame massaprotesten in China

Een vermoedelijk westerse journalist is opgepakt tijdens een straatprotest in de Chinese stad Shanghai. Volgens onbevestigde berichten gaat het om BBC-journalist Edward Lawrence.

Afbeelding

Ruim 37.000 kunstliefhebbers hebben PAN Amsterdam bezocht

De afgelopen week hebben in totaal ruim 37.000 kunstliefhebbers de 35e editie van de kunstbeurs PAN Amsterdam bezocht. De directeur van PAN Amsterdam, Mark Grol, noemt deze editie ‘in alle opzichten geslaagd’.

Afbeelding

Rellen in Brussel na WK-wedstrijd België - Marokko

In Brussel zijn onlusten uitgebroken vanwege de WK-wedstrijd in Qatar tussen België en Marokko. Relschoppers, van wie sommigen zijn getooid met de Marokkaanse vlag, gooien met vuurwerk en flessen, slaan met stokken en stichten brandjes.

Afbeelding

ME Den Haag grijpt in bij onlusten na WK-overwinning Marokko

In Den Haag grijpt de ME zondagavond in omdat er onlusten zijn ontstaan na de overwinning van Marokko op België tijdens het WK voetbal in Qatar, meldt de politie. ‘De sfeer is wat grimmiger geworden’, aldus een woordvoerder.