Frans van Houten vertrekt als topman bij Philips

Nieuws
Frans van Houten vertrekt half oktober als topman van medisch-technologiebedrijf Philips. Hij wordt opgevolgd door Roy Jakobs, die nu ook al bij het bedrijf werkt. De nu 62-jarige Van Houten is bijna twaalf jaar de eindverantwoordelijke geweest bij Philips. Hij werd eind 2010 aangesteld als operationeel directeur en volgde in april 2011 Gerard Kleisterlee op.
anp
dinsdag 16 augustus 2022 om 08:09
Afbeelding
beeld anp

In zijn periode aan het roer ging Philips zich steeds meer richten op medische technologie. Zo werd verlichtingstak Philips Lighting in 2016 als Signify op eigen benen gezet en werden de afdeling consumentenelektronica en de divisie die tv's maakt verkocht. Onder Van Houten kreeg Philips verder te maken met zaken als de uitloop van de kredietcrisis, de brexit, de handelsoorlog die de Amerikaanse president Trump ontketende tegen met name China en de coronacrisis.

De laatste jaren van zijn topmanschap werden getekend door het schandaal rond de slaapapneu-apparaten van Philips, die mogelijk gezondheidsproblemen opleverden. Jakobs is nu nog de eindverantwoordelijke voor de terugroepactie van deze apparaten. Eerder heeft hij onder meer bij de afdeling Connected Care gewerkt.

Logisch moment

De in 1974 geboren Limburger Jakobs werkt sinds 2010 bij Philips en maakt sinds 2018 deel uit van het bestuur. Daarvoor werkte hij bij olie-en gasconcern Shell en bij informatiespecialist Reed Elsevier, die inmiddels RELX heet.

Van Houten stelt in een verklaring dat het "een eer en een genoegen" was om de transformatie van Philips naar medisch technologiebedrijf te leiden. Volgens hem was het een logisch moment om een stap terug te doen, omdat Jakobs nu aan de plannen en begroting voor volgend jaar kan werken. Hij wilde niet ingaan op de vraag of hij al eerder had besloten dat zijn derde termijn als topman zijn laatste zou worden, maar "twaalf jaar is een lange tijd".

Leiderschap met zorg

President-directeur Feike Sijbesma bedankt Van Houten: "Hij leidde Philips met zorg voor zijn klanten, patiënten en werknemers." De oud-topman van DSM stelt dat de raad van commissarissen naar zowel externe als interne kandidaten heeft gekeken en dat Jakobs de meest geschikte opvolger van Van Houten is.

Volgens Sijbesma speelde druk van aandeelhouders niet mee bij de beslissing. Beleggers morren al enige tijd vanwege de hoge kosten van de terugroepactie en de gedaalde koers van de aandelen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Rapport: NL-Alert om overbelaste 112 tijdens storm kwam laat

Het duurde ongeveer anderhalf uur voordat er een NL-Alert werd verstuurd toen eerder dit jaar het alarmnummer 112 overbelast raakte tijdens storm Eunice.

Afbeelding

Primeur voor Oost-Europa: Slovenië opent huwelijk voor homo’s

Als eerste Oost-Europese land heeft Slovenië het huwelijk opengesteld voor partners van hetzelfde geslacht. Het Sloveense parlement legaliseerde het zogenoemde homohuwelijk en adoptie door gays.

Afbeelding

Piloten Lufthansa-dochter Eurowings gaan donderdag staken

Piloten van de Duitse luchtvaartmaatschappij Eurowings willen donderdag gaan staken. Volgens pilotenvakbond Cockpit proberen ze op die manier aan te dringen op onder meer extra vrije dagen en langere rusttijden.

Afbeelding

Lagarde: inflatie eurozone heeft mogelijk piek nog niet bereikt

De inflatie in de eurozone heeft mogelijk zijn piek nog niet bereikt. Dat volgt uit opmerkingen van president Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB). Zij vindt het lastig te voorspellen of het algehele prijspeil nog verder gaat oplopen of niet.

Afbeelding

Moskou waarschuwt voor directe oorlog tussen VS en Rusland

De Russische regering heeft gewaarschuwd dat de massale wapenleveranties en het verstrekken van inlichtingen door vooral de Verenigde Staten aan Oekraïne het risico van een directe confrontatie tussen Rusland en de NAVO naderbij brengt.

Afbeelding

Krimp Schiphol kost volgens KLM waarschijnlijk 30 bestemmingen

Door de krimpplannen voor Schiphol van het kabinet moet KLM zijn bestemmingennetwerk waarschijnlijk flink verkleinen. De luchtvaartmaatschappij denkt dat er dan zo’n 25 Europese plaatsen geschrapt moeten worden en zeker vijf verdere bestemmingen.