Paniek in IKEA Shanghai door plotselinge coronasluiting

Nieuws
In een IKEA-vestiging in de Chinese stad Shanghai hebben zich chaotische taferelen afgespeeld toen de autoriteiten plotseling besloten het gebouw af te sluiten na een coronabesmetting. Niemand mocht er meer uit of in.
anp
maandag 15 augustus 2022 om 12:11
Afbeelding
beeld anp

De autoriteiten kondigden een quarantaine van twee dagen af nadat was vernomen dat een klant in contact was geweest met een coronapatiënt. Het nieuws over de plotselinge lockdown zorgde ervoor dat bezoekers op de vlucht sloegen en schreeuwden in een poging het gebouw te verlaten voordat de deuren op slot gingen, zo is te zien op beelden op sociale media. Een groep slaagde erin bewakers weg te duwen en een deur open te krijgen. Degenen die niet weg konden, werden na uren wachten naar quarantainecentra gebracht, meldde een klant.

De 25 miljoen inwoners van Shanghai weten maar al te goed wat een lockdown betekent. Dit voorjaar mochten ze vanwege het virus twee maanden lang hun huis niet verlaten, wat voor velen een traumatische ervaring was.

De zogenoemde flitslockdowns worden ingezet als onderdeel van China’s Covid Zero-strategie. Ze hebben al geleid tot talloze scènes van paniek in het hele land, bijvoorbeeld op het vakantie-eiland Hainan en in andere grote steden. Mensen klauterden over hekken en sprongen uit kantoortorens uit angst plotseling opgesloten te zijn.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

VS: Cuba, Nicaragua en Wagner op zwarte lijst godsdienstvrijheid

De regering van VS-president Joe Biden heeft Cuba, Nicaragua en de Russische Wagner-groep aan een zwarte lijst van internationale godsdienstvrijheid toegevoegd. Dat maakt de weg vrij voor (bijkomende) sancties tegen de twee Latijns-Amerikaanse landen en het huurlingenbedrijf.

Afbeelding

Finse premier: Europa kan niet zonder de VS

Sanna Marin, de premier van Finland, zegt dat Europa ‘niet sterk genoeg’ is om de Russische invasie van Oekraïne alleen te trotseren, en daarom de hulp van de VS nodig heeft.

Afbeelding

Macron wijst Musk op noodzaak regels bij Twitter

De Franse president Emmanuel Macron heeft met de nieuwe eigenaar van Twitter, Elon Musk, een ‘helder en eerlijk’ gesprek gehad over de regels rond content op het socialemediaplatform. Beiden ontmoetten elkaar in de VS, waar Macron op staatsbezoek is.

Afbeelding

EU-landen en G7 akkoord over prijsplafond Russische olie

De EU-landen hebben een akkoord bereikt over een prijsplafond voor Russische olie die per zee naar Europa wordt vervoerd. De Poolse regering, die een tijd dwarslag, heeft formeel ingestemd met de invoering van een prijsplafond van 60 dollar (57 euro) per vat, bevestigen diploma..

Afbeelding

Assange maakt uitlevering aan VS aanhangig bij Europees Hof

WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft zijn uitlevering aan de Verenigde Staten aanhangig gemaakt bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), zo heeft het hof vrijdag bevestigd.

Afbeelding

WHO: minder aandacht corona kan leiden tot nieuwe fatale variant

Tedros Adhanom Ghebreyesus, de baas van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, waarschuwt dat de verminderde aandacht voor de bestrijding van COVID-19 kan leiden tot het ontstaan van een nieuwe dodelijke variant van het coronavirus.