Mijnbouwer BHP uitblinker op Australische beurs na recordwinst

Nieuws
BHP behoorde dinsdag met een koerswinst van 4,5 procent tot de sterkste stijgers op de Australische beurs. De grootste mijnbouwer ter wereld maakte in het afgelopen boekjaar een recordwinst dankzij de hoge grondstofprijzen. Ook over het huidige boekjaar is het concern positief gestemd, dankzij een stabiele vraag naar grondstoffen uit China. Voor de ontwikkelde economieën houdt BHP rekening met een groeivertraging vanwege renteverhogingen door centrale banken.
anp
dinsdag 16 augustus 2022 om 07:33
Afbeelding
beeld anp

De All Ordinaries in Sydney klom 0,6 procent, mede dankzij de winst van BHP. Uit de notulen van de laatste rentevergadering van de Australische centrale bank bleek daarnaast dat de centrale bankiers voor de komende maanden verdere renteverhogingen voorzien. De precieze rentestappen zullen worden bepaald door de economische cijfers en inflatieverwachtingen.

Elders in de Aziatische regio gingen de belangrijkste aandelenmarkten overwegend licht omhoog, in navolging van de hogere slotstanden op Wall Street. De olieprijzen bleven onder druk staan door de zorgen over een wereldwijde recessie. Een vat Amerikaanse olie (WTI) werd 0,6 procent goedkoper, op 88,88 dollar. Brent-olie daalde 0,9 procent in prijs, tot 94,27 dollar.

Spanningen rond Taiwan

Het aandeel van het Japanse olieconcern Inpex leverde daardoor 1,9 procent in. De Nikkei in Tokio noteerde tussentijds een fractie hoger. SoftBank verloor 1,8 procent. Volgens de Britse zakenkrant Financial Times heeft de activistische investeerder Elliott bijna zijn gehele belang in de grote Japanse techinvesteerder verkocht.

Beleggers hielden daarnaast de spanningen rond Taiwan in de gaten. China heeft zeven Taiwanese ambtenaren op de sanctielijst gezet omdat ze onafhankelijkheid van het eiland steunen. Ook hebben de Verenigde Staten, Zuid-Korea en Japan vorige week militaire oefeningen gehouden voor de kust van Hawaï met het oog op de ontwikkelingen in Noord-Korea en China. De beurzen in Shanghai en Hongkong wonnen tot 0,2 procent. De Kospi in Seoul klom 0,3 procent.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Rapport: NL-Alert om overbelaste 112 tijdens storm kwam laat

Het duurde ongeveer anderhalf uur voordat er een NL-Alert werd verstuurd toen eerder dit jaar het alarmnummer 112 overbelast raakte tijdens storm Eunice.

Afbeelding

Primeur voor Oost-Europa: Slovenië opent huwelijk voor homo’s

Als eerste Oost-Europese land heeft Slovenië het huwelijk opengesteld voor partners van hetzelfde geslacht. Het Sloveense parlement legaliseerde het zogenoemde homohuwelijk en adoptie door gays.

Afbeelding

Piloten Lufthansa-dochter Eurowings gaan donderdag staken

Piloten van de Duitse luchtvaartmaatschappij Eurowings willen donderdag gaan staken. Volgens pilotenvakbond Cockpit proberen ze op die manier aan te dringen op onder meer extra vrije dagen en langere rusttijden.

Afbeelding

Lagarde: inflatie eurozone heeft mogelijk piek nog niet bereikt

De inflatie in de eurozone heeft mogelijk zijn piek nog niet bereikt. Dat volgt uit opmerkingen van president Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB). Zij vindt het lastig te voorspellen of het algehele prijspeil nog verder gaat oplopen of niet.

Afbeelding

Moskou waarschuwt voor directe oorlog tussen VS en Rusland

De Russische regering heeft gewaarschuwd dat de massale wapenleveranties en het verstrekken van inlichtingen door vooral de Verenigde Staten aan Oekraïne het risico van een directe confrontatie tussen Rusland en de NAVO naderbij brengt.

Afbeelding

Krimp Schiphol kost volgens KLM waarschijnlijk 30 bestemmingen

Door de krimpplannen voor Schiphol van het kabinet moet KLM zijn bestemmingennetwerk waarschijnlijk flink verkleinen. De luchtvaartmaatschappij denkt dat er dan zo’n 25 Europese plaatsen geschrapt moeten worden en zeker vijf verdere bestemmingen.