Fabrieken in Chinese Sichuan verlagen stroomverbruik om hittegolf

Nieuws
Fabrieken in de Chinese provincie Sichuan schroeven hun stroomverbruik terug vanwege een hittegolf. De vraag naar stroom steeg vorige week omdat veel mensen de airco aanzetten vanwege de hitte.
anp
dinsdag 16 augustus 2022 om 07:41
Afbeelding
beeld anp

Volgens het Chinees meteorologisch instituut steeg de temperatuur in de provincie vorige week op sommige plekken naar 42 graden. In Sichuan wonen bijna 84 miljoen mensen. De regio is voor 80 procent afhankelijk van waterkrachtcentrales om stroom op te wekken, maar door de hoge temperaturen zijn veel rivieren opgedroogd.

De lokale overheid heeft nu besloten prioriteit te geven aan de stroomvoorziening van woningen. Negentien van de 21 steden in de provincie moeten daarom tot zaterdag hun productie opschorten. Sommige bedrijven mogen op beperkte capaciteit doorwerken.

Lithiumbatterijen

Sichuan staat bekend om de productie van lithiumbatterijen die worden gebruikt voor elektrische voertuigen. De fabrieken in de regio zijn goed voor de helft van de batterijproductie van China. De waterkrachtcentrales leveren de stroom voor die fabrieken.

Ook zeker één aluminiumproducent uit de regio zette de productie stop. Mogelijk volgen er nog meer. Daardoor steeg de aluminiumprijs op de beurs in Londen met ruim een procent naar 2.422 dollar per ton. Omdat aluminiumproductie een energie-intensief proces is, kijken autoriteiten vaak snel naar aluminiumfabrieken als energiebesparing noodzakelijk is.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Krimp Schiphol kost volgens KLM waarschijnlijk 30 bestemmingen

Door de krimpplannen voor Schiphol van het kabinet moet KLM zijn bestemmingennetwerk waarschijnlijk flink verkleinen. De luchtvaartmaatschappij denkt dat er dan zo’n 25 Europese plaatsen geschrapt moeten worden en zeker vijf verdere bestemmingen.

Afbeelding

Minister Yesilgöz: tapsysteem politie is vooralsnog wel werkbaar

Minister van Justitie Dilan Yeşilgöz erkent dat er problemen zijn met de tapsystemen van de politie, maar zegt dat er vooralsnog mee te werken is.

Afbeelding

Oekraïners rukken op ten noordoosten van Cherson

Russische troepen trekken zich volgens zowel Kiev als informatie van de Russische strijdkrachten terug in een regio circa 100 kilometer ten noordoosten van de stad Cherson als gevolg van een Oekraïens offensief in de streek.

Afbeelding

Halsema: Bijlmervliegramp is erfgoed van alle Nederlanders

Het is terecht dat er na dertig jaar veel aandacht is voor de Bijlmervliegramp. Dat zei de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema tijdens de jaarlijkse herdenking van de crash op 4 oktober 1992, toen een vrachtvliegtuig van de Israëlische maatschappij El Al neerstortte op de fl..

Afbeelding

Grote groep actievoerders bij Tweede Kamer tegen Iraans regime

Een grote groep actievoerders heeft dinsdag bij de Tweede Kamer solidariteit betuigd aan vrouwen in Iran en gedemonstreerd tegen het Iraanse regime. De demonstranten liepen een mars, die eindigde bij de Koekamp.

Afbeelding

Vakbond FNV: hoge inflatie dwingt mensen tot ingrijpende keuzes

De hoge prijzen van de laatste tijd raken Nederlanders hard en zorgen voor veel geldzorgen. Vakbond FNV heeft onderzoek gedaan onder ruim 28.000 van zijn leden en noemt de uitkomst ‘schokkend’.