VS, Zuid-Korea en Japan houden militaire oefening bij Hawaï

Nieuws
De Verenigde Staten, Zuid-Korea en Japan hebben vorige week voor de kust van Hawaï geoefend met hoe een ballistische raket kan worden afgeweerd, meldde het Amerikaanse ministerie van Defensie dinsdag. Het was voor het eerst sinds 2017 dat de drie landen zo’n oefening uitvoerden.
anp
dinsdag 16 augustus 2022 om 06:40
Afbeelding
beeld anp

De gezamenlijke oefeningen werden hervat met oog op de nucleaire dreiging van Noord-Korea. De relatie tussen Japan en Zuid-Korea was in 2019 verwaterd door een historisch dispuut dat te maken heeft met de Japanse bezetting van het Koreaanse schiereiland van 1910 tot 1945, maar de nieuwe Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol wil de banden met Japan aanhalen om zo sterker te staan tegen Noord-Korea.

De trilaterale oefeningen zijn ook een heikel punt voor China, dat in 2016 economisch wraak nam op Zuid-Korea toen dat land besloot een aantal Amerikaanse luchtdoelraketten toe te laten. Beijing heeft Yoon gevraagd om toezeggingen van zijn voorganger te eren om de luchtdoelraketten niet verder in te zetten, niet mee te doen aan een Amerikaans wereldwijd raketafweersysteem en om geen trilaterale militaire alliantie waar Japan aan deelneemt op te zetten. Yoon zegt dat Seoul niet aan die toezeggingen gebonden is.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Rapport: NL-Alert om overbelaste 112 tijdens storm kwam laat

Het duurde ongeveer anderhalf uur voordat er een NL-Alert werd verstuurd toen eerder dit jaar het alarmnummer 112 overbelast raakte tijdens storm Eunice.

Afbeelding

Primeur voor Oost-Europa: Slovenië opent huwelijk voor homo’s

Als eerste Oost-Europese land heeft Slovenië het huwelijk opengesteld voor partners van hetzelfde geslacht. Het Sloveense parlement legaliseerde het zogenoemde homohuwelijk en adoptie door gays.

Afbeelding

Piloten Lufthansa-dochter Eurowings gaan donderdag staken

Piloten van de Duitse luchtvaartmaatschappij Eurowings willen donderdag gaan staken. Volgens pilotenvakbond Cockpit proberen ze op die manier aan te dringen op onder meer extra vrije dagen en langere rusttijden.

Afbeelding

Lagarde: inflatie eurozone heeft mogelijk piek nog niet bereikt

De inflatie in de eurozone heeft mogelijk zijn piek nog niet bereikt. Dat volgt uit opmerkingen van president Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB). Zij vindt het lastig te voorspellen of het algehele prijspeil nog verder gaat oplopen of niet.

Afbeelding

Moskou waarschuwt voor directe oorlog tussen VS en Rusland

De Russische regering heeft gewaarschuwd dat de massale wapenleveranties en het verstrekken van inlichtingen door vooral de Verenigde Staten aan Oekraïne het risico van een directe confrontatie tussen Rusland en de NAVO naderbij brengt.

Afbeelding

Krimp Schiphol kost volgens KLM waarschijnlijk 30 bestemmingen

Door de krimpplannen voor Schiphol van het kabinet moet KLM zijn bestemmingennetwerk waarschijnlijk flink verkleinen. De luchtvaartmaatschappij denkt dat er dan zo’n 25 Europese plaatsen geschrapt moeten worden en zeker vijf verdere bestemmingen.