Paniek in IKEA Shanghai door plotselinge coronasluiting

Nieuws
In een IKEA-vestiging in de Chinese stad Shanghai hebben zich chaotische taferelen afgespeeld toen de autoriteiten plotseling besloten het gebouw af te sluiten na een coronabesmetting. Niemand mocht er meer uit of in.
anp
maandag 15 augustus 2022 om 12:11
Afbeelding
beeld anp

De autoriteiten kondigden een quarantaine van twee dagen af nadat was vernomen dat een klant in contact was geweest met een coronapatiënt. Het nieuws over de plotselinge lockdown zorgde ervoor dat bezoekers op de vlucht sloegen en schreeuwden in een poging het gebouw te verlaten voordat de deuren op slot gingen, zo is te zien op beelden op sociale media. Een groep slaagde erin bewakers weg te duwen en een deur open te krijgen. Degenen die niet weg konden, werden na uren wachten naar quarantainecentra gebracht, meldde een klant.

De 25 miljoen inwoners van Shanghai weten maar al te goed wat een lockdown betekent. Dit voorjaar mochten ze vanwege het virus twee maanden lang hun huis niet verlaten, wat voor velen een traumatische ervaring was.

De zogenoemde flitslockdowns worden ingezet als onderdeel van China’s Covid Zero-strategie. Ze hebben al geleid tot talloze scènes van paniek in het hele land, bijvoorbeeld op het vakantie-eiland Hainan en in andere grote steden. Mensen klauterden over hekken en sprongen uit kantoortorens uit angst plotseling opgesloten te zijn.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Moskou waarschuwt voor directe oorlog tussen VS en Rusland

De Russische regering heeft gewaarschuwd dat de massale wapenleveranties en het verstrekken van inlichtingen door vooral de Verenigde Staten aan Oekraïne het risico van een directe confrontatie tussen Rusland en de NAVO naderbij brengt.

Afbeelding

Krimp Schiphol kost volgens KLM waarschijnlijk 30 bestemmingen

Door de krimpplannen voor Schiphol van het kabinet moet KLM zijn bestemmingennetwerk waarschijnlijk flink verkleinen. De luchtvaartmaatschappij denkt dat er dan zo’n 25 Europese plaatsen geschrapt moeten worden en zeker vijf verdere bestemmingen.

Afbeelding

Minister Yesilgöz: tapsysteem politie is vooralsnog wel werkbaar

Minister van Justitie Dilan Yeşilgöz erkent dat er problemen zijn met de tapsystemen van de politie, maar zegt dat er vooralsnog mee te werken is.

Afbeelding

Oekraïners rukken op ten noordoosten van Cherson

Russische troepen trekken zich volgens zowel Kiev als informatie van de Russische strijdkrachten terug in een regio circa 100 kilometer ten noordoosten van de stad Cherson als gevolg van een Oekraïens offensief in de streek.

Afbeelding

Halsema: Bijlmervliegramp is erfgoed van alle Nederlanders

Het is terecht dat er na dertig jaar veel aandacht is voor de Bijlmervliegramp. Dat zei de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema tijdens de jaarlijkse herdenking van de crash op 4 oktober 1992, toen een vrachtvliegtuig van de Israëlische maatschappij El Al neerstortte op de fl..

Afbeelding

Grote groep actievoerders bij Tweede Kamer tegen Iraans regime

Een grote groep actievoerders heeft dinsdag bij de Tweede Kamer solidariteit betuigd aan vrouwen in Iran en gedemonstreerd tegen het Iraanse regime. De demonstranten liepen een mars, die eindigde bij de Koekamp.